Drie tips om effectief je huis op te ruimen

Drie tips voor het opruimen van je huis

Het creëren van meer rust en ruimte doe je volgens verschillende experts door met minder te leven. Ontspullen en minimalisme zijn daarom tegenwoordig veel gehoorde termen die je overal tegenkomt. Waar we aan de ene kant steeds materialistische lijken te worden, beginnen we ons ook te beseffen dat er meer waarde schuilt in momenten en ervaringen. Hoewel ik eerst dacht dat ‘ontspullen’ de grootste onzin ooit was, merk ik dat het mij juist ook heel erg kan helpen.

Mevrouw chaoot

Chaotisch als ik kan zijn, met de angst om van alles te vergeten, wordt het volgens mij allemaal een stuk overzichtelijker met minder spullen. Maar zelf ben ik nog niet zover. Ons huis is redelijk opgeruimd en overzichtelijk, maar ergens in mij schuilt een kleine hoarder die alles maar wilt bewaren, want: je weet het maar nooit, het komt misschien nog wel eens van pas. Tegelijkertijd heb ik ergens een verlangen naar een leeg huis, met alleen de spullen die ik écht nodig heb. Dat als je gaat verhuizen (wat ik voorlopig niet van plan ben), je genoeg hebt aan een klein busje met slechts een aantal verhuisdozen, in plaats van de bijna tachtig verhuisdozen die we ook met deze verhuizing weer door een grote verhuiswagen hebben later vervoeren.

Hop, in de prullenbak; of toch niet?

Hoe doen mensen dat, op vakantie gaan met één rugzakje? Of verhuizen met slechts één aanhangwagentje of busje? Ontspullen, opruimen; het klinkt allemaal zo mooi. Totdat je wilt beginnen en je eigenlijk niet zo goed weet hoe (want, zoveel spullen!) en je dan halverwege ook nog het gevoel bekruipt van: ‘waarom doe ik dit eigenlijk’. Tijdens het voorbereiden van de verhuizing dacht ik dat dat hét moment zou zijn om ons huis te ontspullen. Weg met alle ‘zooi’, hop, in de prullenbak. Maar niets bleek minder waar. In de laatste week voor de verhuizing ging alles in plaats van de prullenbak, gewoon de verhuisdoos in. “Dat uitzoeken doen we wel in het nieuwe huis”, zeiden we. Totdat we opeens op standje turbo alle verhuisdozen weer net zo snel uitgepakt wilden hebben en onszelf wéér niet de ruimte en tijd gaven om eens een keer écht op te ruimen.

Nu we een beetje gesetteld zijn en we langzaam alle kamers een beetje aan het inrichten zijn, is eindelijk het moment gekomen om wél echt te gaan ontspullen en opruimen. Het hoe te beginnen blijft lastig, maar dankzij de volgende drie tips is het mij gelukt om een goede start te maken!

Elke vuilniszak is er één

Het hoeft niet allemaal gelijk groots, je kunt ook klein beginnen met één vuilniszak. Begin in een kamer, zet de prullenbak ernaast en gooi alles erin wat je eigenlijk niet meer nodig hebt en/of gebruikt. Spullen met waarde kun je natuurlijk nog proberen te verkopen op verschillende websites, maar soms moet je na een bepaalde tijd ook gewoon spullen weg durven gooien.

Vervangen is ook opruimen

Als je continu maar van alles blijft kopen, dan stapelt het zich op. Zo zag ik langzaam (en op een bepaald punt vrij snel..) de hoeveelheid boeken in mijn boekenkast steeds groter worden. Tijd om te lezen had/nam ik niet, maar ondanks dat bleef ik ze maar kopen. Totdat ik met mijzelf afsprak dat er voor elk nieuw boek, één boek uit moest of ik in ieder geval een boek gelezen moest hebben.

De ultieme test

Of het nu in je kledingkast is of in je keuken, er zijn spullen genoeg die je waarschijnlijk zelden of nooit gebruikt. Ruim alles netjes op en kijk 1 of 2 maanden later welke van de spullen je hebt gebruikt en vooral: welke spullen je niet hebt gebruikt. Die kunnen misschien wel weg, toch? Uitzonderingen daargelaten, je hebt nu eenmaal niet elke maand een bruiloft waarop je die geweldige jurk aankan! 😉 Op deze manier ruim ik al jaren elk halfjaar mijn kledingkast op!

Hoe zorg jij voor een opgeruimd huis?