Drie vragen om je te weerhouden van een miskoop

Voorheen kocht ik alles wat los en vast zat. Leuk shirt? Hoppa in mijn winkelmandje. Special edition smaak van Oreo? Oeh, alleen in Amerika verkrijgbaar. Oh wacht! Bij Amazon hebben ze het, dertig euro voor een pakje? Okey! Ik deed miskoop na miskoop en voordat ik het wist was mijn bankrekening aan het begin van de maand alweer leeg. Toen eind vorig jaar de verhuisplannen serieuzer begonnen te worden besloot ik dat het tijd was om iets in mijn uitgavenpatroon te veranderen!

Nooit meer een miskoop met mijn nieuwe motto!

Als je geld wilt sparen is minder geld uitgeven de meest voor de hand liggende oplossing. Toch is dat niet altijd zo makkelijk als gedacht, zeker als je gewend bent om alles wat los en vast zit te kopen. Gelukkig kom ik met mijn nieuwe motto een heel eind!

If you can’t stop thinking about it. Buy it.

Drie vragen om je te weerhouden van een miskoop

Heb ik het echt nodig?

Negen van de tien keer kan je op deze vraag nee antwoorden. Het is hierbij belangrijk dat je je emoties even opzij zet, want tsja, op het moment dat je iets leuks ziet heb je dat natuurlijk gewoon nodig. Probeer rationeel na te denken. Kan je zonder? Ja? Waarom zou je het dan kopen? Als je deze vraag tijdens een shopping spree in gedachten houdt, zal je veel minder snel geld over de balk smijten.

Krijg ik spijt als ik het niet koop?

Deze vraag is voor mij het allerbelangrijkst en daarmee ook bijna gelijk aan mijn motto! Als ik iets leuks zie laat ik het tegenwoordig gewoon hangen/staan en denk ik er nog even over na. Als ik het vervolgens vergeet, was het blijkbaar toch niet zo bijzonder als ik in eerste instantie dacht. Als ik er over blijf twijfelen weet ik eigenlijk ook genoeg. Dan kan je het maar beter niet kopen. Mij is geleerd dat als je twijfelt over een aankoop het vaak resulteert in een miskoop. Daar bleek in de praktijk inderdaad een kern van waarheid in te zitten. Als het na een aantal dagen nog steeds door mijn hoofd spookt, dan is het blijkbaar zo mooi en bijzonder dat ik er spijt van krijg als ik het niet koop.

Moet het echt nu? Heeft het haast?

Toen ik actief aan de slag ben gegaan met mijn spaarplan ben ik verlanglijstjes gaan maken. Als ik dan iets moois zag, voegde ik het toe aan mijn favorieten. Vond ik het na een tijdje nog steeds de moeite waard, pas dan bestelde ik het! In de tussentijd kan je ook nog even nadenken over de praktische zaken. Kan het kledingstuk makkelijk gecombineerd worden? Past het meubelstuk in je interieur? Etc. Je moet misschien een beetje zelfdiscipline en geduld hebben, maar uiteindelijk bespaar je op deze manier een hoop geld en doe je veel minder snel een miskoop. Het is vaak ook leuker om uiteindelijk iets te kunnen kopen als je er al langere tijd naar uit kijkt!

Hoe zorg jij ervoor dat je geen miskoop begaat?