Drie redenen om weer te beginnen met hardlopen

Drie redenen om weer te beginnen met hardlopen

Het is te warm, je bent moe of je hebt geen tijd. Je kunt waarschijnlijk zonder moeite een aantal redenen bedenken om niet te gaan hardlopen, maar er zijn ook genoeg redenen om het wel te doen. Soms heb je gewoon wat motivatie nodig. Zo ook in mijn geval! 😉 Dus: klaar met alle smoesjes. Tijd om je hardloopschoenen weer tevoorschijn te toveren!

Het is gezond

Hardlopen is goed voor je, zowel fysiek als mentaal. Ondanks dat het je energie kost, levert het je (als je het op de goede manier doet) ook weer een hele hoop energie op! Het is wetenschappelijk bewezen dat er endorfine vrijkomt als je gaat hardlopen. Hierdoor ervaar je een geluksgevoel tijdens, maar ook na het hardlopen. Misschien dat je het niet direct merkt na die ene keer; je lichaam moet toch ook nog even op gang komen. Maar zodra het hardlopen weer in je routine zit voel je je energieker en fitter. Daarnaast zorgt hardlopen voor een betere doorbloeding, waardoor je voedingsstoffen sneller worden opgenomen en je afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Je slaapt beter

Als je regelmatig gaat hardlopen zul je merken dat je sneller in slaap valt, maar ook beter slaapt. Geen overbodige luxe tijdens de hitte van de afgelopen dagen. Hoewel het als een goed idee klinkt om ’s avonds laat te gaan hardlopen en daarna een koude douche te nemen voordat je gaat slapen, is dat niet het beste idee. Als je kort voordat je gaat slapen nog gaat hardlopen, dan zit er nog een flinke dosis adrenaline in je bloed, waardoor je juist lastiger in slaap valt.

Je kunt je hoofd leegmaken

Hardlopen maakt je scherper en meer gefocust. Naast endorfine maken je hersenen tijdens het sporten ook BDNF aan: een stofje dat ervoor zorgt dat je een gevoel van rust ervaart. Zeker als je een hectische werkdag achter de rug hebt, kan het fijn zijn om even ‘je hoofd leeg te maken’.

Niet geheel onbelangrijk

Nog twee bonus redenen! Nu de zon elke avond lekker lang schijnt, is dit hét moment om een mooi zongebruind kleurtje te krijgen. Doordat je tijdens het hardlopen transpireert verkleur je op een zonnige avond veel sneller! En last but not least, als je weer regelmatig je hardloopschoenen aantrekt heb je weer een goede reden op je hardloopgarderobe weer uit te breiden! 😉

Wat is voor jou een motivatie om weer te beginnen met hardlopen?