Diabetes Type 1

69 artikelen

Op 24-jarige leeftijd ben ik gediagnosticeerd met type 1 diabetes. Van de ene dag op de andere veranderde ik van een gezonde jonge vrouw in iemand met een chronische ziekte. Maar één ding veranderde niet: mijn vastberadenheid om er het beste van te maken, voor mezelf, maar ook voor anderen. Daarom schrijf ik over mijn leven met diabetes type 1 en alles wat daarbij komt kijken. Zowel de ups als de downs.

De impact van samenleven met iemand die diabetes heeft

Voor een gezond persoon is het vaak moeilijk voor te stellen hoe het is om met diabetes type 1 te leven. Je hoort misschien iets over een sensor, een insulinepomp, een lage bloedglucose of soortgelijke zaken. Maar je komt er niet genoeg mee in aanraking om volledig te begrijpen waar het allemaal om draait. Dit wordt anders op het moment dat je meer tijd doorbrengt met iemand die diabetes type 1 heeft. Dat kan je broer, moeder, kind, partner of iemand anders zijn met wie je een intieme relatie hebt. In deze situatie sta je nog steeds aan de zijlijn, maar kom je veel meer te weten over hoe het is om met diabetes type 1 door het leven te gaan.

Lees meer

Terugvliegen naar Nederland voor mijn diabetesbenodigdheden

Een vriend in Spanje, een pandemie en het hebben van een chronische ziekte, kunnen tot heel interessante situaties leiden. Toen ik in januari bij mijn vriend was, merkte ik dat ik een punt had bereikt waarop ik er eigenlijk een beetje klaar mee was. Niet met hem of onze relatie, maar wel met alle stress en moeilijkheden die het hebben van een lange-afstandsrelatie in tijden van corona met zich meebrengt. De reis naar Spanje was niet al te gemakkelijk geweest en ik merkte dat ik ook niet echt uitkeek naar de terugreis. Het liefst was ik gewoon een tijdje gebleven, zonder terug te vliegen naar Nederland. En als ik dat had gekund, dan had ik dat ook gedaan. Maar ik moest hoe dan ook terug voor het ophalen van mijn diabetesbenodigdheden…

Lees meer

Hoe ik als persoon met diabetes omga met het coronavirus

Ruim een jaar geleden werd het duidelijk dat het coronavirus meer is dan alleen een griepje. Van nieuwskoppen als ‘mysterieuze longziekte’ en ‘dodelijke longontsteking’ schrok ik nogal. Toen het virus langzaam de wereld begon te veroveren en met de dag ernstiger leek te worden, merkte ik dat ik angstig werd. Wat betekent dit voor mij, als eind twintiger die toentertijd nog rookte én diabetes type 1 heeft? Dit was sowieso al niet de beste combinatie, dat weet ik. Maar wat als ik in zo’n conditie ook nog eens het coronavirus krijg?

Lees meer

Drie dingen over diabetes waar ik vrij laat achter kwam

Op een gegeven moment verwacht je alles wel te weten. Zeker na meerdere jaren door het leven te gaan met diabetes type 1. Je leeft er tenslotte 24/7 mee en daardoor krijg je al snel het idee dat je alles inmiddels weet. Toch blijkt dat er altijd nog weer iets nieuws te leren is. Zelfs als je chronisch ziek bent. Zo zijn er een aantal dingen over diabetes waar ik pas vrij laat achter kwam. Het had mij kunnen helpen als ik mij die dingen eerder had gerealiseerd. Maar: beter laat, dan nooit. En misschien kan het jou ook helpen.

Lees meer

Onplezierige momenten in conversaties over diabetes

In het afgelopen jaar is er in de bekendheid en zichtbaarheid, flink wat veranderd op het gebied van diabetes type 1. Wat de precieze oorzaak is durf ik niet te zeggen, maar ik verwacht dat de vergoeding voor de sensor (FGM) vanuit het basispakket (sinds 10 december 2019), zeker een rol speelt. Dankzij het dragen van een sensor wordt het hebben van diabetes type 1 opeens een stuk zichtbaarder. Dit leidt tot meer bekendheid en daardoor ook tot meer conversaties over diabetes. Wat dan weer zo zijn voor- en nadelen heeft.

Lees meer

Eenvoudig koolhydraten tellen met eenpansgerechten

Bij een leven met diabetes is het tellen van koolhydraten onderdeel van de routine. Waar er bij ‘gezonde mensen’ door het lichaam automatisch insuline aangemaakt wordt, moeten mensen met diabetes dit zelf toedienen. Daarom is het van belang om koolhydraten te tellen, om vervolgens de juiste hoeveelheid insuline toe te kunnen dienen. Van een paar snoepjes, tot een volledige avondmaaltijd. Koolhydraten tellen, of inschatten, is helaas niet iets wat zomaar overgeslagen kan worden.

Lees meer

Het verlengen van je rijbewijs als je diabetes hebt

Het aanvragen of verlengen van je rijbewijs kan lastiger zijn als je diabetes hebt. Ik zeg bewust ‘kan’, want het hoeft namelijk niet in alle gevallen zo te zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld zonder enige tramalant mijn rijbewijs kunnen verlengen en viel het mij allemaal heel erg mee. Ik baalde achteraf gezien zelfs een beetje omdat ik vier maanden geldigheid had verspeeld door het zo op tijd te doen.

Lees meer

Kon ik soms maar even op diabetesvakantie

Het is weer de tijd van de zomervakantie. De vakantieplanningen vliegen mij om de oren. Meetings worden met inachtneming van de vakantieplannen ingepland en ik krijg meerdere keren per week de vraag of ik ook nog op vakantie ga. Mijn antwoord is heel simpel, maar triggert wel een veel diepgaandere behoefte. Nee, ik heb geen vakantieplannen. Niet voor nu in ieder geval. Maar ik zou niets liever willen dan op vakantie gaan. Eventjes geen verplichtingen. Even een pauze van werk. Gewoon even rust. Weg van het 24/7 hebben van diabetes.

Lees meer

Inzicht in de stabiliteit van mijn bloedglucosewaarden

Als het weer tijd is voor mijn kwartaalcontrole in het ziekenhuis, upload ik altijd netjes van tevoren al mijn pompgegevens. Zo hebben zowel de arts als mijn diabetesverpleegkundige inzicht in hoe ik het de afgelopen drie maanden heb gedaan. Van al deze gegevens kunnen online mooie rapporten gegenereerd worden. Deze vind ik echter zo ingewikkeld en overweldigend dat het mij altijd een beetje begint te duizelen. Daarom heb ik zelf een manier bedacht om inzicht te krijgen in mijn waarden. Zo kan ik op basis van deze gegevens actie ondernemen en mijn bloedsuiker stabiel houden!

Lees meer

Zo maak je hardlopen met diabetes minder stressvol

Voordat ik gediagnostiseerd werd met diabetes type 1, ruim vijf jaar geleden, behoorde hardlopen tot mijn wekelijkse routine. Na de diagnose was dat opeens anders. Ik vond hardlopen in combinatie met het hebben van diabetes lastig. Onmogelijk zelfs. Gelukkig is het goed gekomen en heb ik een manier gevonden om hardlopen met diabetes minder stressvol te maken.

Lees meer