Het grote haar wassen zonder shampoo experiment

Geïnspireerd door verschillende bloggers en artikelen die ik online had gelezen over de zogenaamde “no poo method”, besloot ik om voortaan mijn haar zonder shampoo te wassen. Want aan water heb je tenslotte genoeg. Je hoofdhuid heeft een ‘zelfreinigende werking’ en dit gecombineerd met een aantal trucjes en een klein beetje geduld, zou er voor moeten zorgen dat je voortaan geen shampoo meer nodig hebt voor het wassen van je haar!

Als je alleen water gebruikt wordt het ook weer schoon, fris en belangrijkste; niet meer zo snel vet! Hoe het mij is bevallen? Nou. Laten we het erop houden dat ik het in ieder geval geprobeerd heb, maar verder alles behalve enthousiast ben over het wassen van mijn haar zonder shampoo.

Mijn eerste week zonder shampoo, hoe ik het heb aangepakt

Op een zondagochtend heb ik mijn haar voor de ‘laatste keer’ gewassen met shampoo. Omdat ik normaal gesproken elke twee dagen mijn haar was, besloot ik om de dinsdagavond daaropvolgend mijn haar alleen met water te wassen. Omdat je er met water alleen nog niet bent, hield ik mij ook netjes aan de tips die ik online had gelezen.

  • Was je haar met heet water.
  • Kam je haar na het douchen met een grove kam.
  • Gebruik inplaats van een handdoek een katoenen shirt.
  • Let je fohn maar in de kast; het is beter om je haar aan de lucht te drogen.
  • Gebruik inplaats van een gewone borstel een borstel van echt haar.

Het grote haar wassen zonder shampoo onderzoek

Gelukkig was ik richting het einde van de week veel thuis en vond ik het niet erg om in huis rond te lopen met vies en vettig haar. Het schijnt dat je het namelijk eerst écht heel vies en vet moet laten worden, voordat het effect heeft. Die zondag daarop vond ik het toch wel erg vies worden en besloot ik het in de ochtend weer te wassen met water. Helaas werd het daar niet veel beter op. De volgende dag, op maandag, heb ik mij op werk zo ontzettend ongemakkelijk en viezig gevoeld, dat ik besloten heb om die avond mijn haar weer gewoon te wassen met shampoo. Wat was dat fijn!

Het grote haar wassen zonder shampoo onderzoek

Einde oefening dus. Mijn haar werd niet alleen vet en zwaar, maar ook gewoon vies. Als je je haar alleen met water wast en het vervolgens de volgende dag met een borstel doorborstelt, verspreid je de viezigheid wel, maar daardoor wordt het nog niet schoon. Zeker met mijn donkere haar, zag het er behoorlijk onsmakelijk uit. Op bovenstaande foto heb ik mijn haar ongeveer 4-5 dagen niet gewassen met shampoo. Persoonlijk vind ik dat mijn haar er op de foto nog wel redelijk verzorgd uitziet; maar bij de hoofdhuid was het heel erg vet en zag je allemaal viezigheid. Brrr.

Het grote haar wassen zonder shampoo onderzoek!

Als ik al die viezigheid niet in mijn haar had gehad was ik misschien langer doorgegaan met het experiment. Ik begon me af te vragen hoe andere mensen dat doen. Misschien dat alleen mensen met blond haar succesvol met water kunnen wassen? Als je blond haar hebt zie je de viezigheid natuurlijk iets minder snel dan met donker haar. Ik besloot om een inimini enquête op te zetten met twee vragen in mijn achterhoofd:

  • Hoeveel vrouwen wassen hun haar met shampoo en hoeveel alleen met water?
  • Zijn de vrouwen die hun haar alleen met water wassen in de meeste gevallen blond, of zit er geen verschil tussen de verschillende haarkleuren?

De enquête was super eenvoudig en bestond uit slechts vier hele korte vragen. Hoe oud ben je, welke haarkleur heb je, hoevaak was je je haar per week en waarmee was je je haar? Binnen 24 uur had ik 110 reacties en de resultaten waren erg onverwacht!

Het grote haar wassen zonder shampoo onderzoek

Of de vrouwen die hun haar wassen met alleen water in de meeste gevallen blond zijn? Geen idee. Ik had graag antwoord willen geven op die vraag, maar aangezien alle vrouwen die hebben gereageerd op mijn enquête hun haar wassen met shampoo en/of conditioner is het onmogelijk om die vraag te beantwoorden.

Haar wassen zonder shampoo; het is een trend

Wat ik me door dit ‘haar wassen zonder shampoo’ experiment vooral ben gaan afvragen is hoe het toch komt dat ik elke keer de behoefte heb om zoiets óók te proberen. Ben ik goedgelovig, enorm trendgevoelig of gewoon nieuwsgierig? Het komt vaak voor dat ik online iets zie of lees en vervolgens vastbesloten datgene ook moet doen/proberen. Gat in de markt, echt. Maargoed, genoeg afgedwaald. Ik heb geprobeerd om mijn haar te wassen zonder shampoo, dus alleen met water, en was niet enthousiast. Ik heb nog steeds het streven om mijn haar minder vaak te wassen om ervoor te zorgen dat het minder snel vettig wordt. Maximaal drie keer per week mijn haar wassen moet haalbaar zijn. Maar als ik het dan was, wél met shampoo!

De vraag: “Was jij je haar mét of zonder shampoo” lijkt me overbodig, maar stiekem ben ik toch benieuwd! Heb jij wel eens geprobeerd om je haar alleen met water te wassen? Wat was je ervaring?