Behandeling

19 artikelen

    Terugvliegen naar Nederland voor mijn diabetesbenodigdheden

    Een vriend in Spanje, een pandemie en het hebben van een chronische ziekte, kunnen tot heel interessante situaties leiden. Toen ik in januari bij mijn vriend was, merkte ik dat ik een punt had bereikt waarop ik er eigenlijk een beetje klaar mee was. Niet met hem of onze relatie, maar wel met alle stress en moeilijkheden die het hebben van een lange-afstandsrelatie in tijden van corona met zich meebrengt. De reis naar Spanje was niet al te gemakkelijk geweest en ik merkte dat ik ook niet echt uitkeek naar de terugreis. Het liefst was ik gewoon een tijdje gebleven, zonder terug te vliegen naar Nederland. En als ik dat had gekund, dan had ik dat ook gedaan. Maar ik moest hoe dan ook terug voor het ophalen van mijn diabetesbenodigdheden…

    Lees meer

    Inzicht in de stabiliteit van mijn bloedglucosewaarden

    Als het weer tijd is voor mijn kwartaalcontrole in het ziekenhuis, upload ik altijd netjes van tevoren al mijn pompgegevens. Zo hebben zowel de arts als mijn diabetesverpleegkundige inzicht in hoe ik het de afgelopen drie maanden heb gedaan. Van al deze gegevens kunnen online mooie rapporten gegenereerd worden. Deze vind ik echter zo ingewikkeld en overweldigend dat het mij altijd een beetje begint te duizelen. Daarom heb ik zelf een manier bedacht om inzicht te krijgen in mijn waarden. Zo kan ik op basis van deze gegevens actie ondernemen en mijn bloedsuiker stabiel houden!

    Lees meer

    Drie bekentenissen waar ik mij als ‘diabeet’ voor schaam

    De perfecte ‘diabetespatiënt’ of ‘diabeet’ bestaat niet, denk ik. Hoe graag ik ook alles volgens ‘de regeltjes’ en goedbedoelde adviezen zou willen doen, in de praktijk blijkt dat lastig. Waardoor dat precies komt, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Maar ik denk dat het in dit geval een combinatie is van zelfdiscipline (altijd…), een stukje naïviteit en het feit dat het allemaal al ingewikkeld genoeg is. Er zijn best wel wat dingen die ik niet ‘goed’ doe, waar ik mij soms als diabeet best wel voor schaam…

    Lees meer

    Vervelende momenten om een hypo te hebben

    Het liefst hebben we natuurlijk altijd een glucosewaarde die netjes binnen de lijntjes zit. Maar als je diabetes type 1 hebt, is dat een onmogelijke opgave. Hypers en hypo’s horen er nu eenmaal bij. Daarbij reageren we er ook nog eens allemaal verschillend op. Zo heb ik bijvoorbeeld niet superveel last van een hyper. Bij een hypo is dat wel anders. En door mijn hypo-unawareness kom ik er vaak te laat achter…

    Lees meer

    Zelfdiscipline en diabetes management

    Zelfdiscipline is een lastig iets. Ik zie het als een grote strijd en als een eeuwig ‘ja maar’-dialoog met mijzelf. Het is namelijk heel makkelijk om doelen te stellen, maar nog makkelijker om smoesjes te bedenken die het behalen van mijn doelen in de weg staan. En dat terwijl ik inmiddels weet dat een goede dosis zelfdiscipline mijn diabetes management een stuk ‘makkelijker’ kan maken.

    Lees meer

    Het vinden van een goede balans

    Aan de buitenkant is niets te zien. Mijn lichaamsbouw doet vermoeden dat ik regelmatig sport, veelal gezond eet en dus bewust met mijn voeding bezig ben. Ik word dan ook vreemd aangekeken als ik met mijn slanke bouw vertel dat ik diabetes type 1 heb. “Maar jij bent toch helemaal niet dik…?!”

    Lees meer

    Hypo-unawareness tijdens de nacht

    Mijn bloedsuikertjes zijn helemaal van slag. Waar ik laatst mijn eerste echte low had na het eten, had ik er nu eentje midden in de nacht. Low wil zeggen dat het bloedglucose dusdanig laag is, dat de meter het niet meer kan meten. In het geval van mijn Freestyle Libre betekent dit dat de bloedglucosewaarde onder de 2.2 mmol/l is. Na mijn overstap naar de Freestyle Libre kwam ik er vrij snel achter dat ik aanhoudende nachtelijke hypo’s had. Normaal gesproken werd ik altijd wakker van een hypo in de nacht; badend in het zweet en een beetje verward, maar ik werd tenminste wel wakker. Blijkbaar is de gevoeligheid steeds iets minder geworden en heb ik hypo-unawareness tijdens de nacht ontwikkeld…

    Lees meer

    De voorraden in het huis van iemand met diabetes

    Omdat je met het hebben van diabetes continu je eigen bloedglucose moet monitoren en in balans moet houden is het belangrijk om altijd de juiste spulletjes bij je te hebben. Op een normale dag gebruik ik gemiddeld acht teststrips, een cartridge met zes lancetten, vijf naaldjes en zo’n vijfentwintig eenheden insuline. Op het eerste gezicht niet heel indrukwekkend. Maar als je deze hoeveelheden voor drie maanden in huis hebt liggen is het toch een flinke voorraad.

    Lees meer

    Diabetes Update; minder hypo’s en een nieuwe meter

    Kort samengevat komt het hebben van diabetes er op neer dat je je eigen bloedglucose in balans moet houden. Als je iets eet tel je de koolhydraten en spuit je insuline. Spuit je teveel insuline, dan blijft er te weinig suiker over in je bloed en krijg je een hypo. Dat klinkt eigenlijk heel eenvoudig en om heel eerlijk te zijn is dat het soms ook wel. Met nadruk op soms. In de meeste gevallen is het namelijk niet eenvoudig en kan het lichaam erg onvoorspelbaar zijn. Zelfs nu ik bijna een jaar diabetes heb, durf ik eerlijk toe te geven dat ik soms nog steeds vol verbazing naar de uitslag op mijn bloedglucosemeter kijk en er niks, maar dan ook niks van begrijp.

    Lees meer