Hardlopen met een hartslagmeter

Hardlopen met een hartslagmeter

Twee weken geleden vertelde ik nog dat ik op de iWatch ging wachten en daarom mijn wens voor een activiteitstracker, sporthorloge en hartslagmeter even links liet liggen. Dat is niet helemaal goed gegaan.. De behoefte aan een hartslagmeter werd toch iets te groot en daarom besloot ik om er gewoon eentje te kopen! Uiteraard wil ik, naast de iWatch, het liefst een Nike+ Sporthorloge met bijbehorende hartslagsensor van Polar, maar dat is op dit punt toch een beetje zonde van het geld en daarom ging ik voor de allergoedkoopste hartslagmeter die er was, de Sigma Hartslagmeter PC 3.11!

Waarom hardlopen met een hartslagmeter?

Je hebt toch eigenlijk geen hartslagmeter nodig als je wilt gaan hardlopen? Waarom zou je die gebruiken? Omdat ik het in het begin ook allemaal wat vaag en onduidelijk vond heb ik het uitgezocht en is het misschien leuk om het te delen in jip en janneke taal! Dan is het voor iedereen begrijpelijk, inclusief mijzelf, want ik begrijp ook vrij weinig van neuromusculaire systemen en anaërobe drempels! 😉

Toen ik begon met hardlopen, deed ik vooral rustige duurtrainingen. Kort samengevat zorg je op deze manier voor een goede opbouw van de conditie, maximale vetverbranding en ben je na afloop niet volledig uitgeput. Klinkt fijn, maar ik kwam er pas na ongeveer 2 maanden achter dat er vetverbranding in dat rijtje stond en dat dat iets is wat ik absoluut niet wil. Door bewust bezig te zijn met hartslagzones kan je je lichaam op de juiste manier trainen.

Het horloge van de hartslagmeter

Verschillende hartslagzones tijdens het hardlopen

Er zijn vijf verschillende hartslagzones waarin je kan trainen. Zo train ik nu bijvoorbeeld het liefst met een intensieve duurtraining en is het de bedoeling dat ik qua hartslagzone tussen de 70% en 80% van mijn maximale hartslag zit. Tijdens het hardlopen is het belangrijk dat het getal op mijn hartslagmeter tussen de 137 en 156 blijft.

Maximale hartslag

Je maximale hartslag kan je berekenen via een aantal simpele formules.
Formule 1: 220 – leeftijd.
Formule 2: 209 – (0.7 * leeftijd) voor vrouwen
Formule 2: 214 – (0.8 * leeftijd) voor mannen
In mijn geval is mijn maximale hartslag met de eerste formule 197 en met de tweede 193. Voor het gemak nemen we het gemiddelde hiervan, 195. Op het moment dat je je maximale hartslag weet kan je berekenen wat de juiste hartslag is voor de gewenste training die je wilt doen.

Hersteltraining (45 – 60%)

Als je een tijdje niet hebt kunnen hardlopen door een ziekte of blessure is het verstandig om te beginnen met een hersteltraining. Ook kan een training met lage intensiteit het herstel van een meer intensievere training bevorderen.

Rustige duurtraining (60 – 70%)

Een rustige duurtraining wordt ook wel een fitheidstraining genoemd. Je bent sportief bezig, je werkt aan je conditie, maar je gaat niet tot het uiterste en je hebt het gevoel dat je het vrij lang vol kan houden. Tijdens deze training is de vetverbranding maximaal en train je je spieren om nog sneller vet te verbranden. Uiteraard werk je ook aan je conditie, maar gaat het geleidelijk, waardoor je ook weer minder kans hebt op blessures. Begin je dus net met hardlopen en vind je het niet erg om vet te verbranden? Dan is dit een perfecte training!

Intensieve duurtraining (70 – 80%)

Door een intensieve duurtraining te lopen vergroot je je belastbaarheid en neemt je duurvermogen toe. Tijdens deze training is de vetverbranding aanzienlijk lager dan tijdens een rustige duurtraining. De focus ligt vooral op het trainen van de hart-long conditie.

Anaërobe drempeltraining (80 – 90%)

Conditie wordt vaak aangegeven in aërobe en anaërobe conditie. Heel simpel uitgelegd, aërobe betekent met zuurstof en anaërobe betekent zonder zuurstof. Tijdens rustige en intensieve duurtrainingen train je de aërobe conditie. Klinkt misschien ook logisch, je kan nog prima ademhalen en je lichaam kan deze zuurstof verwerken. Op het moment dat je een zwaardere training gaat doen krijgt je lichaam het daar moeilijke mee en ga je richting de anaërobe drempel. Uiteraard verleg je deze drempel door te trainen.

Weerstandstraining (90 – 100%)

Tijdens een weerstandstraining ga je tot het uiterste, waardoor je het ook maar een aantal minuten vol kan houden. Tijdens deze training train je je neuromusculaire systemen, oftewel, je spieren en zenuwen. Neem na deze training een paar dagen rust en doe het maximaal eens per week.

Het horloge van de hartslagmeter met de sensor

Mijn Sigma Hartslagmeter

Voor drie tientjes heb je al een hartslagmeter! Veel opties heeft deze hartslagmeter niet, maar dat vind ik zelf ook niet zo nodig. Belangrijk is dat ik tijdens het hardlopen mijn hartslag in de gaten kan houden en dat kan! Ik bestelde de Sigma hartslagmeter bij Coolblue aangezien ik hem zo snel mogelijk wilde hebben en Coolblue altijd erg betrouwbaar is en goed in de communicatie. De volgende dag had ik hem al in huis!

Door de hartslagsensor een beetje nat te maken en om te doen is het mogelijk om je hartslag te meten. Hij connect automatisch met het horloge en zodra de verbinding tot stand is gezet kan je op het horloge je hartslag aflezen. Naast deze functie, zit er ook een stopwatch op het horloge, deze bedien je met het enige knopje op het horloge.

Helaas ben ik as usual weer iets te klein waardoor het horloge zelf iets te groot is voor mijn pols. Ook is de omvang van de hartslagsensor way too big, maar ik verwacht dat dat bij alle hartslagsensoren zo is, aangezien ze tot nu toe allemaal te groot zijn. Maar dit is natuurlijk op te lossen door er een knoop in te leggen of even een bezoekje te brengen aan iemand met een naaimachine die de band iets kan inkorten. Dus dat komt wel goed! De dag van ontvangst ben ik gelijk in de avond gaan hardlopen. Hij doet het perfect! Je maakt de band een beetje nat, je doet hem om en vervolgens kan je je hartslag aflezen op het horloge.

De nauwkeurigheid van een hartslagmeter

Wat betreft de nauwkeurigheid is de meter van Sigma geen succes. Vorige week had ik weer een sessie running therapie waar ze toevallig ook een hartslagmeter hebben liggen, een peperdure Polar die tot nu toe netjes elke keer mijn hartslag heeft gemeten. Het viel me op dat mijn hartslag met mijn Sigma hartslagmeter een stuk hoger was dan voorheen, met de polar hartslagmeter. Wat doe je dan? Dan ga je vergelijken door ze allebei om te doen!

De nauwkeurigheid van mijn hartslagmeter

Mijn hartslagmeter is niet nauwkeurig

Zo gezegd zo gedaan. Voor het gemak beschrijf ik het maar even als mijn Sigma hartslag en Polar hartslag. Afijn. Toen ik ze hartslagmeter om deed was mijn Sigma hartslag al 30 slagen hoger dan mijn Polar hartslag. Dat kan niet goed zijn. Vervolgens ging ik hardlopen en werd al snel duidelijk dat de Sigma hartslagmeter wat issues had. Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze getallen nog niet eerder had gezien, maar met een hartslag van 240 is het toch wel raadzaam om even een bezoekje te brengen aan het ziekenhuis.. 😉

Gebruiken jullie ook een hartslagmeter voor tijdens het hardlopen?