Sociaal leven

11 artikelen

  Onplezierige momenten in conversaties over diabetes

  In het afgelopen jaar is er in de bekendheid en zichtbaarheid, flink wat veranderd op het gebied van diabetes type 1. Wat de precieze oorzaak is durf ik niet te zeggen, maar ik verwacht dat de vergoeding voor de sensor (FGM) vanuit het basispakket (sinds 10 december 2019), zeker een rol speelt. Dankzij het dragen van een sensor wordt het hebben van diabetes type 1 opeens een stuk zichtbaarder. Dit leidt tot meer bekendheid en daardoor ook tot meer conversaties over diabetes. Wat dan weer zo zijn voor- en nadelen heeft.

  Lees meer

  Vervelende momenten om een hypo te hebben

  Het liefst hebben we natuurlijk altijd een glucosewaarde die netjes binnen de lijntjes zit. Maar als je diabetes type 1 hebt, is dat een onmogelijke opgave. Hypers en hypo’s horen er nu eenmaal bij. Daarbij reageren we er ook nog eens allemaal verschillend op. Zo heb ik bijvoorbeeld niet superveel last van een hyper. Bij een hypo is dat wel anders. En door mijn hypo-unawareness kom ik er vaak te laat achter…

  Lees meer

  Ongemakkelijke situaties met diabetes type 1

  De laatste tijd valt het mij op dat het hebben van diabetes type 1 mij regelmatig ongemakkelijk laat voelen. Inmiddels ga ik bijna vijf jaar met diabetes door het leven. Je zou dus verwachten dat de ongemakkelijke situaties minder ongemakkelijk zouden voelen. Of in ieder geval: minder met me zouden doen. Met de jaren wordt mijn ziekte voor mij ‘gewoner’, maar daardoor lijken de ‘ongemakkelijke momenten’ mij juist ook meer op te vallen. Over welke ongemakkelijke momenten heb je het dan, hoor ik je denken. Nou, dat zijn er genoeg. En deze zijn per persoon erg verschillend denk ik. In deze blog deel ik een aantal situaties waarin ik mij ongemakkelijk voel door mijn diabetes type 1.

  Lees meer

  Samen met Roche naar de EASD in Berlijn

  Het is weken, misschien zelfs wel maanden geleden dat ik de tijd heb genomen om woorden ‘op papier’ te zetten. Ik heb gemerkt dat hoe langer je iets uitstelt, des te lastiger het wordt om het weer op te pakken. Maar goed, de eerste woorden zijn geschreven, je moet ergens mee beginnen, toch? Over de hoe, wat en waarom het zo stil is geweest, vertel ik later wel een keer; voor nu wil ik eigenlijk alleen maar heel graag vertellen wat ik vier weken geleden allemaal heb meegemaakt!

  Lees meer

  Wanneer ik diabetes echt even heel klote vond

  Als je eenmaal gediagnostiseerd bent met diabetes type 1 is dat een gegeven. Je moet er het beste van maken, heel veel andere keuzes heb je niet. Gelukkig wen je er redelijk snel aan en is er goed mee te leven. Het is niet altijd makkelijk, verre van zelfs, maar het is oke. Toch realiseer ik mij zo nu en dan opeens dat ik chronisch ziek ben en dat het iets is waar ik vooralsnog niet van genezen kan worden. Vaak gebeurt het niet, maar toevallig had ik afgelopen weekend een moment waarop ik het hebben van diabetes écht even heel klote vond.

  Lees meer

  Hoe je je soms beperkt kan voelen met diabetes

  Soms gaan er dagen voorbij dat ik er eigenlijk helemaal niet mee bezig ben. Dan gaat alles op de automatische piloot en is het nu eenmaal zoals het is. In de ochtend anderhalve eenheid insuline, tussen de middag vier eenheden voor vier boterhammen en ’s avonds weet ik het ook altijd wel zo’n beetje. Hartstikke prima, geen vuiltje aan de lucht. Totdat je buiten je comfort zone moet treden omdat je bijvoorbeeld naar het buitenland gaat, of naar een verjaardag.

  Lees meer

  Misverstanden over diabetes type 1

  Hoewel er in Nederland ruim 1 miljoen mensen zijn met diabetes, bestaan er enorm veel misverstanden over diabetes. Vreemd eigenlijk, want als één op de zestien mensen diabetes heeft, zou je toch verwachten dat iedereen wel iemand kent met de chronische ziekte. Van de 1 miljoen mensen met diabetes heeft slechts 10% diabetes type 1. Als ik die getallen hoor, vind ik het opeens niet meer zo gek dat er zoveel misverstanden over zijn.

  Lees meer

  JDRF Walk 2015: Van type 1 naar type géén

  Gisteren heb ik mijn eerste JDRF Walk meegemaakt! JDRF is een organisatie die zich inzet voor een wereld zonder diabetes type 1. Dit doen ze door te focussen op mogelijke behandelmethoden en zelfs genezing. Om dit te verwezenlijken is natuurlijk geld nodig! Onder andere daarom wordt jaarlijks de JDRF walk georganiseerd waar je als team of individu mee kan lopen en voorafgaand gesponsord kan worden om zoveel mogelijk geld te verzamelen voor het goede doel; een wereld zonder diabetes type 1.

  Lees meer

  Diabetes uitgelegd als een geblindeerde auto

  Het is donderdagmiddag en ik heb geen zin om te koken. We besluiten een pizza te bestellen, zoals we wel vaker doen. De pizza wordt netjes om 18:50 bezorgd en dat is precies op tijd, aangezien mijn bloedglucose 3.8 mmol/l is. In mijn diabetesdagboekje zie ik dat ik de vorige keer 6 eenheden insuline heb gespoten voor dezelfde pizza van 120 koolhydraten. Het resultaat daarvan was een te hoog bloedglucose van 18.3 mmol/l voor het slapen gaan. Dat moeten we deze keer dus proberen te voorkomen.

  Lees meer