Bose QuietComfort; Muziek zonder omgevingsgeluiden

Noem het prikkelbaar, hypersensitief of overgevoelig. Wat het precies is weet ik niet, maar sinds een aantal jaar zit ik vastgegroeid aan mijn oordopjes en koptelefoon. Als ik mij niet kan afsluiten van vervelende omgevingsgeluiden raak ik overprikkeld en als ik dat kan voorkomen, doe ik dat natuurlijk graag. Begin 2014 kocht ik mijn eerste koptelefoon, de Marshall Monitor. Een fijn ding, maar niet ideaal. Twee jaar later heeft deze dan ook plaats gemaakt voor mijn nieuwe lifesaver, de Bose QuietComfort 25.

Wat is het verschil?

Over de geluidskwaliteit kan ik moeilijk oordelen. Het geluid van de Marshall Monitor is goed, maar dat van de Bose QuietComfort ook. Het verschil zit hem vooral in het draaggemak en de noise-cancelling. De reden dat ik na een paar maanden minder enthousiast werd over de Marshall Monitor was niet het geluid, maar het draaggemak. Voor een halfuurtje zat de koptelefoon prima, maar als je hem langer op had kreeg je langzaam hoofdpijn doordat hij redelijk strak zat. Het was dan ook lastig om de koptelefoon te dragen gecombineerd met een bril. Kan je de Bose QuietComfort dan wel langere tijd dragen? Ja! Qua draaggemak is de koptelefoon veel prettiger en kan je hem zelfs samen met een bril dragen. De koptelefoon is licht van gewicht en de oorkussentjes zijn zacht waardoor hij erg comfortabel is! Natuurlijk wordt het na een aantal uur aaneengesloten toch wat minder prettig, maar dat heb je volgens mij bij elke koptelefoon.

Bose koptelefoon met noise-cancelling

In tegenstelling tot de Marshall Monitor maakt de Bose QuietComfort gebruik van een noise-cancelling technologie waardoor omgevingsgeluid gedempt wordt. Daardoor heb je geen last van vliegtuigmotoren, wind, klussende buren en kan je ook van je muziek genieten in de auto, trein of metro. Toen ik de koptelefoon voor het eerst ophad in de auto schrok ik van het effect. Zeker op de snelweg heb je, hoe stil je auto ook is, veel omgevingsgeluid. Met de Bose QuietComfort hoor je hier (bijna) niks meer van! Als je na een halfuur je koptelefoon weer afzet word je geconfronteerd met een explosie aan geluiden. In onderstaande video is het verschil te beluisteren.

De nadelen van de Bose QuietComfort

De koptelefoon is te gebruiken zonder batterij, maar als je gebruik wilt maken van de noise-cancelling heb je hier een kleine AAA batterij voor nodig. Je zet de noise-cancelling aan met een schuifje aan de rechterkant. Met de batterij kan je ongeveer 35 uur genieten van muziek zonder omgevingsgeluiden, maar ook als je geen muziek luistert doet de noise-cancelling zijn werk. Als je in stilte wilt lezen zonder de klusgeluiden van de buurman, kan dat. Het enige nadeel van de koptelefoon is dat je het makkelijk vergeet om de functie weer uit te zetten. Dan is zo’n batterij natuurlijk snel leeg.. 😉

Bose QuietComfort; Muziek zonder omgevingsgeluiden

Is de Bose QuietComfort zijn geld waard?

Ja. Waar ik voorheen misschien volmondig had gezegd dat driehonderd euro voor een koptelefoon krankzinnig is, denk ik daar nu anders over. Als het je leven gemakkelijker maakt én je het kan veroorloven, waarom zou je het dan niet doen? In ons vorige huis waren onze buren fanatieke klussers. Dankzij de Bose QuietComfort kon ik alsnog genieten van een goed boek, zonder gek te worden van al het getimmer.

Zeker in vergelijking met normale oordopjes is dit écht een lifesaver als je gevoelig bent voor geluiden. Ik ga zelden zonder mijn Bose QuietComfort de deur uit!