Chocolade koekjes met een vleugje koffie en zout

Chocolade koekjes met een vleugje koffie en zout

Zoet of zout… het blijft een lastige keuze voor mij. Meestal heb ik na het eten van iets zoets, enorme trek in iets zouts en heb ik daarna weer zin in iets zoets. Deze chocolade koekjes zijn daarom ideaal, want het is zoet en zout in één! Vaak wordt er in bakrecepten ‘gewone chocolade’ gebruikt, maar voor dit recept is het belangrijk dat je chocolade gebruikt die zo lekker is dat je het ook los zou eten. Zelf eet ik graag de gezouten chocolade van Lindt. Maar, ik ben dan ook wel echt een liefhebber van zout…

Zout, zouter, zoutst

Zelf ben ik een enorme fan van zout eten. En dan heb ik het over veel zout! Sommige mensen kunnen het niet altijd waarderen dat ik altijd dubbel de hoeveelheid kip- en of speklapjes kruiden gebruik en dat het vaak meer zout ‘met iets anders erbij’ is. Daarom: als je geen zoutliefhebber bent, doe jezelf dan een lol en gebruik dan de naturel variant van de chocolade in dit recept en niet de gezouten variant.

Ingrediënten voor chocolade koffie koekjes

Voor ongeveer 24 koekjes.
Bereidingstijd: 30 minuten.

  • 150 gram pure chocolade
  • 30 gram boter
  • 22 gram bloem
  • 1/2 eetlepel koffie (of één Nespresso cupje)
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1/2 eetlepel water
De ingrediënten voor chocolade koekjes met een vleugje koffie en zout

De bereiding, stap voor stap!

Vul een pan met water en zorg ervoor dat het water goed warm wordt, maar niet kookt. Hak de chocolade in kleine stukjes met een scherp keukenmes en leg deze samen met de in blokjes gesneden boter, in een schaal die op de pan kan staan. Het is belangrijk dat de bodem van de schaal het warme water niet raakt. Blijf langzaam roeren totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Haal de schaal daarna van de pan.

Verwarm de oven voor op 180 graden. In de tussentijd kun je ter voorbereiding de droge ingrediënten samenvoegen. Pak een schaaltje en doe daarin: de bloem, de koffie en een beetje baking soda.

Doe het ei en de suiker in een grote schaal. Meng dit met een mixer op middelhoge stand gedurende 4-5 minuten zodat het geheel iets steviger wordt. Voeg de ‘droge bestanddelen’ uit het eerder voorbereide schaaltje toe en meng dit met de mixer tot een mooi geheel. Voeg ten slotte de gesmolten chocolade toe, samen met een eetlepel water. Meng dit nogmaals met de mixer totdat het een stroperig geheel is en voeg meer water toe als dat nodig is. Zet de schaal voor 15-30 minuten in de koelkast zodat het beslag wat steviger wordt. Is het te stevig? Laat het dan weer een beetje op kamertemperatuur komen.

Chocolade koekjes met een vleugje koffie en zout

Schep het beslag met een koekjeslepel of een normale lepel op een met bakfolie beklede bakplaat. Zelf probeer ik uit dit beslag 24 koekjes te maken, wat betekent dat ik 12 koekjes per bakplaat maak. Qua hoeveelheid beslag komt dat ongeveer uit op een halve eetlepel beslag per koekje. Besprenkel het beslag met zout flakes voordat de bakplaat de oven ingaat.

Chocolade koekjes met een vleugje koffie en zout

En nu wordt het leuk, en een tikkeltje ingewikkeld. Maar als je de timer bij de hand houdt, komt het allemaal goed. Doe de bakplaat met de koekjes voor 5 minuten in de oven. Na deze vijf minuten haal je de bakplaat uit de oven, draai je deze om en tik je een aantal keer (niet te hard) met de bakplaat tegen de oven of je aanrecht, zodat de koekjes plat worden en kleine scheurtjes krijgen. Doe de koekjes voor 2 minuten in de oven. Haal ze er weer uit en tik de bakplaat weer tegen de oven / het aanrecht aan. Dit doe je daarna nog één keer, om de koekjes vervolgens nog 2 minuten af te bakken.

De korte versie; super simpel!

5 minuten oven, draaien en tikken, 2 minuten oven, tikken, 2 minuten oven, tikken, 2 minuten oven.

Chocolade koekjes met een vleugje koffie en zout

Laat de koekjes daarna goed afkoelen; eerst op de bakplaat, daarna op een rooster. Et voilà, home made chocolade koekjes met een vleugje koffie en zout! Mijn all time favorite recept voor koekjes! 😉

Enjoy!