Elk voorjaar weer blaadjes aan de bomen

“Hoe mooi dat elk voorjaar de blaadjes gewoon weer frisgroen aan de bomen komen. No matter what er gebeurt in de wereld. Ik vind dat een enorm rustgevende gedachte…” – Aldus Eugénie Bersée, finance en traffic manager bij Flow Magazine. Voordat ik in bed mijn ogen sluit kijk ik altijd nog eventjes op mijn Flow 366 dagen kalender, vol wijze tips en mooie uitspraken die je aan het denken zetten. Zo ook deze uitspraak. Woorden die zijn blijven hangen en die inderdaad erg rustgevend zijn.

Weet je wat ik het mooie vind van ouder worden? Je leert. Elke dag. Elke minuut. Soms zelfs zonder dat je het door hebt. Als ik mezelf vergelijk met drie jaar geleden, dan is er opzich niet heel veel veranderd, maar qua zelfkennis is er een enorme groei geweest. En die zelfkennis maakt je rijk. Het geeft je inzicht en het maakt je krachtig. Want je weet dingen. Misschien niet over hogere wiskunde of politiek, maar over jezelf.

Het heeft ook zijn keerzijde; Uit eigen ervaring ben ik erachter gekomen dat je het meeste over jezelf leert in tijden van tegenslag. En dat is jammer, want meestal is dat helemaal niet leuk. Zo ook afgelopen maandag. Kort samengevat kwam het erop neer dat er iets niet goed ging met mijn buurmeisje en dat er een ambulance gebeld moest worden. Wij zagen het gebeuren, dus schoten te hulp. In slechts tien minuten (en de uren daarna) heb ik onverwachts drie dingen over mijzelf geleerd.

  • Hoewel ik graag BHV-er zou willen worden, ben ik erachter gekomen dat ik niet de meest geschikte persoon ben. Opzich kan ik redelijk rationeel handelen in noodsituaties, maar heb ik totaal geen geduld (4x het noodnummer gebeld) en raak ik daardoor toch een beetje in paniek.
  • Mijn carriere als ambulancebroeder kan ik ook wel uit mijn hoofd zetten. Daar ben ik veel te emotioneel voor. Daarnaast zou ik hoogstwaarschijnlijk iedereen 24/7 willen helpen en dat kan nu eenmaal niet.
  • Loslaten is een vak apart en het is iets waar ik niet goed in ben. Hoewel het uiteindelijk allemaal wel meeviel heb ik nog zeker een dag rondgelopen met alles wat er gebeurt was. In die tien minuten gebeurde er veel en weinig tegelijkertijd en dat alles heb ik nog wel twintig keer opnieuw afgespeeld in mijn hoofd.

En zo zijn er nog wel meer momenten dat je over jezelf leert. Zo was mijn quarterlife crisis geen pretje, maar heb ik in die periode wel om leren gaan met somberheid en heb ik geleerd om mijn eigen grenzen aan te geven. En misschien dat je na twintig sollicitaties de moed op begint te geven en er echt geen zin meer in hebt. Maar uiteindelijk leer je daar ook veel van en maakt dat je weer een rijker persoon.

Grappig he, hoe je vanuit één uitspraak zo kan gaan nadenken over hele andere dingen. De moraal van mijn hersenspinsels; Elk voorjaar komen er weer blaadjes aan de bomen, elke dag is er weer een nieuwe dag. Misschien zit het even niet mee, maar bedenk je dan dat het altijd weer beter wordt. Er komt vanzelf weer een lichtpuntje. Misschien komt dat lichtpuntje morgen, of pas over een week; Maar als je daar eenmaal bent, realiseer je dan dat je trots mag zijn op hetgeen wat je hebt geleerd over jezelf! Die kennis is voor de rest van je leven enorm waardevol.

Zo, mijn filosofeerhalfuurtje is weer voorbij! 😉 Fijne dag vandaag!