Een goede balans tussen werk en privé

Als ik iets belangrijk vind, is het een goede balans tussen werk en privé. Tijdens mijn studie benoemde ik dat ook al als één van mijn belangrijkste waarden. Werk is voor de ene persoon een noodzakelijk kwaad waarbij je je misschien elke ochtend naar werk sleept en ’s avonds weer opgelucht op de bank ploft; weer een dag voorbij. Terwijl het voor de ander juist voldoening geeft, een gevoel van nuttig te zijn. Je steentje bij kunnen dragen, nodig zijn voor anderen en voor het bedrijf. Het ligt er maar net aan of je een baan hebt die bij je past en of het je gelukkig maakt.

Mijn 32-urige werkweek

Dat ik 32 uur per week ben gaan werken heeft twee redenen. Ten eerste vond ik mijn werk op het moment dat ik die keuze maakte alles behalve leuk. Het voelde als een last. Werk was voor mijn gevoel iets wat mijn leven in de weg stond. Hoe minder ik kon werken, des te beter. De tweede reden had alles te maken met de balans. Ik vond 5 dagen werken tegenover 2 dagen vrij niet prettig. Met een 32-urige werkweek heb je een balans van 4 dagen werken en 3 dagen vrij, een (voor mij) veel prettigere balans. Nu is het wel zo: als je een leuke baan hebt, vliegen die 4 dagen ook zo voorbij en is het zelfs soms verleidelijk om toch weer fulltime te gaan werken.

Opnieuw op zoek naar een goede balans

Met de start van mijn nieuwe functie merkte ik dat ik opnieuw op zoek moest naar een goede balans tussen werk en privé. Het is niet per se zo dat de functie tijdrovender of drukker is, maar zeker in het begin als alles nog nieuw is, vraagt dat meer van je. Waar ik een paar maanden terug ’s avonds na werk thuiskwam en nog veel energie had om bijvoorbeeld aan mijn blog te werken, had ik nu soms het gevoel dat ik niet veel meer wilde en kon dan slapen. Bijkomen, even alles weer laten bezinken. Me-time om weer op te laden. Tegelijkertijd wil ik me voor de volle tweehonderd procent inzetten in mijn nieuwe functie, verwissel ik mijn vrije vrijdagen alsof ze er niet toe doen, met het continu verplaatsen van privé afspraken als gevolg.

De balans tussen werk en privé was langzaam aan het verschuiven en ik realiseerde me dat ik mijn prive-bestaan niet moest vergeten. Op dat moment heb ik een prioriteitenlijstje gemaakt. Wat vind ik belangrijk? Werk? Ja. Buiten werktijd? Nee, tenzij écht nodig. Flexibel omgaan met mijn vrije vrijdagen? Ja, indien nodig. En dan de balans met privé; wat is belangrijk? Familie? Check. Ons nieuwe huis? Check. Mijn blog? Check, zolang er ook nog tijd overblijft voor ontspanning, dan wel.

Werk en privé; stel je eigen grenzen

Ik heb gemerkt dat bewustzijn het belangrijkste is voor het vinden van een goede balans. Realiseer je wat je voelt. Weet wat je wilt. En stel je eigen grenzen en prioriteiten. Hoe lastig dat soms ook is; zeker als je het liefst altijd tweehonderd procent geeft, je kunt niet altijd voor het maximale gaan. Als jij een baas hebt die verwacht dat jij 60 uur per week werkt, terwijl je maar voor 40 uur betaald wordt; bepaal dan voor jezelf wat je daarvan vindt en wat je daaraan kunt doen. Het is aan jou om de juiste balans te vinden. Als ik bijvoorbeeld een dag naar Hamburg moet en van 3 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds in de weer ben voor werk, vind ik dat prima. Maar als ik dan een keer eerder weg moet om welke reden dan ook, doe ik dat ook gewoon (in goed overleg).

Vrij, maar toch bezig met werk

En dan ben je misschien eindelijk weer eens een dag vrij en zit je ongemerkt alsnog continu met werk in je hoofd.. Het loslaten van werk op vakantie en/of op vrije dagen is niet altijd even makkelijk. Wat sowieso helpt is om meerdere dagen achter elkaar vrij te zijn. Als ik bijvoorbeeld één dag vrij ben, vind ik het lastig om echt te ontspannen, terwijl het soms bij 3 of 4 dagen opeens al voelt als een vakantie. Zeker met de officiële vrije dagen van de afgelopen maanden was dat mooi meegenomen! Verder heb ik met mezelf een hele duidelijke afspraak gemaakt door geen werkmail te gebruiken op mijn telefoon; want dan is het einde echt zoek.

Hoe zorg jij voor een goede balans tussen werk en privé?