De voor- en nadelen van wonen in de stad

Rotterdam! Wat mij betreft één van de mooiste steden in Nederland, maar dat is niet zo gek aangezien ik mijn hele leven al naast/in Rotterdam woon. Maar als ik nu zou mogen kiezen tussen het wonen in de stad of buiten de stad dan antwoord ik zonder na te denken buiten de stad. Na vier jaar in het centrum van Rotterdam ben ik erachter gekomen dat het wonen in de stad grote voordelen heeft, maar ook een aantal nadelen. Het lijkt me heerlijk om net iets buiten de stad te wonen, zodat je minder last hebt van de nadelen, maar nog steeds kan profiteren van de voordelen!

De voor- en nadelen van wonen in de stad

Voordelen van wonen in de stad

  • Alles is dichtbij! Het is natuurlijk wel een klein beetje afhankelijk van waar je woont in de stad, maar als je hartje centrum woont heb je zo’n beetje alles op loopafstand. De supermarkt, de tandarts, de winkels, de leuke restaurantjes en zelfs het ziekenhuis! De allereerste foto is gemaakt vanaf het dakterras van het Havenziekenhuis. Elke keer als ik de mooie Rotterdamse skyline zie besef ik me weer even hoe mooi deze stad eigenlijk is. Dat hebben Hagenezen, Utrechters en Amsterdammers volgens mij ook wel met ‘hun eigen stadje’!
  • Je woont lekker centraal. Je hoeft niet eerst een halfuur te fietsen naar een station, je kan gewoon kiezen uit een trein, metro of tram! Zeker als je in de randstad woont zit je binnen no-time in andere grote steden. Met de Intercity Direct is het vanaf Rotterdam slechts 42 minuten naar Amsterdam!
  • In de stad hoef je je in principe nooit te vervelen. Het aanbod is groot en je kan er vanalles ondernemen als je dat zou willen. Er zijn bijvoorbeeld tientallen yogastudio’s en sportscholen. Keuze genoeg! Daarnaast is er voldoende werkgelegenheid en ben je ’s avonds lekker snel thuis!

De voor- en nadelen van wonen in de stad

Nadelen van wonen in de stad

  • Over het algemeen is er weinig natuur in de grote stad. Er zijn natuurlijk wel mooie stadsparken, maar grote natuurgebieden waar je bijvoorbeeld tien kilometer door het bos kan hardlopen of een middag kan rondstruinen zijn er vaak niet. Nu we het toch hebben over hardlopen, in de stad zijn zoveel stoplichten! Dan is een natuurgebied toch fijner om te gaan hardlopen! 😉
  • Als je in de stad woont heb je natuurlijk meer mensen, waar helaas ook minder leuke mensen. Op een zaterdagnacht kom je ze natuurlijk vaker tegen dan doordeweeks, maar het komt ook wel eens voor dat ik ’s ochtends in de metro tegenover een dronkenlap zit terwijl ik onderweg ben naar werk. Je zal mij niet horen zeggen dat je buiten de stad nooit vreemd dronken gespuis tegenkomt, maar tijdens een wandeling in de stad, kom je er altijd wel eentje tegen..
  • In de stad is het altijd druk! Zeker in de zomermaanden wordt de stad overspoeld met dagjesmensen en poppen de festivals elk weekend weer uit de grond. Dit is natuurlijk hartstikke leuk als je zelf fanatiek alle festivals bezoekt, maar als je na een werkweek eventjes rustig een tijdschrift wilt lezen op de bank met een poppodium onder je balkon is dat toch wel een beetje jammer.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Wonen in de stad of buiten de stad?