Zoet of zout… het blijft een lastige keuze. Meestal heb ik na het eten van iets zoets enorme trek in iets zouts, en andersom. Deze chocoladekoekjes zijn daarom ideaal, want ze combineren het beste van beide werelden! Voor dit recept is het belangrijk dat je chocolade gebruikt die zo lekker is dat je het ook los zou eten. Persoonlijk gebruik ik graag de gezouten chocolade van Lindt, maar dat is een kwestie van smaak.
Zout: een kwestie van smaak
Als liefhebber van hartige smaken ben ik dol op zout. Niet iedereen waardeert mijn neiging om royaal te kruiden, dus als je geen zoutliefhebber bent, kies dan voor de naturel variant van de chocolade in dit recept.
Ingrediënten voor chocoladekoekjes
Voor ongeveer 24 koekjes.
Bereidingstijd: 30 minuten.
- 150 gram pure chocolade
- 30 gram boter
- 22 gram bloem
- 1/2 eetlepel gemalen koffie (of één Nespresso cupje)
- 1/4 theelepel baking soda
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1/2 eetlepel water
- Zout voor garnering
Bereidingswijze
- Smelt de chocolade en boter au bain-marie. Roer tot een gladde massa en haal van het vuur.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng in een kom de bloem, gemalen koffie en baking soda.
- Klop in een grote kom het ei en de suiker 4-5 minuten met een mixer tot een luchtig mengsel2.
- Voeg de droge ingrediënten toe aan het ei-suikermengsel en mix tot een glad beslag.
- Meng de gesmolten chocolade en het water erdoor tot een stroperig geheel. Voeg indien nodig meer water toe.
- Laat het beslag 15-30 minuten opstijven in de koelkast.
- Verdeel het beslag met een (koekjes)lepel op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak ongeveer 12 koekjes per plaat.
- Bestrooi de koekjes met zoutvlokken.
- Bak de koekjes volgens dit schema:
- 5 minuten bakken
- Bakplaat uit de oven halen, omdraaien en zachtjes tikken
- 2 minuten bakken
- Herhaal het tikken
- 2 minuten bakken
- Herhaal het tikken
- 2 minuten afbakken
- Laat de koekjes eerst op de bakplaat en daarna op een rooster afkoelen.
Geniet van deze heerlijke zelfgemaakte chocoladekoekjes met een vleugje koffie en zout!
Lijkt me een heerlijk recept. Zelf vind ik de combinatie chocolade met zout ook lekker, ga gewoon beide versies proberen 🤪. Extra voordeel is dat er niet heel veel khd’s inziteen per koekje 😃👍.