De stop voor laag functie met de enlite sensor

Mijn ervaring met de Enlite glucosesensor

Vreemd eigenlijk, hoe het hebben van een chronische ziekte nog ‘normaler’ voelt in tijden van drukte. In mijn geval dan. Zo normaal dat ik zelfs mijn diabetes anniversary dit jaar niet bewust heb meegemaakt en eigenlijk pas nu, tijdens het schrijven van dit artikel, besef dat ik die bewuste dag gemist heb. Maar volgens mij is het een goed teken als je de dagen, weken en maanden niet meer telt, toch? Het is alweer drie jaar geleden dat ik gediagnosticeerd werd. Aan de ene kant voelt het alsof het tien jaar geleden is, maar tegelijkertijd voelt het als de dag van gisteren.

Goed, terug naar het begin. Tijden van drukte. De verhuizing en alles daaromheen heeft de eerste vier maanden van dit jaar centraal gestaan. Alle tijd en energie ging naar het huis en onbewust zette ik het hebben van diabetes daardoor op een laag pitje. Of nou ja, niet per se het hebben ervan, als dat zou kunnen dan zou ik dat pitje gewoon uitlaten. Het was meer dat ik er mentaal minder mee bezig was/hoefde te zijn. Gelukkig was dat ook mogelijk, dankzij mijn nieuwe glucosesensor; die inmiddels na een aantal maanden eigenlijk niet meer zo nieuw is.

De overstap op de Enlite

Eind vorig jaar kreeg ik te horen dat de mogelijkheid bestond om over te stappen op een andere sensor: de Enlite, welke gekoppeld kan worden aan mijn insulinepomp. Het feit dat ik nog steeds veel nachtelijke hypo’s had waar ik dan de volgende ochtend pas achterkwam, was genoeg reden om op zoek te gaan naar manieren om dat te voorkomen. Dankzij de connectie tussen de Enlite sensor en mijn insulinepomp, wordt er een zogenaamde closed loop gecreëerd. Daardoor is mijn insulinepomp steeds meer in staat om trekjes van een gezonde alvleesklier te vertonen. Zo kan het systeem bijvoorbeeld, dankzij slimme algoritmes, ‘aanvoelen’ wanneer ik een hypo krijg, en zorgt de ‘SmartGuard’ ervoor dat de toediening van insuline stopt, totdat het gevaar weer geweken is.

De enlite glucosesensor op mijn arm

Het hebben van hypo-unawareness in de nacht is sowieso al niet prettig, maar gecombineerd met mijn werkbezoeken aan Girona bracht het soms best wel een risico met zich mee. Het avondeten is een stuk later, het inschatten van koolhydraten is soms één groot vraagteken en je slaapt daar alleen, zonder vriend die je kan redden, mocht er iets mis gaan in de nacht. Dankzij de SmartGuard is het risico dat er iets misgaat in de nacht een stuk kleiner!

In het kort: de materialen

De Enlite glucosesensor bestaat uit een sensor en een zender. Volgens de instructies moet je de sensor eigenlijk op je buik plaatsen, maar dat vond ik een beetje te druk worden met een infusieset én sensor. Ik heb ervoor gekozen om de sensor, zoals vertrouwd, in mijn bovenarm te plaatsen. Nadat je de sensor met het losse inbrengapparaat hebt ingebracht, maak je deze vast met bijgeleverde zelfklevende plakkers. Vervolgens bevestig je de zender en kun je ervoor kiezen om deze ook nog extra vast te plakken. De sensor moet in principe elke vijf dagen vervangen worden en de zender moet eens in de 8-10 dagen opgeladen worden voordat je deze weer kan gebruiken.

De materialen die nodig zijn voor het verwisselen van de Enlite sensor

Het verschil tussen de Freestyle Libre en Enlite sensor

Als je een andere sensor zoals bijvoorbeeld de Freestyle Libre gewend bent, dan is het plaatsen en dragen van de Enlite glucosesensor wel even wennen. Om er zeker van te zijn dat ik mijn Freestyle Libre écht wilde vervangen met de Enlite sensor, kreeg ik de sensor eerst een week op proef. En ik moet je eerlijk bekennen dat ik er na die week niet meer zo zeker van was of ik nog wel wilde overstappen… De Freestyle Libre en Enlite sensor hebben namelijk allebei hun voor- en nadelen, en op dat moment vond ik de nadelen van de Enlite sensor toch een beetje opwegen tegen die van de Freestyle Libre, maar ja; wat kun je nu eigenlijk zeggen na een week?

 Freestyle LibreEnlite
Draagtijd14 dagen5 dagen (*)
KalibratieNooit3-4 keer per dag
PlaatsenVrij eenvoudigVergt wat oefening
Opwarmen60 min.120 min.
Prijs€60 per 14 dagen/€4 per dag€55 per 5 dagen/€11 per dag (**)

(*) De draagtijd

Na het plaatsen van de Freestyle Libre weet je dat je er (in de meeste gevallen) 14 dagen lang geen omkijken meer naar hebt. Bij de Enlite sensor is dit anders aangezien deze in plaats van 14 dagen slechts 5 dagen meegaat. Nu is het mogelijk om de sensor na die 5 dagen opnieuw te starten, hoewel de betrouwbaarheid dan wel iets af kan nemen. Het is een aantal keer gebeurd dat de sensor er op dag 4 mee ophield en het daarna niet meer deed, maar het is ook al een aantal keer voorgekomen dat de sensor na twee kee opnieuw opstarten, dus op dag 11, nog steeds prima werkte. Je kunt de draagtijd dus wel een beetje rekken, maar ondanks dat moet je wel sowieso om de 5 dagen het hele proces door van sensor aansluiten, opwarmen, etc.

Kalibratie en opwarmen

Als je geen geduld hebt, dan is de Enlite sensor geen aanrader. Waar je de Freestyle Libre ‘even snel’ kunt vervangen en 60 min. later kunt gebruiken, ben je bij de Enlite sensor zo een paar uur verder voordat deze klaar is met opwarmen en voordat de eerste kalibratie verwerkt is. Deze kalibratie is puur een check voor de sensor om te kijken of die het bij het juiste eind heeft en om de gemeten waarden iets bij te stellen indien nodig. Het is belangrijk om te kalibreren op een stabiel moment, waardoor de momenten vóór het eten of net voor het slapen ideaal zijn. Je komt hiermee dus al snel uit op 3 à 4 kalibratie momenten per dag. Dat was wel even wennen…

(**) De kosten

Indien de kosten voor eigen rekening zijn, is de Enlite sensor een stuk minder aantrekkelijk in vergelijking met de (ook al hoge) kosten voor de Freestyle Libre. Echter kun je de kosten iets terugbrengen door de draagtijd te verlengen waar mogelijk.

De grafiek van mijn enlite glucosesensor

Minder zorgen

In het begin vond ik het erg lastig om een goed ritme te vinden met de Enlite sensor. Zeker het kalibreren vond ik erg lastig; niet zo gek ook als je al bijna een jaar niet meer in je vinger hoefde te prikken. Maar nu na een aantal maanden is het onderdeel van mijn routine geworden en gaat het een stuk beter. Het feit dat de sensor mij in samenwerking met de pomp beschermt bij hypo’s en alarmeert bij hoge waarden, heeft ervoor gezorgd dat ik een stuk minder zorgen heb en er veel minder mee bezig hoef te zijn; iets waar ik vanzelfsprekend erg blij mee ben!

Heb jij ervaring met de Enlite sensor?