De eerste dag na de diagnose met mooie waarden!

De eerste dag na de diagnose met mooie waarden!

Afgelopen zaterdag was een mooie dag! Niet alleen omdat het gewoon een relaxte zaterdag was waarop we lekker gingen lunchen, boodschapjes deden en patatjes gingen eten bij mijn schoonouders. Maar vooral omdat het mijn eerste goede dag was met een mooi stabiel bloedglucose sins de diagnose! Daar keek ik zo naar uit!

Toen ik in het ziekenhuis een insulinespen in mijn handjes gedrukt kreeg was het direct duidelijk. Vanaf dat moment moest ik bij elke maaltijd gaan bedenken wat en in welke hoeveelheid ik zou gaan eten en op basis van mijn huidige bloedglucose de juiste hoeveelheid insuline spuiten. In het begin kreeg ik de standaard waarde van 6 insuline eenheden toegewezen. Maar in de praktijk was dat geen succes, want de ene avond eet je een pizza van 83 koolhydraten en de volgende avond een salade van 10 koolhydraten en als ik 6 eenheden had gespoten bij de salade was het niet helemaal goed gegaan.

Mooie bloedglucosewaarden op een bloedglucosemeter

Het niet op de juiste manier kunnen beïnvloeden van mijn bloedglucose vond ik nogal frustrerend. Het ging alle kanten op en ik kon er geen peil op trekken. De ene dag deed ik voor mijn ontbijtje van 70 koolhydraten 6 eenheden en ging dat goed. Deed ik de volgende dag precies hetzelfde, kreeg ik een hypo. Ja hallo, ingewikkeld. Hoe moet ik dit zelf reguleren als het zo enorm wisselt? Inmiddels zit ik op 3 eenheden voor mijn ontbijt, nog steeds van 70 koolhydraten, en kan ik denk ik wel concluderen dat ik in de honeymoonfase beland ben. Als bovenstaand verhaal abracadabra is, wat ik goed kan begrijpen, is het misschien interessant om mijn jip en janneke uitleg over diabetes type 1 te lezen! 🙂

Mijn persoonlijke definitie van een goede dag

Als ik voor alle maaltijden en ’s avonds voor het slapen gaan een goed bloedglucose heb, zonder hypo’s, hypers en metingen tussendoor bij twijfel en onzekerheid.

Een overzicht van mijn bloedglucosewaarden

In bovenstaand schema is te zien wanneer mijn bloedglucose in de afgelopen twee weken goed of niet goed was. Bij ontbijt (O), lunch (L) en avondeten (A) zit een goed bloedglucose tussen de 4 en 7. Voor het slapen gaan (S) zit een goed bloedglucose tussen de 5 en 8.

Zaterdag was dus mijn eerste goede dag met mooie bloedglucose waarden en daar ben ik zo blij mee! Misschien is het niet ‘bijzonder’ maar zo voelt het voor mij wel. Dit betekent namelijk dat ik het voor nu onder controle heb, stapje bij beetje mijn lichaam begin te begrijpen en dat ik dit gewoon kan! Het is zo fijn om een snoepje te eten en daarna te zien dat het nog steeds in orde is! Ooh en die hypo’s, wat was ik die zat. Ergens in het midden van het schema had ik elke dag twee hypo’s, omdat mijn lichaam blijkbaar steeds minder insuline nodig had en richting de honeymoonfase ging. Voor nu hoop ik dat mijn waarden zo stabiel blijven, hoewel er ongetwijfeld nog minder goede dagen aan gaan komen, maar dat zien we dan wel weer. Voor nu ben ik erg blij met mijn eerste goede dag! 😀