Mijn eerste jaar met diabetes type 1 (met video)

Mijn eerste jaar met diabetes type 1 (met video)

Vorig jaar ging ik op woensdag 22 april nietsvermoedend naar mijn werk. ’s Avonds lag er een pakketje op tafel met daarin de bloedglucosemeter die ik had besteld. Eventjes mijn bloedglucose meten zodat ik kon uitsluiten dat ik diabetes had. Google had het vast bij het verkeerde eind. Twee uur later zat ik bij de huisartsenpost en viel ik huilend in de armen van mijn vriend nadat ik was bestempeld als ‘nieuwe diabeet’.

Wat het precies betekende wist ik nog niet; Maar na vijf minuten huilen en een telefoontje naar mijn ouders ging de knop alweer om. Niet meer huilen, maar verder op de ‘overlevingsstand’. De eerste paar dagen in het ziekenhuis had ik veel vragen. Wat is diabetes? Wat is het verschil tussen type 1 en type 2? Wat moet ik doen? Hoe moet ik het doen? Leer het me alsjeblieft. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Een jaar later…

Inmiddels zijn we een jaar verder en ben ik ongeveer 2920 vingerprikjes, 1825 insulineinjecties, 300 hypo’s, 20 nachtelijke hypo’s, vele stemmingswisselingen en twee woedeaanvallen verder. Hoewel ik nog steeds erg ‘blij’ ben met de manier waarop ik ermee omga, ben ik mij de afgelopen paar maanden gaan beseffen dat ik er misschien wel gewend aan ben geraakt, maar dat het me wel heeft veranderd. En of ik daar blij mee ben weet ik nog niet, maar er is in ieder geval ruimte voor verbetering.

Zo ben ik (nog) serieuzer geworden en dat vind ik eigenlijk helemaal niet leuk. Ik zou graag een blij, springerig en onbezorgd meisje willen zijn. En hoewel ik daar echt mijn best voor doe, is het soms een lastige opgave als je onbewust eigenlijk helemaal niet onbezorgd bent. Het hebben van diabetes brengt automatisch zorgen met zich mee, ondanks dat er aan gewend bent. Ook merk ik dat ik misschien wat onverschillig en minder sympathiek ben geworden, totaal niet bewust, maar ik heb het vaak al druk genoeg met mijzelf… Anyways. Dat is de downside, maar gelukkig heeft het hebben van diabetes mij ook in positieve zin veranderd!

Video voor de Diabetesvereniging

Afgelopen maand heb ik mijn steentje bij mogen dragen aan een nieuwe campagne van de Diabetesvereniging! Samen met een creatief team is er een video gemaakt waarin te zien is hoe ik omga met diabetes en wat de Diabetesvereniging daar voor mij in betekent. De draaidag voor de video was spannend, maar dankzij het fijne team was ik redelijk op mijn gemak en heeft dat geresulteerd in een video waar ik stiekem best wel een beetje trots op ben! Het laat zien dat ik niet bij de pakken neer ben gaan zitten en dat ik gewoon verder ben gegaan met mijn leven.

Een bijzondere dag

Toen ik vorig jaar in het ziekenhuis lag heb ik voor mijzelf de keuze gemaakt om onze huizenjacht even te laten voor wat het was. Ik wilde een normaal jaar, met een leuke baan, zonder nog meer gekkigheid en grote veranderingen. Het was een jaar met veel nieuwe ervaringen en wijze lessen, maar gelukkig gebeurde er verder niks vreemds. Precies wat ik graag wilde. Na een tijdje begon het toch weer te kriebelen en zoals ik laatst vertelde gaan we verhuizen! En laten we nu net de verhuizing gepland hebben op de dag dat ik een jaar diabetes type 1, vandaag dus! Spannend!

22 april is een datum die ik niet snel zal vergeten… 😉