Peultjes in een moestuin op een balkon

Groente en fruit kweken in een moestuin op je balkon

Het is zomer! Alle planten groeien zo snel dat je het bijna met het blote oog kunt zien. Met de wetenschap dat we volgend jaar een échte tuin hebben, heb ik dit jaar meer tuinkriebels dan normaal gesproken in deze periode. Omdat ik daar iets mee wilde doen, kocht ik een moestuin voor op het balkon; maar wel eentje die we ook nog kunnen gebruiken in onze nieuwe tuin. De moestuin op het balkon is inmiddels al uitgegroeid tot een ware rimboe!

Mei; een moestuin op het balkon!

Net zoals eerdere jaren werden mijn tuinkriebels ook dit jaar getriggerd door de moestuintjesactie. In een paar weken tijd groeiden de zaadjes uit tot kleine moestuintjes; klaar om verpot te worden! Voorheen zette ik de moestuintjes over in potten. Dit jaar wilde ik dat anders aanpakken. Misschien hebben we dan nog wel geen grote tuin, je kunt wel zelf een tijdelijke tuin creëren, ook op een balkon! Voor een paar tientjes kochten we bij het tuincentrum een moestuinbak op poten. Maar ik wilde meer! Daarom toverde ik twee houten kistjes om tot kleine moestuinbakjes. Met een stuk worteldoek en een nietpistool is dat in een paar minuten gebeurd. Toen alles eenmaal buiten stond zag het er nog een beetje droevig uit, maar daar kwam gelukkig snel verandering in! 😉

Juni; een overwoekerde moestuin en de eerste peultjes

Slechts een paar weken later zaten de eerste peultjes in onze wokpan. Het is zo leuk om met een mesje iets uit de moestuin te halen om dat vervolgens zelf te bereiden. Puur natuur, zo van het balkon! Omdat het in juni vrij warm was, ging de moestuin als een trein. Elke dag werd het groter, groener en ging het naast de hoogte ook flink de breedte in. Al snel was de moestuin overwoekerd en begonnen andere plantjes daaronder te lijden. De boosdoener bleek de phacelia te zijn: een mooie plant met paarse bloemen. Ook wel bekend als de bijenvriend, en dat is te merken! Elke keer als ik naar mijn moestuin kijk zie ik wel wat bijen rondzoemen. De phacelia werd zo groot dat ik hem uiteindelijk iets kleiner heb moeten maken. Om ervoor te zorgen dat die minder in de breedte gaat, heb ik hem nu met een aantal bamboestokjes de mogelijkheid gegeven om omhoog te groeien. Daardoor hebben de andere plantjes ook weer wat ruimte!

Juli; de moestuin gaat de hoogte in

Nu ik veel van de planten heb ondersteund met bamboestokjes groeit alles in de moestuin iets meer gecontroleerd de hoogte in. Naast de peultjes en de phacelia doen de cherrytomaten en zonnebloemen het ook erg goed. En dat ondanks dat het balkon op het oosten gelegen is en er naast een klein beetje zon in de ochtend, weinig zon te bekennen is. Hopelijk kunnen we binnenkort een zomerse salade maken met zelfgekweekte cherrytomaatjes.

Deze maand hoop ik mij ook iets meer te verdiepen in alle groente en fruit die ik nu nog in de moestuin heb staan. Bij de rucola en spinazie was ik bijvoorbeeld te laat met oogsten, waardoor we het niet meer konden eten. De paksoi is voor mijn gevoel ook al iets te groot, die had misschien ook al geoogst moeten worden. Blijft lastig met zoveel verschillende soorten; iedere plant heeft zijn eigen verzorging nodig. Er is in ieder geval nog genoeg om te leren.. 😉

Heb jij een moestuin?