Mijn eerste ervaring met de analoge La Sardina

Mijn eerste ervaring met de analoge La Sardina

Hoewel we inmiddels in het digitale tijdperk leven, blijft het leuk om bezig te zijn met dingen van ‘vroeger’. Net zoals met mijn papieren agenda heb ik soms zo’n moment dat ik het gewoon even willen hebben zoals vroeger. Niks geen iPhone’s, e-readers en modern gedoe. Gewoon een papieren agenda, ouderwets lezen in een boek en analoge fotografie! De meningen over analoge fotografie zijn nogal verdeeld en het blijft een interessante discussie. Zo vinden veel mensen in mijn omgeving analoge fotografie de grootste onzin, maar persoonlijk vind ik het juist leuk omdat het spontaner is en meer karakter heeft. Gelukkig zijn er nog genoeg fabrikanten die de analoge fotografie in leven proberen te houden, waaronder Lomography!

De La Sardina van Lomography

De analoge La Sardina van Lomography

Voorheen heb ik wel eens een wegwerpcamera gebruikt, maar het resultaat vond ik niet heel erg spannend. Daarom besloot ik eens een poging te wagen met de La Sardina van Lomography. De analoge camera is gemaakt van kunststof en voelt vrij stevig aan. In tegenstelling tot de digitale camera’s van tegenwoordig heeft de La Sardina slechts drie opties.

  • Je kan door de lens aan de voorzijde een kwartslag te draaien kiezen voor een landschapsfoto (veraf) of een macrofoto (dichtbij).
  • Met behulp van het schuifje aan de voorzijde van de zoeker kan je aangeven of er sprake is van normale belichting of dat je gebruik wilt maken van de bulb mode, waardoor je de sluiter open kan houden zolang als jij zelf wilt.
  • MX, staat voor multiple exposure. Hierdoor kan je nadat je een foto hebt gemaakt, nog een foto maken op hetzelfde stukje film.
Analoge film

Oeps…

Onze vakantie naar Lissabon was natuurlijk de perfecte gelegenheid om de analoge camera te gebruiken! We bezochten prachtige bezienswaardigheden en de camera werd regelmatig tevoorschijn getoverd! Op een gegeven moment kon ik het draaiwieltje niet verder draaien en was het tijd om het rolletje te vervangen. Hoewel ik de handleiding zelfs meegenomen had op vakantie, maakte ik een grote en nogal stomme fout, waardoor het eerste rolletje niet meer ontwikkeld kon worden.

Het probleem was dat het eventjes leek alsof er niks gebeurde tijdens het draaien aan het wieltje, waardoor ik afwisselde tussen de twee wieltjes en daardoor het rolletje kapot draaide. Les voor de volgende keer, alleen aan het linker wieltje draaien met nummer 8 erop. Maargoed, wat is gebeurd kan je niks meer aan veranderen, dus een nieuw rolletje erin en weer verder!

Lissabon door het oog van een analoge camera

Omdat het eerste rolletje kapot is gegaan ontbreken de meeste bezienswaardigheden, met uitzondering van Parque Das Nações, dat op bovenstaande foto te zien is. Super zonde, maar gelukkig was er nog een tweede rolletje, dat voornamelijk bestaat uit beelden van de prachtige accommodatie waar wij verbleven!

Overal bij de accommodatie was deze prachtige bougainvillea te vinden, zo’n mooie bloem! Hij was er in allerlei kleurtjes! Elke keer dat ik het zwembad in sprong, met aan de zijkant mooie witte stoeltjes, bedacht ik me hoe leuk ik de tegeltjes vond. Als ik niet aan het zwemmen was, dan was ik aan het spelen met mijn leuke Portugese vriendje: het hondje dat bij de accommodatie (Quinta do Tagus Village) verbleef.

Mijn bevindingen

Natuurlijk baal ik heel erg dat het eerste rolletje niet meer ontwikkeld kon worden. Op dat rolletje had ik namelijk veel meer geëxperimenteerd met de verschillende opties die op de analoge camera zitten. Bij het tweede rolletje heb ik drie foto’s gemaakt met de bulb stand, maar deze zijn niet ontwikkeld omdat de film zwart was. De sluiter moet de volgende keer dus nog iets langer open in donkere situaties.

Analoge fotografie vind ik erg leuk en met de La Sardina heb ik het resultaat gekregen dat ik verwacht van een analoge camera, in tegenstelling tot wegwerpcamera’s. Jammer van het eerste rolletje, maar dat is een wijze les geweest! Vanaf nu gaat de camera altijd met mij mee en hoop ik ook binnenkort alsnog het resultaat te zien van de experimenten met multiple exposure e.d.!

Hebben jullie ook een analoge camera?