Drie tips om productiever te worden

Drie tips om productiever te worden

Soms heb je van die dagen dat je met gemak een to-do-lijst van twintig items wegwerkt, terwijl je soms ook wel eens een dag hebt waarop je niks gedaan krijgt. Zo had ik bijvoorbeeld vorige week vrijdag een lijst met tien todo-items en ondanks dat ik druk in de weer was, kon ik niks afstrepen.. Ik was vanalles aan het doen, behalve datgene wat ik eigenlijk moest, maar ook wilde doen. Gelukkig weet ik mezelf in de meeste gevallen redelijk goed te herpakken en word ik dankzij onderstaande drie tips weer een stuk productiever!

Maak de avond van tevoren een to-do-lijstje

Als je in de ochtend aan de slag gaat met het maken van een todo-lijstje ben je vaak sneller geneigd om te denken: “Dat doe ik wel een andere keer”. Terwijl je dat specifieke to-do-item eigenlijk toch echt voor vandaag op je to-do-lijst wilde zetten. Maar ja, er zijn natuurlijk leukere dingen om te doen. Uitstelgedrag wordt dat ook wel eens genoemd.. 😉 Om dat te voorkomen kun je beter de avond van tevoren je to-do-lijstje maken. Dan kun je je er op voorbereiden en word je op de dag zelf ook niet meer zo snel in de verleiding gebracht. Vergeet niet dat een to-do-lijstje realistisch moet zijn. Niets is zo frustrerend als een lijstje waar geen einde aankomt. Wees lief voor jezelf en vooral: wees realistisch!

Zorg voor een goede balans

Als ik veel items op mijn to-do-lijst heb staan, ben ik geneigd om eerst te focussen op alle kleinere items. Deze kunnen snel gedaan worden, waardoor je lekker veel items kunt afstrepen. Dat zorgt logischerwijs voor een productief en gelukkig gevoel. Maar als je dit elke dag doet, blijven de wat grotere taken liggen, waardoor je er misschien zelfs op den duur tegenop gaat zien. Daarom plan ik tegenwoordig 1 à 2 grote dingen voor de ochtend, die écht moeten gebeuren. Dan heb ik dat maar alvast gedaan en kan ik daarna aan de slag met 4 à 5 kleinere taken. Heb ik daarna nog tijd over? Dan ga ik weer verder met een groter item. Zo zorg je voor een goede balans gedurende de dag.

Elimineer afleiding

Niets is zo verleidelijk als notificaties en oplichtende schermen. Als je productiever wilt worden, is het belangrijk om alle verschillende vormen van afleiding te elimineren. Hoe verleidelijk het ook is. Onbewust trekt die ene notificatie toch je aandacht en ben je zonder dat je het doorhebt een halfuur door al je social media aan het scrollen. Zet daarom alle notificaties uit en leg je telefoon omgekeerd op je bureau zodat je niet kunt zien of het scherm oplicht. Hetzelfde geldt voor desktop-meldingen van bijvoorbeeld nieuwe e-mails. Daar word je alleen maar door afgeleid. Hoe minder afleiding, des te productiever je bent!

Wat is jouw gouden tip om productiever te worden?