Steunzolen in combinatie met Nike schoenen

De eerste twee weken met steunzolen

In het afgelopen jaar heb ik regelmatig een bezoek aan de fysiotherapeut gebracht in verband met rug- en schouderklachten. Tijdens deze bezoekjes werd het een en ander gekraakt en ging ik vervolgens weer naar huis. Als je 40 uur achter een bureau zit, is het logisch om te denken dat dat de oorzaak is. Maar toen ik eenmaal doorgestuurd werd naar een Mensendieck therapeut, werd er meer gekeken wordt naar de oorzaak van de klachten zoals bijvoorbeeld je houding. Daar bleek er een hele andere oorzaak te zijn voor mijn klachten.

Een lengteverschil tussen mijn linker- en rechterbeen

Mijn linkerbeen is korter dan mijn rechterbeen. Nu heeft iedereen wel een klein beetje lengteverschil, maar in mijn geval is het verschil dusdanig groot dat ik het ga compenseren in mijn heupen, rug en schouders, waardoor ik nu langzaam een beetje scheef aan het groeien ben. Op naar de podoloog voor steunzolen! Ook daar bleek dat mijn linkerbeen inderdaad zo’n 1 a 2 centimeter korter is. Daarnaast sta ik ook erg met mijn enkels naar binnen en draagt dat allemaal niet bij aan een goede houding. Nadat alles opgemeten was moest ik twee weken wachten en kon ik daarna mijn steunzolen op komen halen!

Het verschil tussen de zolen die standaard in Nike schoenen zitten en steunzolen

Steunzolen? Dat zal wel pijn gedaan hebben!

Toen mij werd verteld dat ik steunzolen nodig had was mijn eerste reactie: “Ja, dag. Dan kan ik nooit meer mijn Nike’s aan!”. Mijn beeld van steunzolen was een beetje ouderwets. Tegenwoordig kunnen steunzolen namelijk gewoon in (bijna) alle schoenen en zien ze er ook nog eens hartstikke hip uit. Wel wordt er veel gewaarschuwd voor de eerste paar weken. Het verschilt namelijk erg per persoon of je pijn krijgt in je voeten als je steunzolen gaat dragen of dat je er juist binnen no-time aan gewend raakt.

Mijn ervaring met het dragen van steunzolen

In mijn geval ging het allemaal vrij soepel. Het voelde wel vreemd als ik ’s ochtends mijn schoenen aandeed, maar tien minuten later was ik er alweer aan gewend. Gelukkig heb ik slechts 1 a 2 dagen gehad dat ik aan het einde van de dag écht blij was dat ik mijn schoenen weer uit kon doen. Het verschilt dus inderdaad per persoon, aangezien ik van andere mensen genoeg horrorverhalen heb gehoord over de eerste paar weken met steunzolen. Of ik er echt een hele dag op kan lopen weet ik nog niet omdat dat niet zoveel voorkomt, maar daar zullen we tijdens de vakantie in Lissabon snel genoeg achter komen! 😉

Steunzolen in combinatie met Nike schoenen

Geeft het ook resultaat?

Ja. Direct! Op onderstaande foto’s is het verschil in mijn houding te zien met en zonder steunzolen. Toen ik het zo op de foto’s zag kon ik eigenlijk niet geloven dat het verschil écht zo groot is. Zonder steunzolen zie je dat het vanaf mijn heupen al mis gaat. Vervolgens probeer ik die houding weer te compenseren met mijn schouders, waardoor ik (onbewust) scheef ga staan. Mét steunzolen is dat allemaal opgelost. Gewoon door een extra centimeter!

Hardlopen met steunzolen

In theorie kan ik mijn steunzolen ook gebruiken in mijn hardloopschoenen. Maar er wordt aangeraden om daar in de eerste paar weken nog eventjes mee te wachten. Doordat het allemaal hartstikke voorspoedig ging met de nieuwe steunzolen, kwam mijn eigenwijze ik naar boven en ben ik vorige week enorm ambitieus met steunzolen gaan hardlopen. Het ging de eerste twee kilometer best aardig, maar daarna voelde het alsof mijn linkervoet in brand stond. Brrrr! Wat een naar gevoel was dat! Uiteindelijk heb ik het een beetje af laten koelen in een voetenbadje met ijsklontjes en heeft een blarenpleister zijn werk gedaan! Note to self: Niet zo eigenwijs zijn en na anderhalve week al met steunzolen gaan hardlopen! 😉