Gestopt met roaccutane: zes maanden later

“Ben je blij nu je gestopt bent met de roaccutane behandeling? Is je huid nog steeds zuiver, of komt de acne gelijk weer terug? Zou je het nog een keer doen, als je dezelfde keuze nog een keer moest maken?” Zes maanden geleden stopte ik met mijn roaccutane behandeling. De laatste tijd heb ik naar aanleiding van mijn artikelen over de kuur veel verschillende vragen ontvangen over het resultaat, en dan vooral met de vraag of dat resultaat blijvend is. Tijd voor een update!

Hoe zat het ook alweer?

Even terug in de tijd. In 2013 stopte ik met de omstreden Diane pil, met een rampzalige acne huid als gevolg. Ik ging van anticonceptiepil naar anticonceptiepil totdat ik er helemaal klaar mee was en terugging naar de vertrouwde Diane pil. Twee jaar later besloot ik om over te stappen op een hormoonspiraaltje. Ik wilde af van de grote hoeveelheid progesteron in mijn lichaam: de waarschijnlijke boosdoener van de stemmingswisselingen die ik toen had. Wetende dat mijn huid zonder de Diane pil de vorige keer veranderde in een slagveld, bereidde ik mij voor op het ergste. En jawel, drie maanden later was mijn huid enorm verslechterd en was ik weer terug bij af.

Aangezien het plaatsen van zo’n hormoonspiraaltje geen pretje is, wist ik één ding heel zeker: die gaat er voorlopig niet meer uit. Radeloos melde ik mij weer bij de huisarts en dermatoloog. Ik voelde me een 14-jarige puber en zat alles behalve lekker in mijn vel. Het was niet zozeer dat mijn huid vol puistjes (acne) zat, het was meer dat de hele samenstelling van slag was. Ik moest mijn haar elke dag wassen en mijn make-up deed ook niet wat het moest doen. Daar was mijn huid veel te vettig voor geworden. De dermatoloog kwam met een oplossing. Een roaccutane behandeling, ook wel bekend onder de naam isotretinoïne: een paardenmiddel met veel bijwerkingen, maar proberen kan geen kwaad. Het resultaat was verbluffend! Over het verloop kun je meer lezen in de volgende artikelen:

Op ongeveer 75% van de kuur ben ik voortijdig gestopt met het slikken van roaccutane. De stemmingswisselingen en depressieve gevoelens die behoorden tot de mogelijke bijwerkingen, werden opeens werkelijkheid. En dat moesten we niet hebben… Reden genoeg om te stoppen, ondanks de angst dat het resultaat van de behandeling daardoor niet blijvend zou zijn.

Het verloop nadat ik gestopt ben met roaccutane

Nadat ik gestopt ben merkte ik gelijk verschil in mijn mentale gesteldheid. Ik voelde me opgewekter en vrolijker. Mijn huid werd langzaam weer iets dikker en de lippenbalsem hoefde ik ook steeds minder te gebruiken. In de maanden die volgden bleef het allemaal erg stabiel. Ik gebruikte nog steeds mijn dagelijkse gezichtsverzorging van tijdens de roaccutane behandeling, had nog steeds zo nu en dan de lippenbalsem nodig (vooral voor het slapen) en mijn huid bleef hartstikke zuiver!

Het is eigenlijk pas sinds de afgelopen twee à drie weken dat mijn huid iets vettiger wordt en er een aantal kleine onzuiverheden zijn. Maar: ik gebruik nog steeds gezichtsverzorging voor een droge huid (wat eigenlijk niet meer zo is) én ik ben het hele jaar nog niet naar de schoonheidsspecialiste geweest. Met het aanpassen van mijn gezichtsverzorging en een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste verwacht ik dat het alweer een stuk beter zal gaan en het goede resultaat zal blijven.

Bijwerkingen: de vreemdste verhalen

Het is mij opgevallen dat er de vreemdste verhalen rondgaan over een roaccutane/isotretinoïne behandeling en dan met name over de bijwerkingen. Ja, je krijgt inderdaad een hele droge huid en droge lippen. Maar met de juiste huidverzorging hoeft dat geen probleem te zijn. Ja, in het begin kun je gewrichtspijn hebben wat niet prettig is, maar dat trekt vanzelf weg. Ja, het kan effect hebben op je mentale gesteldheid, stemmingswisselingen, libido, etc. Dat is de enige echte bijwerking waar je niks aan kunt doen en die erg onprettig is. Maar van bijwerkingen zoals: het krijgen van diabetes, in het donker niet meer kunnen zien en op latere leeftijd nog een verhoogde kans hebben op miskramen, viel ik echt steil achterover. Zorg ervoor dat je je goed laat voorlichten door een dermatoloog (geen huisarts) en blijf onder controle. Je kunt op ieder moment stoppen met de kuur.

Zou je nog een keer dezelfde keuze maken?

Als ik met alles wat ik nu weet nog een keer dezelfde keuze zou moeten maken die ik vorig jaar gemaakt heb, zeg ik zonder twijfel: ja. De roaccutane behandeling heeft mijn huid totaal veranderd. Van 14-jarige vettige puberhuid naar een zuivere huid waarvoor ik zelfs geen foundation en concealer meer nodig heb en alleen nog maar met een lijntje oogpotlood en laagje mascara door het leven ga. Of ik nog een keer de kuur zou doen op het moment dat mijn huid toch weer verslechtert, weet ik niet. Misschien wel, misschien niet. Dat hangt er heel erg vanaf hoe ik mij op dat moment voel.

Laten we hopen dat het niet nodig is! 🙂