De eerste vier weken met roaccutane

Had iemand mij niet eerder kunnen vertellen over roaccutane? Wat een wondermiddel! Vorige maand liep ik na mijn bezoek aan de dermatoloog met een recept voor roaccutane het ziekenhuis uit. Hij verzekerde mij dat mijn acne daardoor snel tot het verleden zou behoren. Ietwat sceptisch begon ik de kuur; eerst zien dan geloven. Het mag dan misschien een flinke lijst met bijwerkingen hebben, maar het resultaat is boven verwachting!

Wat doet roaccutane?

De werkzame stof van het geneesmiddel roaccutane is isotretinoïne. Dit stofje maakt de buitenste laag van de huid losser waardoor de oude huid sneller loslaat en de poriën daardoor logischerwijs minder snel verstopt raken. Daarnaast vermindert roaccutane de talgproductie tot wel 60% en remt het de groei van bacteriën en ontstekingen.

De bijwerkingen van roaccutane

Roaccutane wordt ook wel eens een paardenmiddel genoemd. Nu ik het middel zo’n vier weken gebruik kan ik dat beamen. Het is dan misschien een heftig medicijn, maar het is wel doeltreffend. Hoewel de bijwerkingen natuurlijk per persoon kunnen verschillen, vallen de bijwerkingen mij hartstikke mee; maar daarover later meer!

De meest voorkomende bijwerkingen van roaccutane zijn:

  • Droge slijmvliezen; dit merk je aan droge lippen, ogen en neus.
  • Irritatie van de huid; waaronder droogheid, jeuk en kwetsbaarheid.
  • Gewrichtspijn; voornamelijk bij de grote gewrichten.
  • Overgevoeligheid voor UV-licht; als resultaat van een dunnere huid.

De eerste vier weken met roaccutane

Na het lezen van verschillende ervaringen had ik verwacht dat ik na vier à vijf weken misschien wat verschil zou zien, maar na een week deed de roaccutane al goed zijn werk. Inmiddels zijn we vier weken verder en heeft er een hele transformatie plaatsgevonden!

De eerste week
Op een dinsdag nam ik de eerste pil. Op vrijdag merkte ik al dat er iets gebeurde: het bovenste laagje huid van mijn lippen liet los. Op zondag begonnen mijn lippen stuk te gaan en begon mijn gezichtshuid erg droog te worden. Het was in ieder geval alles behalve vet, hoera! De maandag daarop begon mijn huid erg te jeuken, waardoor ik op sommige momenten even niet meer wist wat ik met mezelf aan moest.

De tweede week
Smeren, smeren en nog eens smeren. Mijn lippen waren kapot, mijn hoofdhuid, gezichtshuid en rug jeukte als een malle en alleen door het in te smeren met crèmes en lotions was het nog enigszins dragelijk. Qua gezichtsverzorging moest ik 3 à 4 keer per dag smeren om droge plekken te voorkomen. Maar mijn acne verbeterde aanzienlijk! Er kwamen geen nieuwe ontstekingen meer bij, sommige stukjes huid waren zelfs al helemaal glad. Wel merkte ik in de tweede week dat mijn gewrichten het zwaar hadden. Het was niet per se pijnlijk, maar er was vooral veel spanning en een zeurend gevoel.

De derde en vierde week
Doordat de talgproductie snel verminderde, zorgde dat ervoor dat alle verstoppingen vanzelf naar buiten kwamen. Het werden soms dan misschien wel ontstekingen; maar als je weet dat er geen nieuwe verstoppingen bij komen, is dat niet zo’n probleem. Mijn huid was nog steeds erg droog, op sommige plekken kwamen er zelfs eczeemplekjes. Halverwege augustus ben ik weer naar de schoonheidsspecialiste en apotheek geweest voor advies over de juiste gezichtsverzorging. Drie keer per dag je huid insmeren moet toch niet de bedoeling zijn.. Met mijn nieuwe crèmes zie ik mijn huid nog sneller vooruit gaan!

De eerste vier weken met roaccutane

Heb je last van de bijwerkingen?

Ja, maar niet zo erg als dat ik verwacht had. Het meest vervelende vind ik tot nu toe mijn droge lippen. Ik ben de hele dag in de weer met lippenbalsem; om gek van te worden.. Van mijn neus en ogen heb ik gelukkig geen last. Gelukkig maar, want in gedachten had ik al afscheid genomen van mijn lenzen.. Mijn huid is erg droog, kwetsbaar en vooral héél erg dun geworden. Als ik een vuist maak glimmen mijn knokkels, zo dun en teer is de huid daar nu. Soms vind ik dat best wel een enge gedachte. De huid heeft een beschermende functie en met roaccutane haal ik een flink deel van die beschermlaag weg.

De eczeem die ik in week drie op mijn handen en armen kreeg is alweer bijna verdwenen dankzij de koelzalf die ik van de dermatoloog kreeg. Als je op zoek bent naar een extreem vettige crème, is koelzalf ideaal. Ik vond het persoonlijk een vies vettig goedje, maar het deed zijn werk. Qua gewrichtspijn voelde ik mij op sommige momenten een oud omaatje. Ik heb avonden gehad dat ik echt even niet meer wist hoe ik moest zitten of liggen. Zeker de grote gewrichten in mijn rug heb ik de eerste paar weken goed gevoeld.

Mijn mening

Tot nu toe ben ik erg blij met de werking van roaccutane! De bijwerkingen zijn soms wat vervelend, maar ik wilde geen vette huid meer en die gebeden zijn verhoord. De tijden waarin ik elke dag mijn haar moest wassen en het een paar uur later alweer vet was, zijn voorbij! Nu nog vijf maanden smeren, smeren en nog meer smeren!

To be continued…