Glucosesensor

9 artikelen

  Drie bekentenissen waar ik mij als ‘diabeet’ voor schaam

  De perfecte ‘diabetespatiënt’ of ‘diabeet’ bestaat niet, denk ik. Hoe graag ik ook alles volgens ‘de regeltjes’ en goedbedoelde adviezen zou willen doen, in de praktijk blijkt dat lastig. Waardoor dat precies komt, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Maar ik denk dat het in dit geval een combinatie is van zelfdiscipline (altijd…), een stukje naïviteit en het feit dat het allemaal al ingewikkeld genoeg is. Er zijn best wel wat dingen die ik niet ‘goed’ doe, waar ik mij soms als diabeet best wel voor schaam…

  Lees meer

  Een week zonder glucosesensor? Paniek!

  Er wordt altijd gezegd dat een ezel zich niet tweemaal aan dezelfde steen stoot, toch? Misschien dat dit bij een ezel inderdaad niet gebeurt, maar bij mij blijkbaar wel. Ik heb het namelijk voor de tweede keer voor elkaar gekregen om op een onhandig tijdstip te ontdekken dat ik geen bloedglucose sensor meer had. En dan gaat er toch wel een golf paniek door mijn lichaam heen, kwam ik achter.

  Lees meer

  Mijn ervaring met de Enlite glucosesensor

  Vreemd eigenlijk, hoe het hebben van een chronische ziekte nog ‘normaler’ voelt in tijden van drukte. In mijn geval dan. Zo normaal dat ik zelfs mijn diabetes anniversary dit jaar niet bewust heb meegemaakt en eigenlijk pas nu, tijdens het schrijven van dit artikel, besef dat ik die bewuste dag gemist heb. Maar volgens mij is het een goed teken als je de dagen, weken en maanden niet meer telt, toch? Het is alweer drie jaar geleden dat ik gediagnosticeerd werd. Aan de ene kant voelt het alsof het tien jaar geleden is, maar tegelijkertijd voelt het als de dag van gisteren.

  Lees meer

  Waarom ik nooit meer zonder glucosesensor wil

  Wát een ochtend. Net op het moment dat ik de deur uit wil gaan word ik geconfronteerd met LO op mijn glucosemeter. Dat betekent dat mijn bloedglucose onder de 2.2 mmol/l is, waar het bij een gezond mens altijd boven de 4.0 mmol/l is. Voordat ik in de auto stap richting werk meet ik altijd mijn bloedglucose, zo ook deze keer. Met LO op mijn glucosemeter ga ik natuurlijk niet rijden, dus stuur ik mijn collega een berichtje dat ik wat later ben en prop ik vier tabletten dextro in mijn mond. Opzich voel ik mij prima, maar het komt wel vaker voor dat ik een vrij lage hypo heb zonder dat ik mij vreemd voel. Voor de zekerheid besluit ik toch even te meten aan de hand van een vingerprikje. Op het schermpje verschijnt 11.4 mmol/l.

  Lees meer

  Wanneer ik diabetes echt even heel klote vond

  Als je eenmaal gediagnostiseerd bent met diabetes type 1 is dat een gegeven. Je moet er het beste van maken, heel veel andere keuzes heb je niet. Gelukkig wen je er redelijk snel aan en is er goed mee te leven. Het is niet altijd makkelijk, verre van zelfs, maar het is oke. Toch realiseer ik mij zo nu en dan opeens dat ik chronisch ziek ben en dat het iets is waar ik vooralsnog niet van genezen kan worden. Vaak gebeurt het niet, maar toevallig had ik afgelopen weekend een moment waarop ik het hebben van diabetes écht even heel klote vond.

  Lees meer

  Hypo-unawareness tijdens de nacht

  Mijn bloedsuikertjes zijn helemaal van slag. Waar ik laatst mijn eerste echte low had na het eten, had ik er nu eentje midden in de nacht. Low wil zeggen dat het bloedglucose dusdanig laag is, dat de meter het niet meer kan meten. In het geval van mijn Freestyle Libre betekent dit dat de bloedglucosewaarde onder de 2.2 mmol/l is. Na mijn overstap naar de Freestyle Libre kwam ik er vrij snel achter dat ik aanhoudende nachtelijke hypo’s had. Normaal gesproken werd ik altijd wakker van een hypo in de nacht; badend in het zweet en een beetje verward, maar ik werd tenminste wel wakker. Blijkbaar is de gevoeligheid steeds iets minder geworden en heb ik hypo-unawareness tijdens de nacht ontwikkeld…

  Lees meer

  Diabetes opleuken met stickers voor je meter en sensor!

  In de medische wereld van diabetes hulpmiddelen wordt er weinig aandacht besteed aan de uitstraling van producten. Jammer, want als je iets iedere dag moet gebruiken, is het toch leuk als dat er een beetje leuk uitziet. Anderhalf jaar geleden vertelde ik dat ik in mijn zoektocht naar een mooi diabetes tasje terecht kwam op de website van Prikkedief. Daar kocht ik een mooie rode combi clutch en even later ook nog een roze, waardoor ik niet elke dag verschillende saaie tasjes mee hoef te zeulen. Sinds kort is het ook mogelijk om de hulpmiddelen zelf op te leuken, met bijvoorbeeld stickers voor je meter!

  Lees meer

  Mijn ervaring met de Freestyle Libre (met video)

  Slechts een aantal uur nadat de eerste Libre sensor op mijn arm geplaatst was wist ik al dat ik nooit meer anders zou willen. Dat was toen natuurlijk een beetje kort door de bocht, maar inmiddels zes weken verder durf ik nog steeds dezelfde uitspraak te doen. De Freestyle Libre heeft alleen maar voordelen en ik raad het iedereen met diabetes type 1, die het zich kan en wil veroorloven, van harte aan. De overstap naar de Freestyle Libre heeft mijn leven, wat betreft het hebben van diabetes type 1, op een hele positieve manier veranderd.

  Lees meer

  Mijn eerste 48 uur met de Freestyle Libre

  Afgelopen maandag zat ik in tranen aan het bureau van mijn diabetesverpleegkundige en internist. Volgens hun ging het hartstikke goed, maar mijn tranen waren het bewijs dat ik dat niet vond. Zonde vond mijn internist het, zonde dat ik zelf niet kon zien hoe goed ik het deed. Steeds meer besef ik me dat het hebben van diabetes type 1 best zwaar is. Normaal gesproken sta ik daar niet te lang bij stil, maar als ik er dan toch bij stil sta komt het vaak keihard binnen. Waar ben ik nu eigenlijk allemaal mee bezig?

  Lees meer