6x de leukste koffietentjes in Girona

6x de leukste koffietentjes in Girona

Na drie jaar op en neer gevlogen te hebben naar Girona, kan ik wel zeggen dat het inmiddels voelt als mijn tweede thuis. En aangezien ik wel van een goede cappuccino houd, heb ik in die tijd aardig wat leuke koffietentjes ontdekt. Van deze koffietentjes heb ik een selectie gemaakt met mijn zes favorieten! Of je nu bij wilt praten met collega’s / vrienden, als digital nomad een fijn plekje zoekt om te werken of in het prachtige Girona even wilt uitrusten na een stadswandeling. Er zijn genoeg leuke koffietentjes om uit te kiezen!

Goed om te weten: de koffietentjes hebben allemaal goede koffie, ondanks dat ik geen echte koffie expert ben. Ook zijn ze allen gelegen in het oude centrum van Girona en hebben ze een terras. Leuk voor in de zomer! 🙂

La Fabrica

Toen de Canadese Christian Meier een veelbelovende carrière als professioneel wielrenner aangeboden kreeg in Girona, is hij samen met zijn vrouw Amber verhuisd. De wielercarrière vroeg logischerwijs veel van Christian, time-wise, en Amber was tegelijkertijd op zoek naar een nieuwe uitdaging om zich volledig op te storten. Zijn passie voor koffie en haar passie voor mensen, resulteerde daardoor in 2015 in de opening van La Fabrica. Met een grote koffietafel in het midden, knusse zitplekken langs de bakstenen muur en industriële details voelt het erg huiselijk, en bijna als een woonkamer. 

“You don’t need much in life. Find someone to share it with, start with a good coffee and eat like it matters.”

La Fabrica is het ideale koffiezaakje om ‘eventjes’ naartoe te gaan voor een snelle koffie of lunch. Het is namelijk soms best wel een uitdaging om een vrij tafeltje te vinden en het is er over het algemeen best wel druk; zeker in de zomerperiode. De koffie branden ze zelf in Girona, en de focus ligt heel erg op lokale producten en ondernemers. Zo komt de melk van de 100 koeien op een boerderij in het nabijgelegen Esponellà, komt het brood van Jordi en komt de patisserie van Flor. Het eten is niet alleen lekker, maar ziet er ook fenomenaal uit; eetbare bloemen, violet sugar dust, toasted marshmallows, cotton candy en een overload aan tropische vruchten. Het is soms te mooi om op te eten! 

Website / Locatie & Openingstijden

Espresso Mafia

Ook leuk om te bezoeken: het kleine zusje van La Fabrica, Espresso Mafia. Hier gebruiken ze dezelfde zelf gebrande koffie en hebben ze overheerlijke Oreo cake. Het is iets kleiner, maar over het algemeen ook een stuk rustiger dan La Fabrica. Aanrader!

Website / Locatie & Openingstijden

Federal Café

Als je op zoek bent naar een plekje om tot rust te komen, dan is Federal hét café om naar toe te gaan. Met twee verdiepingen en ruime zitgelegenheid, is er altijd wel een plekje waar je rustig een boek kan lezen of werk gedaan kan krijgen; er zijn handig geplaatste stopcontacten aanwezig en er is een redelijk (open) Wi-Fi netwerk. Op het eerste gezicht verwacht je door de minimalistische uitstraling dat het koffietentje Scandinavische invloeden heeft, maar niets is minder waar. Federal is namelijk een klein dorpje, in het Australische New South Wales. Daar is, zoals ze zelf zeggen: “not much to do but dream, and watch the rain fall on quiet streets and the phone-box”. En dat beschrijft mooi de sereniteit die heerst in het café.

Dankzij de ruime openingstijden van Federal kun je er terecht voor ontbijt en lunch, maar ook voor een hapje aan het einde van de dag. Ik kom er eigenlijk alleen voor de cappuccino, die zo nu en dan vergezeld wordt door een stukje caramel shortbread. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om een bezoek te brengen aan het Federal Café in Girona, dan kun je het café ook vinden in Barcelona, Madrid en Valencia.

Website / Locatie & Openingstijden

Coffee Greens

Aan de ‘Rambla de la Libertad’ vind je Coffee Greens. Een koffietentje dat ook nog vrij nieuw is, en in de zomer van 2018 geopend is. Het is één van de weinige koffietentjes dat zichzelf niet kenmerkt als een wielercafe, ondanks dat ze een kleine parkeerplaats hebben voor fietsen en ze een Giro d’Italia en Tour de France bowl op de kaart hebben staan. Ze zijn gericht op ontbijt en lunch, of brunch zoals ze het zelf zeggen. Naast dat ze een goede kop koffie hebben, kenmerken ze zichzelf vooral door de açaí bowl die op de menu kaart staat. Deze is wel een tikkeltje aan de prijs, voor een grote bowl betaal je zo’n tien euro. 

Het zaakje is klein en knus, met aan de achterzijde een mooie bar met uitzicht op de rivier. Wat mij vooral opviel was de rustieke stijl; er zijn veel bakstenen muren, waar ik altijd al wel een zwak voor heb gehad. Dankzij de industriële accenten is het een beetje een mix tussen Federal Café en La Fabrica, kijkende naar het interieur en de sfeer. 

Website / Locatie & Openingstijden

Hors Categorie

Het in het najaar van 2018 geopende restaurant Hors Categorie richt zich net zoals La Fabrica op wielrenners. De trap heeft zelfs een speciale ‘rail’ zodat het mogelijk is om je fiets te parkeren op de tweede verdieping! Dat het restaurant, net zoals vele andere koffiezaakjes en restaurants in Girona, focust op wielrenners komt niet als een verassing met de Nederlandse wielrenner Robert Gesink als mede-eigenaar van de onderneming.

Het restaurant is erg ruim en heeft een vrolijke jaren ’70 / retro aankleding. Dankzij het stabiele en vrij snelle Wi-Fi netwerk is het een prima plek om een aantal uurtjes te werken. Ze focussen hoofdzakelijk op koffie, ambachtelijk bier, cold-pressed sappen en gezond eten; zo bestaat het menu voor een groot deel uit plantaardige ingrediënten. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en avondeten.

Website / Locatie & Openingstijden

Buttercup

Mijn favoriet in Girona is het koffietentje Buttercup; the new kid on the block. Ze zijn in het begin van 2019 geopend en zijn sindsdien erg succesvol. De locatie is top, de koffie is goed en het eten is fenomenaal. Tijdens de keren dat ik in Girona een ochtend of middag vrij te besteden had, kon je mij vaak vinden bij Buttercup. Het is prima om daar voor een langere tijd te zitten en te schrijven, lezen, of iets ander te doen ter ontspanning! 

Het interieur is fris en modern, maar toch knus. Qua eten focussen kenmerken ze zich als patisserie, met de lekkerste cakes en taartjes. En voor de beste cheesecake van Girona ben je hier aan het juiste adres!

Locatie & Openingstijden

Genoeg keuze, toch? 😉 Welk koffietentje ga jij een bezoekje brengen?