Voeding

3 artikelen

  Eenvoudig koolhydraten tellen met eenpansgerechten

  Bij een leven met diabetes is het tellen van koolhydraten onderdeel van de routine. Waar er bij ‘gezonde mensen’ door het lichaam automatisch insuline aangemaakt wordt, moeten mensen met diabetes dit zelf toedienen. Daarom is het van belang om koolhydraten te tellen, om vervolgens de juiste hoeveelheid insuline toe te kunnen dienen. Van een paar snoepjes, tot een volledige avondmaaltijd. Koolhydraten tellen, of inschatten, is helaas niet iets wat zomaar overgeslagen kan worden.

  Lees meer

  Zijn sapjes en smoothies gezond of ongezond?

  Voordat ik gediagnosticeerd werd met diabetes type 1, waren mijn slowjuicer en ik onafscheidelijk. Het apparaat dat stukken fruit verpulverd tot een gezond vruchtensapje had een prominente plek in de keuken en werd veelvuldig gebruikt. Zelfs toen ik voor een zeer korte periode probeerde om suikervrij te leven, was ik in de veronderstelling dat vruchtensapjes een goede toevoeging waren aan mijn suikervrije bestaan. Want ja, als (bijna) alle fitgirls versgeperste sapjes drinken en er hele detox programma’s zijn waarin je vijf dagen leeft op vruchtensap, dan zal het wel heel erg gezond zijn. Toch?

  Lees meer

  Koolhydraten en suikers uitgelegd in Jip en Janneke taal

  Toen ik twee dagen geleden de reacties las op het artikel over mijn geliefde slowjuicer viel mij op dat er best wel wat onwetendheid is over koolhydraten en suikers. Hoewel ik over een aantal reacties oprecht een beetje verbaasd was, besef ik mij maar al te goed dat het voor mij een paar maanden geleden niet heel veel anders was. Omdat er op mijn artikel over diabetes in Jip en Janneke taal erg positief gereageerd is, leek het mij interessant om zo’n zelfde artikel te schrijven over koolhydraten en suikers! Binnenkort wil ik ook een artikel schrijven waarin ik uitleg hoe het precies werkt met koolhydraten en suikers in relatie tot dranken zoals vruchtensap en cola, maar laten we bij het begin beginnen!

  Lees meer