2500 calorieën per dag is veel

Met een diepe zucht plof ik op bed. Ik zit vol, bommetjevol. 2500 calorieën per dag is veel. Heel erg veel. Het is fijn hoor, om altijd maar te kunnen eten wat je wilt. Maar eten omdat je de 2500 calorieën per dag wilt aantikken is geen pretje. Omdat mijn BMI te laag is en ik een tijdje terug spontaan nog een paar extra kilo afviel, ben ik twee weken geleden op bezoek gegaan bij mijn diëtiste van Diabeter. Omdat er door de huisarts geen verklaring gevonden was voor mijn gewichtsverlies kunnen we alleen maar kijken hoe we de kilo’s er weer aan kunnen krijgen.

Op gewicht blijven vs. aankomen

Op basis van een voedingsdagboek dat ik braaf heb bijgehouden, kwamen de diëtiste en ik tot de conclusie dat ik genoeg eet om op gewicht te blijven, maar te weinig eet om aan te kunnen komen. Mijn dagelijkse energiebehoefte is ingeschat op 1950 calorieën. Maar als je wilt aankomen heb je hier niet genoeg aan en zul je dit met 300-400 calorieën per dag moeten verhogen. Omdat ik de lat graag iets te hoog leg, streef ik nu naar 2500 calorieën per dag.

Calorieën, kilocalorieën, kilojoules?

In de wereld van afvaldiëten maar ook die van aankomdiëten kom je allemaal verschillende termen tegen. Maar zijn het nu calorieën, kilocalorieën, kilojoules? Wat is het verschil? Waar moet je op letten? In de wereld van koolhydraten tellen ben ik bekend, maar in de wereld van calorieën tellen ben ik nog vrij nieuw. Als je op een verpakking kijkt, staan er op het etiket vaak kJ (kilojoules) vermeld en kcal (kilocalorieën). In dieetland wordt er eigenlijk altijd gekeken naar de kcal, welke in de volksmond gewoon calorieën genoemd worden. Als ik het dus heb over 2500 calorieën, zijn dat eigenlijk 2500 kilocalorieën.

2500 calorieën per dag is veel

Volstouwen

Hoewel ik nooit van de voedingsdagboeken ben geweest, zweer ik nu bij de app van FatSecret. In deze app hou ik alles bij wat ik gedurende de dag eet. Je kunt je eigen kookboekje maken met recepten, producten toevoegen aan de hand van de barcode en alles tot op de milligram nauwkeurig bijhouden. Dankzij het voedingsdagboek zie ik nu precies hoeveel calorieën ik die dag al heb gegeten en hoeveel ik er nog moet. Ook kun je de verdeling tussen koolhydraten, eiwitten en vetten zien. Het helpt mij dus ook nog eens met het tellen van koolhydraten! Het vergt wat zelfdiscipline en oefening, maar als je eenmaal gewend bent om netjes elke dag een voedingsdagboekje bij te houden, is het de ideale tool om inzicht te krijgen.

Het begin is er, de eerste paar honderd gram zijn er bij!