Het is zover: de oplevering van ons nieuwbouwhuis!

Na vele nachten, weken en maanden wachten is het dan eindelijk zover. De oplevering van ons nieuwbouwhuis! Aankomende donderdag krijgen we de sleutel en kunnen we van het huis ons thuis gaan maken. Het is zo mooi geworden dat we bijna nergens anders meer aan kunnen denken en nu écht de nachtjes aftellen! In de laatste update die ik schreef in oktober, vertelde ik dat het dak was geplaatst en dat het huis an sich daarmee zo goed als af was! Toch zijn er daarna, zo blijkt, nog een aantal maanden nodig voor alle binnenwerkzaamheden van het huis.

Na het plaatsen van de voordeur in november was het niet meer mogelijk om in de weekenden een kijkje te nemen in het huis. Toch zijn we buiten de maandelijkse kijkdagen om ook nog naar het huis gegaan. Dan zie je opeens dat er een straat wordt aangelegd en dat er een straatnaambordje is geplaatst. Tijdens de kijkdagen hadden we steeds anderhalf uur de tijd om in het huis te zijn. Deze tijd hebben we gebruikt om dingen op te meten, maar vooral ook om onze ogen uit te kijken! Elke keer zie je weer wat nieuws; zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat we een superleuk hoekje hebben bij de trap die naar zolder gaat, waarvan we dit helemaal niet hadden verwacht. Dat is nog eens een leuke verrassing! Ook zagen we minder leuke dingen, zoals een wastafel die we eigenlijk helemaal niet uitgezocht hadden, maar waar we uiteindelijk wel blij mee zijn, of een aantal tegels in de badkamer die heel slordig gesneden waren. Gelukkig is dit inmiddels gecorrigeerd.

Het is zover: de oplevering van ons nieuwbouwhuis!

De voorschouw

Twee weken geleden hadden we de voorschouw, wat je kunt zien als een vooroplevering waar je samen met de aannemer door het huis loopt en ‘alle gebreken’ noteert. Ondanks dat er nog best wel wat kleine dingetjes waren, is de algehele kwaliteit van het huis echt super. Het is netjes afgewerkt, de maten kloppen en je kunt aan alles zien dat ze dit vaker doen en er hartstikke goed in zijn. Maar omdat je toch een flink bedrag neerlegt voor zo’n huis ga je (terecht) op de allerkleinste dingetjes letten. Ieder ander persoon zal dit niet meer zien als het eenmaal ons thuis is geworden, maar doordat je nu met een vergrootglas kijkt, zie je (bijna) alles. Helaas zijn we er tijdens de voorschouw ook achter gekomen dat er een stopcontact op de verkeerde plek zit (op een hele andere wand zelfs), terwijl dat stopcontact er toch al zo’n acht maanden zit. Stom dat we dat nu pas zien!

Het is zover: de oplevering van ons nieuwbouwhuis!

De laatste kijkdag

Tijdens de laatste kijkdag hadden we het druk, want toen kwamen het bedrijf dat de afbouw van het huis gaat doen (plafonds, wanden, vloeren, etc.) en de partij voor de raamdecoratie voor een final check en het opnemen van de maten. Ook kwam de hovenier langs die bij ons hele rijtje de schuttingen zal gaan plaatsen. Er komt deze week en de komende weken/maanden aardig wat bij kijken, maar gelukkig hebben we de juiste professionals gevonden om ons daarbij te helpen!

Voorbereiding voor de oplevering

Ondertussen zijn we de afgelopen maanden bezig geweest met het afwerken van onze todo lijst. We hebben een afspraak gemaakt met een bouwkundige die met ons meeloopt tijdens de oplevering, de huur opgezegd en de verhuizing gepland voor eind maart! Het enige wat we vorige week nog moesten doen was het aanvragen van nutscontracten, omdat na oplevering alles op onze naam staat en we nog steeds gebruik willen maken van elektra, gas en water. Dat bleek nog een hele uitdaging, want bij de één bleek er nog geen aansluiting te liggen, bij de ander bestond de combinatie van de postcode en het huisnummer nog niet (want ja, nieuwbouw) en bij de ander kon je het pas doorgeven na oplevering omdat ze de meterstand willen hebben. Best wel logisch, maar vervelend als je in de veronderstelling bent dat alles voor oplevering geregeld moet zijn. Na de nodige telefoontjes blijkt dat het allemaal wel goed zal komen en is alles in ieder geval in werking gezet!

Het gaat een super spannende week/periode worden; we hebben er zoveel zin in!! 😀