Hardlopen met diabetes type 1 en inzicht op een Freestyle Libre

Hardlopen met diabetes type 1

Van de honderden factoren die invloed hebben op je bloedglucose is hardlopen er één van. Door deze vorm van lichamelijke inspanning kan je bloedglucose sterk dalen, maar ook stijgen. Het zou handig zijn als je er een berekening op los kunt laten, zodat je weet wat je van je bloedglucose kunt verwachten. Maar zoals de meeste mensen met diabetes type 1 weten, blijft hardlopen met diabetes onvoorspelbaar. Sinds de diagnose van diabetes type 1 heb ik zo’n zestig keer mijn hardloopschoenen aangetrokken en geen enkele keer was hetzelfde.

Wat doet je bloedglucose tijdens het hardlopen?

Tijdens de keren dat ik ben gaan hardlopen is mijn bloedglucose gestegen, gelijk gebleven, langzaam gedaald, maar ook wel eens in een rechte lijn naar beneden gegaan. Het is interessant om alles een keer mee te maken, maar het is natuurlijk nog interessanter om te begrijpen wat er gebeurt. Er zit een groot verschil tussen hardlopen met een insulinepomp en een prikpen, zoals in mijn geval. Met een insulinepomp is het mogelijk om de insuline toevoer tijdelijk te stoppen; net zoals het lichaam van een gezond iemand dat doet. Met een prikpen kan dat niet, omdat je de avond van tevoren al langwerkende insuline gespoten hebt.

Als je tijdens het hardlopen te weinig insuline in je lichaam hebt kan de glucose in je bloed niet opgenomen worden. Dit zorgt ervoor dat je bloedglucose langzaam zal stijgen tijdens het hardlopen. Het tegenovergestelde gebeurt als je wel insuline in je lichaam hebt. De insuline zorgt ervoor dat glucose toegang heeft tot de spiercellen, waardoor je bloedglucose tijdens het hardlopen geleidelijk zal dalen. Heb je naast langwerkende insuline ook nog kortwerkende insuline in je lichaam? Dan is de kans groot dat je bloedglucose sneller zal dalen.

Hardlopen met diabetes type 1 en inzicht op een Freestyle Libre

Hardlopen als mijn kortwerkende insuline nog actief is, doe ik zelden. Soms pak ik op zondag het laatste halfuurtje van de insuline mee die ik voor mijn ontbijt gespoten heb, maar dan merk ik ook dat ik enorm snel daal. Zo ging ik laatst hardlopen met 18.6 mmol/l en zat ik na veertig minuten hardlopen, een uur later op 5.6 mmol/l. Blijkbaar zat er nog kortwerkende insuline in mijn lichaam, anders is zo’n sterke daling moeilijk te verklaren.

Wanneer is het verstandig om niet te gaan hardlopen?

Hardlopen met een laag bloedglucose is niet verstandig. In de meeste gevallen zul je tijdens het hardlopen sowieso iets dalen. Daarom is het verstandig om alleen te gaan hardlopen als je boven de 7 mmol/l zit. Persoonlijk voel ik mij er prettiger bij als ik boven de 10 mmol/l zit, maar dat is iets waar je zelf achter moet komen. Het komt regelmatig voor dat ik een punt bereik waarom mijn lichaam moe begint te worden. Daardoor is het lastig in te schatten of ik richting een hypo ga of dat het alleen de vermoeidheid is. Gelukkig kan ik nu makkelijk met de Freestyle Libre zien hoe het ervoor staat en voel ik mij daardoor een stuk prettiger.

Ook hardlopen met een te hoog bloedglucose is niet verstandig. Toen ik ben gaan hardlopen met 18.6 mmol/l als startwaarde, was dat niet de meest slimme zet. Maar omdat ik wist dat ik insuline in mijn lichaam had, heb ik de gok genomen. Stel nu dat ik toch niet genoeg insuline had gehad, was de kans groot geweest dat mijn spieren waren verzuurd en dat er afvalstoffen waren vrijgekomen. Boven de 15 mmol/l wordt het afgeraden om te gaan hardlopen.

Welke voorbereidingen tref je voordat je gaat hardlopen?

Als je wilt gaan hardlopen terwijl je diabetes type 1 hebt, hoef je daar opzich geen spannende dingen voor te doen. Het is belangrijk dat je met een goed bloedglucose de deur uitgaat en dat je dextro bij je hebt, just in case. Het is een enkele keer gebeurd dat ik zonder dextro ben gaan hardlopen en ik kan je vertellen: dat is niet fijn als je je dat halverwege realiseert. Ook neem ik altijd mijn telefoon mee; voor muziek, maar ook voor als er onderweg iets gebeurt.

Wat is het effect van hardlopen als je diabetes type 1 hebt?

Als je langer dan tien kilometer gaat hardlopen is het belangrijk om tussendoor te eten en/of te drinken. Sportdrankjes zijn hier ideaal voor. Zo blijft je bloedglucose netjes op peil en voorkom je dat je een hypo krijgt. Houd er rekening mee dat je insulinegevoeligheid na het hardlopen een stuk hoger is. Waar je normaal gesproken misschien tien eenheden spuit, moet je in de 24 uur na het hardlopen mogelijk vijf eenheden spuiten. Wees hier voorzichtig mee en experimenteer met kleine verschillen. Het is bij iedereen met diabetes type 1 weer anders.

Wat is jouw ervaring met hardlopen in combinatie met diabetes type 1?