Gestopt met de pil; Drie maanden later

Drie maanden geleden maakte ik de overstap van de Diane pil naar de Mirena, een hormoonspiraaltje. De reden hiervoor was redelijk eenvoudig; Het feit dat mijn lichaam dagelijks een grote hoeveelheid hormonen binnenkreeg vond ik niet fijn. Door te stoppen met de Diane pil en te starten met het hormoonspiraaltje ging ik van 1035 microgram aan hormonen per dag naar 20 microgram. Dat is een groot verschil!

Als je mijn eerdere update over de Diane pil en het hormoonspiraaltje hebt gelezen kan je je vast nog goed herinneren dat de plaatsing van het hormoonspiraaltje alles behalve een pretje was. Of anders gezegd; Het was een hel. Inmiddels zijn we drie maanden verder en is het tijd voor de beloofde update! Want hoe gaat het nu?

De overgang van de pil naar het hormoonspiraaltje

Toen het hormoonspiraaltje eenmaal geplaatst was had ik sterk mijn twijfels. Het deed de eerste paar dagen veel pijn en na het lezen van verschillende horrorverhalen online had ik er een hard hoofd in. Toen de pijn na een aantal dagen weg was begon ik er iets meer vertrouwen in te krijgen. Het grote nadeel op dat moment was alleen nog dat er maar geen einde kwam aan mijn ongesteldheid. Het mooie van het hormoonspiraaltje is dat je in negen van de tien gevallen nooit meer ongesteld bent! Maar als je toevallig dat ene andere geval bent, is de kans groot dat je continu ongesteld bent. Zal je net zien…

Gelukkig was de ongesteldheid na drie weken ook weer voorbij en ben ik sindsdien niet meer ongesteld geweest, hoera! Het is fijn om niet meer elke avond te hoeven denken aan de pil en mooier nog; De komende vijf jaar hoef ik me helemaal niet meer bezig te houden met anticonceptie! Dat scheelt een hoop tijd en zorgen.

Stemmingswisselingen

Of er qua stemmingswisselingen iets veranderd is vind ik lastig om te zeggen. Voor mijn gevoel ben ik iets stabieler en minder emotioneel, maar heeft dat ook wel weer zijn fases. Misschien gek, maar ik bekijk de laatste tijd bepaalde zaken iets rationeler en daar moet ik nog best een beetje aan wennen. Of het door de overgang van de pil naar het hormoonspiraaltje komt weet ik niet maar het is in ieder geval fijn om te weten dat eventuele hormonen mijn stemming nu niet beïnvloeden.

Huidproblemen

Over mijn huid was ik de eerste paar weken super optimistisch. De vorige keer dat ik gestopt ben met de Diane pil had dat een enorme uitwerking op mijn huid. Dat vond ik dusdanig vervelend dat ik uiteindelijk weer ben begonnen met de pil. Deze keer ging het de eerste twee maanden super goed. Er was geen verandering merkbaar en zichtbaar, wat echt su-per fijn was! Natuurlijk wist ik wel dat het een paar maanden kan duren voordat je lichaam went aan een nieuwe hormoonbalans, maar het was fijn om te denken dat het deze keer allemaal goed zou gaan.

Na twee maanden was het voorbij met de pret. Begin december begon mijn huid merkbaar te veranderen. Sindsdien wordt mijn huid twee keer zo snel vet en is de talgproductie voor mijn gevoel vertienvoudigd. Gelukkig is het nog niet zo erg, maar mijn t-zone, schouders, rug en hoofdhuid hebben het zwaarder dan normaal. Op de foto’s zie je dat mijn huid onrustiger is dan normaal dat het iets donkerder is bij de zone rondom mijn neus. Verder zie je vooral een groot verschil in sproetjes haha!

Voor de ergste ontstekingen (die op dit moment gelukkig even niet heb) gebruik ik Erytromycine, een antibiotica die de groei van bacteriën tegengaat. Verder egaliseer ik elke ochtend mijn huid met een klein beetje concealer en foundation, maar is mijn huid rond het middaguur zo vettig dat je dit er zo afveegt.. Het grote nadeel is dat het allemaal van binnen uit komt. De hormoonbalans is doordat ik ben gestopt met de pil helemaal verstoort. Maar ik heb ergens de hoop dat het allemaal wel weer minder wordt zodra dit weer gestabiliseerd is. Geduld is een schone zaak!

Voor nu blijf ik mijn huid goed reinigen en ga ik regelmatig een bezoekje brengen aan de schoonheidsspecialiste om zo mijn huid een beetje te helpen. Mocht iemand tips hebben, laat het dan vooral weten, much appreciated!