Drie tips om in slaap te vallen in tijden van stress

Terwijl je je meer dan bewust bent van het feit dat je wekker morgenochtend weer om klokslag zeven uur gaat, wil je niets liever dan slapen. Maar hoe graag je dat ook wilt, inmiddels heb je al vele minuten of misschien zelfs uren weg zien tikken. Waar de één binnen enkele minuten in slaap valt, heeft de ander soms wel uren nodig. Zeker in tijden van stress kunnen je malende gedachten en lichaam ervoor zorgen dat het lastig is om in slaap te vallen. Zelfs als je van nature een makkelijke slaper bent!

Wat is stress precies?

Stress is een gezonde reactie van het lichaam. Het zorgt ervoor dat we goed presteren en gefocust zijn. Echter zorgt een teveel aan stress ervoor dat we stress als onprettig gaan ervaren, wat op lange termijn kan leiden tot lichamelijke maar ook geestelijke problemen. Op het moment dat je gestrest bent is je lichaam in constante staat van paraatheid. Je kan je voorstellen dat als je constant in deze alertheids-modus verkeert, je op den duur lichamelijke ongemakken gaat ervaren zoals een verhoogde bloeddruk, versnelde hartslag, hoofdpijn, gespannen spieren, maar ook slapeloosheid.

Zorg voor een goede temperatuur

De ideale slaapkamertemperatuur ligt ongeveer tussen de 18 en 21 graden, maar dit verschilt per persoon. In de loop der jaren kom je er vanzelf achter of je het fijner vindt om in een warmere of iets koudere slaapkamer te slapen, maar over het algemeen slaapt iemand beter in een iets koudere kamer. Persoonlijk is het bij mij vooral belangrijk dat mijn voeten de juiste temperatuur hebben. Als ze te koud zijn val ik moeilijk in slaap en als ze te warm zijn moet ik ze eerst even afkoelen onder de koude kraan of leg ik ze buiten mijn dekbed (mits de kamer een beetje gekoeld is). Ook niet onbelangrijk, zorg voor frisse lucht in je slaapkamer, je slaapt dan zoveel lekkerder!

Ontspan al je spieren

Als ik in bed lig te malen over van alles en nog wat zijn vaak onbewust mijn spieren aangespannen. Opeens kom je dan tot het besef dat je helemaal verkrampt in bed ligt. Doordat je je spieren op die manier wakker houdt, heeft je lichaam totaal niet het gevoel dat het tijd is om te gaan slapen. Hoewel het waarschijnlijk niet de positie is waarin je in slaap zult vallen kan het helpen om even op je rug te gaan liggen. Ontspan al je spieren en wees je vooral bewust van je spieren! Op de momenten dat ik zelf moeilijk in slaap kan vallen ga ik vaak terwijl ik op mijn rug lig ademhalingsoefeningen doen. In de meeste gevallen ben ik tien minuten later in dromenland! 😉

Focus op je ademhaling

Ademhalingsoefeningen, er zijn er misschien wel honderden van in vele vormen en varianten. Door een eenvoudige ademhalingsoefening uit te voeren kan je je lichaam goed voorbereiden op de nacht. Door je spieren te ontspannen en je gedachten te laten gaan zal je merken dat je hartslag omlaag gaat en je makkelijker in slaap valt. De ademhalingsoefening die voor mij het beste werkt gaat als volgt; Adem diep in, wees je bewust van je ademhaling. Probeer je adem zo lang mogelijk in te houden en maak je hoofd leeg. Adem rustig uit. Adem weer in. Op het moment dat je merkt dat de gedachten weer terugkomen in je hoofd, adem je uit en laat je deze gedachten meegaan.

Hopelijk zorgen deze drie tips ervoor dat je iets makkelijker in slaap kan vallen, óók in tijden van stress waarin gedachten nog wel eens de overhand willen nemen.