Bril of lenzen; De voor- en nadelen

In oktober kreeg ik mijn eerste bril. Het begon als een experiment, aangezien ik regelmatig hoofdpijn had. Misschien dat het met een bril minder zou worden en mijn ogen meer rust zouden krijgen. Met mijn zicht was niks mis, ik zag uitstekend! Toen ik eenmaal mijn bril had kwam ik al snel tot het besef dat ik niet meer zonder kon. Tijdens de wintersport zat ik enorm te stoeien met die bril, want met mijn zonnebril zag ik wazig en met mijn normale bril was het zonlicht weer te sterk. Tijd om op zoek te gaan naar een oplossing.

Bril of lenzen?

De vraag was vervolgens; Wil ik een bril of lenzen? Als ik bij een bril zou blijven moest ik een zonnebril op sterkte aanschaffen. Als ik over zou stappen op lenzen kon ik mijn zonnebril blijven dragen en was daarmee alles opgelost. Ik besloot naar de opticien te gaan om proeflenzen te proberen. Het eerste setje lenzen was prettig qua draaggemak, alleen zag ik niet scherp, terwijl ik mét bril wel scherp zag en het dezelfde sterkte was. Het tweede setje was dramatisch, daarmee zag ik slechter dan zónder bril. Het derde setje was fijn, ze zaten prettig en irriteerde niet! Alleen zag ik met die lenzen ook niet scherp.

Bril of lenzen; De voor- en nadelenMaar wacht eens even, met mijn bril zag ik opeens ook niet meer scherp. Het zal wel weer tussen mijn oren zitten dacht ik. Ik ben vast moe en dat draait wel weer bij. Totdat ik mijn collega’s ook niet meer scherp kon zien op een afstandje en het uitzicht vanaf ons balkon ook wat troebel werd. Ik maakte weer een afspraak bij de opticien. “Wat was uw sterkte mevrouw, -0.75 en -0.50?” – Ja.. – “Okey, nou, dat is nu -1.50 en -1.25”. Daar schrok ik wel even van. Tijdens alle proeflens perikelen zijn mijn ogen regelmatig gemeten en de sterkte was nog altijd hetzelfde. Dat betekent dus dat mijn ogen in 1 a 2 weken, flink achteruit zijn gegaan. Aangezien ik morgen voor een week naar Kreta vertrek vond ik dit nieuws extra vervelend. Ga je naar zo’n mooi eiland, zie je alles wazig. Lekker dan.. Gelukkig was de opticien zo vriendelijk om me nog een vierde setje proeflenzen te geven, mét de juiste sterkte! En wat is de wereld toch weer mooi als je scherp kan zien!!

De voor- en nadelen op een rijtje

De voordelen van een bril; Als je een mooi montuur uitzoekt kan een bril hartstikke leuk staan en kan het zelfs bepaalde lijnen in je gezicht versterken! Grootste voordeel; Je hebt geen last van geïrriteerde ogen. Ook brengt het wat gemak met zich mee. Heb je even geen zin in je bril? Dan zet je hem gewoon af en daarna weer op, lekker makkelijk.

De nadelen van een bril; Hoewel je er snel aan went, kan een bril je gezichtsveld belemmeren aangezien je het montuur continu ziet. De glazen van je bril beslaan als je een kopje thee drinkt, of als je in de winter een metro instapt. Het is lastig om te sporten met een bril en in de zomer heb je naast je bril ook nog een zonnebril op sterkte nodig.

De voordelen van lenzen; Lenzen zijn ideaal tijdens het sporten. Met de meeste lenzen kan je gewoon zwemmen. Je hebt geen montuur dat in de weg zit, waardoor je gezichtsveld hetzelfde is als normaal en je kan gewoon je vertrouwde zonnebril dragen!

De nadelen van lenzen; Het kan zijn dat je ogen gaan irriteren, zo’n lens zit toch direct op je oog. Daarom kan je ook beter niet in je ogen wrijven, je lens ligt er binnen no time uit. Als er een klein stofje op de lens komt merk je dit direct en moet je de lens schoonmaken. Het is een aardig karwei om je lenzen elke ochtend en avond in en uit te doen en ze schoon te maken. Ook kan je niet even snel je lenzen ‘afzetten’ zoals je met een bril wel kan. Als je dus lenzen hebt voor veraf, is het een heel gedoe als je ze even uit wilt doen als je bijvoorbeeld van plan bent om een uurtje te computeren.

Hoewel ik nog steeds wat struggles heb met mijn lenzen zie ik voor nu in ieder geval scherper dan met mijn bril. Liever soms wat gekriebel in mijn oog en dat ik soms wat wazig zie, dan dat ik continu wazig zie. En nu kan ik gewoon mijn Ray-Ban zonnebril dragen in Kreta! Vandaag ga ik nog even snel langs de opticien om een nieuw brilletje uit te zoeken, want als ik moet kiezen tussen een bril of lenzen, gaat mijn voorkeur toch wel uit naar een bril. De kans is groot dat ik in de zomer op zonnige dagen lenzen ga dragen omdat dat lekker makkelijk is met een zonnebril en op de bewolkte of winterse dagen mijn bril!

Hebben jullie ervaring met een bril of lenzen?