Het ingewikkeld maken van hele eenvoudige keuzes

Het is een kunst waar vooral veel vrouwen erg bedreven in zijn; Het ingewikkeld maken van hele eenvoudige keuzes. Het gaat om kleine dingetjes; Wat ga ik vanavond eten, ga ik voor gezond of bestel ik een pizza? Wat doe ik vandaag aan, dat leuke jurkje of mijn vertrouwde spijkerbroek? Wat zal ik kopen voor haar verjaardag, een cadeaubon of toch gewoon een leuk cadeautje? Onbewust nemen al die keuzes, hoe klein ze ook zijn, enorm veel tijd in beslag maar gebruiken ze ook nog eens hartstikke veel energie. Zeker als je de keuzes veel groter en ingewikkelder maakt dan dat ze eigenlijk zijn.

Hoe fijn zou het zijn als je iets minder perfectionistisch bent en een knoop door kan hakken zonder dat eeuwige tobben? Geef mij een menukaart en de stress slaat gelijk toe. Bij restaurants waar ik regelmatig kom is het makkelijk. Bij het pannenkoekenhuisje is het de kipsate, bij ons favoriete lunchtentje in Rotterdam is het de club sandwich en bij ons nieuwe lunchtentje in Capelle is het meestal een broodje carpaccio of een panini kaas/salami. Daar weet ik inmiddels wat ik ervan kan verwachten en is de keuze daarom snel gemaakt. Maar zet mij in een nieuw restaurant met een onbekende menukaart en mijn hersenen draaien gelijk overuren, zeker in het buitenland. Zal ik dit nemen? Of toch dat? Oeh, dat is ook wel lekker. Maar wat nou als? Straks dan bestel ik dit en heb ik opeens zin in dat. Brrr. Zoveel drukte in dat koppie om niks.

“Ik denk dat we er wat lichter in moeten gaan staan als we een keuze moeten maken. Niet zo perfectionistisch zijn: vaak staat er niet eens zo veel op het spel en kunnen we net zo goed een muntje opgooien. En als je achteraf toch spijt hebt van je keuze, probeer dan mededogen met jezelf te hebben.” – Filosoof Joel Anderson

Prachtige uitspraak! Met dit in gedachten wordt het maken van keuzes gelijk zoveel lichter en eenvoudiger! Waarop mijn vader terecht zei: “Mwah. Niet zo perfectionistisch: ja! Muntje: wat te kort door de bocht (toch wel even nadenken).” En daar had mijn vader een goed punt, want in sommige gevallen in het inderdaad niet verstandig om enkel een muntje op te gooien. Dat is helemaal afhankelijk van de soort keuze en de consequenties die daaraan verbonden zijn. Zo is het bijvoorbeeld bij het kopen van een auto wel zo verstandig om daar een paar nachtjes over te slapen.. 😉 Maar of een keuze nu groot of klein is, in beide gevallen geldt dat we iets liever voor onszelf kunnen zijn.

Zet het ‘goed’ en ‘fout’ uit je hoofd en zie het als een ervaring waar je van leert. Bij een ‘goede’ keuze is het alleen maar mooi en bij een ‘foute’ keuze is het niet fout, maar is het slechts een leermoment waar je de rest van je leven profijt van hebt.

Zo heb ik bijvoorbeeld een weloverwogen studiekeuze gemaakt, ben ik één keer geswitcht van opleiding en ging ik na het behalen van mijn diploma gelijk aan de slag als visual designer. Daar had ik tenslotte voor gestudeerd, dus dat moest ik nu gaan doen en vooral ook erg leuk vinden. Maar wat nu als ik het helemaal niet meer leuk vond? Had ik dan toch de verkeerde keuze gemaakt? Tijdens mijn hele quarterlifecrisis verhaal kwam ik erachter dat het helemaal niet erg is om je keuzes te herzien. Ja, ik had ervoor gestudeerd, maar moest ik daarom maar vasthouden aan iets wat ik eigenlijk niet meer zo leuk vond? Nee, natuurlijk niet! Je hebt nog een heel leven voor je.

Je kan op elke moment weer een nieuwe keuze maken.