Fitbit activity tracker; Mijn ervaring

Begin dit jaar heb ik mijn eerste Fitbit gekocht! De aanschaf van een activity tracker stond al langere tijd op mijn wishlist. Toen bekend werd gemaakt dat er een Fitbit kwam mét functie om continu je hartslag te meten, namelijk de Fitbit Charge HR, besloot ik dat dat hem moest worden! Inmiddels draag ik hem nu zo’n vier maanden dag in dag uit en vond ik het wel eens tijd om mijn ervaring met jullie te delen!

Fitbit Dashboard

Voor de Fitbit is een speciale applicatie voor je smartphone ontwikkeld waarmee je je statistieken kan monitoren. Als je de applicatie opent ga je direct naar het dashboard. Op het dashboard staat in mijn geval een overzicht van mijn hartslag, stappen, kilometers, trappen, actieve minuten en mijn slaap van de afgelopen nacht. Het is ook mogelijk om je verbrande calorieën, huidige gewicht, en gegeten calorieën te weergeven, maar daar kan je zelf voor kiezen aangezien je zelf je dashboard kan inrichten.
Fitbit activity tracker; Mijn ervaringFitbit activity tracker; Mijn ervaring

Behaal 10.000 stappen per dag

Van origine is de Fitbit eigenlijk een stappenteller en zijn er in de afgelopen jaren steeds een aantal functies bijgekomen. Het behalen van 10.000 stappen per dag is de basis. Uiteindelijk beïnvloed dat de andere doelen ook, zoals het behalen van 7.5 kilometer, 30 actieve minuten en 10 trappen per dag. Deze getallen kan je zelf instellen, maar Fitbit heeft er vast verstand van en daarom gebruik ik nog steeds de standaard ingestelde getallen.

Fitbit activity tracker; Mijn ervaringFitbit activity tracker; Mijn ervaringIn het stappenoverzicht kan je zien hoe je het de afgelopen week hebt gedaan. Als je een datum selecteert, zie je zelfs op welke momenten van de dag je je stappen hebt behaald. Zoals jullie kunnen zien, haal ik mijn 10.000 stappen per dag niet zo vaak én dat terwijl ik zelf tijdens de pauze een halfuur ga wandelen! Voor de behaalde kilometers, trappen en actieve minuten is er zo’n zelfde overzicht. De actieve minuten per dag worden berekent aan de hand van je hartslag. Tijdens het fietsen, hardlopen of intensief wandelen kom je namelijk in een bepaalde hartslagzone terecht waardoor de Fitbit dit ziet als activiteit.

Fitbit activity tracker; Mijn ervaringFitbit activity tracker; Mijn ervaring

Blijf op de hoogte van je hartslag

Het leukste aan de Fitbit vind ik de hartslagmeter. In het bandje zit een klein stukje techniek dat je hartslag kan meten. Als je drie keer op het knopje van de Fitbit drukt, krijg je je huidige hartslag te zien en binnen de applicatie wordt er netjes een grafiekje gegenereerd voor een duidelijk overzicht! Je zou met zo’n hartslagmeter verwachten dat de accu binnen een dag leeg is, maar het tegendeel is waar! De accu gaat zo’n vijf dagen mee en is vervolgens in een halfuurtje weer helemaal opgeladen.

Fitbit activity tracker; Mijn ervaringFitbit activity tracker; Mijn ervaringVoorheen vond ik het gewoon interessant om mijn hartslag te weten, maar nu ik diabetes heb merk ik dat het me ook echt helpt. Zo was mijn rusthartslag voor mijn ziekenhuisopname rond de 60-64 en steeg deze zoals in het grafiekje ook te zien is, naar de 72. Zo zie je maar weer wat zo’n periode van verandering met je lichaam kan doen. Inmiddels is mijn rusthartslag weer aan het dalen en raak ik een beetje aan de hele situatie gewend. Ook merk ik nu bijvoorbeeld dat als mijn bloedglucose snel daalt of stijgt, ik dit direct terug zie in mijn hartslag. Soms zit ik rustig op de bank een film te kijken en heb ik opeens een hartslag van 110. Doordat ik dat op mijn Fitbit nu kan zien, kan ik daardoor de veranderingen veel sneller aanvoelen en op basis daarvan handelen.

Fitbit activity tracker; Mijn ervaringFitbit activity tracker; Mijn ervaring

Goede nachtrust gehad?

De Fitbit meet wanneer je in slaap valt en meet gedurende de hele nacht de kwaliteit van je slaap. Zo heb je ’s ochtends een mooi overzichtje van nachtrust en kan je precies zien wanneer je wakker was of onrustig hebt geslapen. Helaas is het niet altijd even secuur, want zoals je op de linker afbeelding kan zien heb ik volgens mijn Fitbit een keer geslapen van 17:02 tot 18:47 terwijl ik toen gewoon in de bioscoop zat en écht wakker was! 😉

Fitbit activity tracker; Mijn ervaringFitbit activity tracker; Mijn ervaring

De nadelen van de Fitbit

Hoe fijn de Fitbit ook is, helaas heeft de activity tracker ook een aantal nadelen. Zo is mijn Fitbit in maat S, natuurlijk weer veel te groot voor mijn polsje. Het bandje kan opzich wel strakker, maar de bovenkant buigt niet helemaal mee, waardoor je aan de zijkanten ruimte blijft houden. Ondanks dat, draag ik hem alsnog elke dag.

Soms zitten er een aantal foutjes in de metingen. Zoals ik hierboven ook al vertelde, was ik volgens mijn Fitbit in de bioscoop aan het slapen, wat niet het geval was. Hebben jullie de film Mad Max: Fury Road gezien? Dat is echt geen film waarbij je in slaap valt! Ook heb ik soms een hartslag van 150 en springt het getalletje daarna opeens netjes naar 70. Het meest vreemde vind ik nog de metingen met de trappen. Doordeweeks loop ik enorm veel trappen en dan houdt mijn Fitbit dat ook allemaal netjes bij. Maar ik heb nu al regelmatig een zondag gehad dat ik lekker binnen ben gebleven en dat ik dan volgens mijn Fitbit 15 trappen heb gelopen, zonder dat we trappen hebben in huis. Knap toch?!

Fitbit activity tracker; Mijn ervaring

Al met al ben ik enorm tevreden met mijn Fitbit Charge HR! Ik vind het heel erg prettig dat mijn hartslag gedurende de hele dag in de gaten wordt gehouden, zo heb ik voor mijn gevoel toch net iets meer grip op mijn eigen gezondheid! 🙂

Dragen jullie ook een activity tracker?