Drie voordelen van een luchtbevochtiger

De koude winterdagen komen er weer aan. De verwarming staat hoog. We beginnen weer een beetje te snotteren en te hoesten en als je elkaar even aanraakt terwijl je op de bank zit krijg je een elektrische schok cadeau. Herkenbaar? Het hoort er nu eenmaal een beetje bij. Maar wat veel mensen niet weten, is dat veel van deze ongemakken eenvoudig op te lossen door een luchtbevochtiger in huis te halen.

De luchtvochtigheid in huis

De aanbevolen luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 50 en 60 procent. Is de luchtvochtigheid lager dan 50 procent? Dan kan dit voor verschillende ongemakken zorgen wat betreft je gezondheid en je huis. In de winter heeft de buitenlucht sowieso al een lagere luchtvochtigheid, maar door die lucht in huis te verwarmen wordt dit alleen maar lager. Hierdoor worden de ongemakken steeds beter merkbaar.

drie voordelen van een luchtbevochtigerAls je een lage luchtvochtigheid hebt in huis ervaar je eigenlijk veelal dezelfde ongemakken als dat je in een vliegtuig zit. In de winter kan de luchtvochtigheid in huis dalen naar ongeveer 20 á 30 procent. Maar in een vliegtuig is dit meestal tussen de 5 en 10 procent! Daar schrok ik eerlijk gezegd wel even van. Bizar laag! Niet zo gek dus dat je in een vliegtuig last hebt van statisch haar en droge ogen!

Drie voordelen!

Gelukkig zijn bijna alle ongemakken die je dankzij een lage luchtvochtigheid in de winter ervaart op te lossen met een luchtbevochtiger in huis!

  • Beter voor je gezondheid
    Als de luchtvochtigheid in huis laag is kan dit effect hebben op je gezondheid. Dit merk je doordat je bijvoorbeeld last krijgt van geïrriteerde luchtwegen, een prikkelende keel, droge huid, hoofdpijn en vermoeidheid. Veel mensen zien dit als ongemakken die er nu eenmaal bij horen tijdens de wintermaanden. Maar met een luchtbevochtiger in huis heb je hier veel minder last van.
  • Beter voor je huis
    Naast het effect op je gezondheid, doet een lage luchtvochtigheid ook iets met je huis en meubels. Door de luchtvochtigheid in huis op peil te houden, voorkom je bijvoorbeeld dat je houten vloer gaat kraken. In houten vloeren zit namelijk nog een klein beetje vocht dat door de lage luchtvochtigheid wordt opgenomen. Hetzelfde gebeurt bij meubels van leer. Die kunnen net zoals bij een houten vloer uitdrogen en daardoor zelfs kapot gaan. Maar ook je plantjes zullen je dankbaar zijn, aangezien een lage luchtvochtigheid fataal kan zijn. Planten hebben natuurlijk sowieso vocht nodig, maar halen dit ook uit de lucht.
  • Minder statische elektriciteit
    Als de luchtvochtigheid bij ons in huis daalt, krijgen we regelmatig elektrische schokken. Sinds we een luchtbevochtiger gebruiken hebben we hier geen last meer van! Door een lage luchtvochtigheid is de hoeveelheid statische elektriciteit in huis veel hoger. Als je dan ’s avonds op de bank zit, word je langzaam opgeladen door de wrijving. Zodra je vervolgens je laptop aanraakt of de deur naar de gang opendoet, krijg je een elektrische schok. Blij dat dat verleden tijd is!

Dyson AM10 Luchtbevochtiger

De luchtbevochtiger van Dyson maakt gebruik van de zogenaamde Air Multiplier technologie. Hierdoor is de luchtbevochtiger relatief stil en wordt de nevel gelijkmatig verdeeld. Je zou verwachten dat een luchtbevochtiger niet veel meer doet dan het verhogen van de luchtvochtigheid. Gelukkig dachten ze daar bij Dyson anders over. Deze luchtbevochtiger is namelijk ook nog eens een ventilator én reinigt de lucht. Tijdens dit reinigingsproces wordt 99,9 procent van de bacteriën gedood! Daarmee kan je het apparaat een vast plekje geven in je huis aangezien hij niet alleen handig is voor in de winter, maar een belangrijke functie heeft voor alle seizoenen!

drie voordelen van een luchtbevochtigerdrie voordelen van een luchtbevochtigerdrie voordelen van een luchtbevochtigerEn een vast plekje verdient hij ook wel. Je kan zien dat er veel tijd is besteed aan het uiterlijk van de luchtbevochtiger, net zoals bij de stofzuigers en andere huishoudelijke apparatuur van Dyson. Veel van de luchtbevochtigers op de huidige markt zijn lomp en zien er niet aantrekkelijk uit. Door de strakke vormen en lichte kleur past deze luchtbevochtiger van Dyson prima thuis in het interieur.

Het waterreservoir is eenvoudig los te koppelen en te vullen. Kwestie van een dopje opendraaien, onder de kraan houden en het dopje weer dichtdraaien. Geen moeilijk gedoe met een bak water dat je heen en weer moet zeulen! De luchtbevochtiger heeft verschillende mogelijkheden. Zo kan je met de afstandsbediening de ventilatiesnelheid instellen en de gewenste luchtvochtigheid. Daarnaast is er ook een sleeptimer functie, waarmee je een tijd kan instellen, waarna de luchtbevochtiger zichzelf automatisch uitschakelt. Ook is er een automatische stand, waarmee het apparaat zelf de comfortabele luchtvochtigheid bepaald en bereikt.

drie voordelen van een luchtbevochtigerdrie voordelen van een luchtbevochtigerQua snelheid heeft de luchtbevochtiger er ongeveer acht uur over gedaan om in onze woonkamer van een luchtvochtigheid van 52 procent naar 60 te gaan. Netjes! Wat betreft de nadelen heeft deze specifieke luchtbevochtiger slechts één klein nadeel. Het apparaat laat niet zien wat de huidige luchtvochtigheid is. Jammer, want daardoor is de waarde van het apparaat niet goed meetbaar. Gelukkig hebben wij in huis een thermostaat die ons ook verteld wat de luchtvochtigheid is. Heb je dit niet, dan zijn er gelukkig genoeg goedkope luchtvochtigheidsmetertjes op de markt!

drie voordelen van een luchtbevochtiger

Wij zijn in ieder geval blij met de voordelen van een luchtbevochtiger. Geen droge keel, geen krakende vloer en geen elektrische schokken! Zo kunnen we de winter wel aan! 😉

Hebben jullie een luchtbevochtiger in huis?Disclaimer