Nieuwbouwhuis; het uitzoeken van een badkamer

De bouw van ons nieuwe huis gaat als een speer! Waar het eerst slechts een aantal palen in de grond waren, worden waarschijnlijk deze week de eerste muren al geplaatst! Het is zo leuk om nu elke week even te gaan kijken; voor je het weet staat er straks opeens een heel huis. En dan, ondanks dat het huis dan ’staat’ moeten we toch nog echt een paar maanden wachten. Dan mogen de metselaars, elektriciens, tegelzetters en andere vaklui aan de slag. Want ook de badkamer die we alweer een halfjaar geleden hebben uitgezocht (wat gaat de tijd snel), wordt dan geplaatst!

Een nieuwbouwhuis inclusief badkamer! Of toch niet?

In theorie hebben we ons nieuwbouwhuis gekocht inclusief badkamer. In de praktijk betekent dit dat je een basis wastafel, toilet en douche hebt met kleine tegeltjes tot halverwege de muur. Omdat onze badkamerdromen iets verder gaan dan dat, kwamen we er al snel achter dat het nieuwbouwhuis inclusief badkamer prijstechnisch niet voor ons opging. Het enige voordeel is nu dat de badkamer voor de oplevering geplaatst wordt. We verzamelden inspiratie en brachten verschillende bezoekjes aan de woonboulevard en aan de badkamerleverancier en tegelzetter van het nieuwbouwproject. Ook bij het uitzoeken van de badkamer bleek dat de persoonlijke smaak van mijn vriend erg in lijn was met mijn smaak; fijn, want dat maakt het allemaal een stuk makkelijker!

Het uitzoeken van een badkamer voor in ons nieuwe huisHet uitzoeken van een badkamer voor in ons nieuwe huis

Het vinden van de juiste indeling

Het meest lastige van het uitzoeken van een badkamer vond ik dat je qua indeling best wel beperkt wordt. In tegenstelling tot de keuken, want daarbij kunnen we in ons huis alle kanten op. Met de badkamer zich je toch al snel vast aan bepaalde regeltjes, én natuurlijk die vier wanden. Daar komt de deur, daar zit een raam en het toilet moet bevestigd worden aan die wand. Daarmee staat de indeling van je badkamer al zo goed als vast. Toch bleef er nog wel wat ruimte over voor keuzes die we zelf nog konden maken. Zo hadden we een aantal specifieke eisen/wensen, zoals:

  • een dubbele wastafel, zodat we niet meer op elkaar hoeven te wachten
  • een bad, future wise voor eventuele kindjes die dan lekker kunnen badderen
  • een zo’n groot mogelijke douche

Het uitzoeken van een badkamer voor in ons nieuwe huisDe indeling van de badkamer is uiteindelijk bepaald door de locatie van de schacht, waaraan het toilet gemonteerd moet worden. Die verplichting gecombineerd met onze wens om het bad bij het raam te plaatsen, zorgde ervoor dat er niet heel veel mogelijkheden meer overbleven voor de plaatsing van de douche en het badmeubel. Bij onze badkamerleverancier hebben we tijdens het eerste bezoek vooral gekeken naar de indeling van de badkamer en de verschillende soorten meubels, kranen etc. Een aantal weken later gingen we naar de tegelzetter. Bij sommige badkamerspecialisten wordt het uitzoeken van een badkamer en tegels gecombineerd, maar in het geval van een nieuwbouwhuis gaat dit toch vaak los van elkaar.

De basistegels die inclusief zijn bij het huis, zijn van klein formaat en zeker in de badkamer willen we juist zo groot mogelijke tegels. We hebben gekozen voor een wit matte tegel voor de wand en een licht grijze tegel voor de vloer. Toen die keuze gemaakt was konden we weer naar de badkamerleverancier voor de finishing touch. Samen met de gekozen vloertegel konden we de kleur van het meubel uitkiezen en deden we nog een laatste rondje door de showroom voor de definitieve keuze van een toilet, kraantjes etc.

Dit is het geworden!

In onderstaande video is onze badkamer als 3D model te zien. Het bad heeft een mooi plekje gekregen in het midden van het raam, met aan weerszijden een plateau waar we bijvoorbeeld een mooie plant neer kunnen zetten; of een laptop zodat we in bad een film kunnen kijken! 😉 Naast het bad komt het toilet te hangen. Heel veel keus hadden we daar niet in, maar eigenlijk is het wel een handige plek! In de hoek daarnaast laten we een grote douchecabine plaatsen, met een mooie glazen wand + deur. Dat komt op de tekeningen niet zo goed uit, maar als het goed is wordt dat de eyecatcher! Aan de andere wand komt een meubel te hangen met een dubbele wastafel met daarboven een spiegelkast waarin ook twee stopcontacten verwerkt zitten.

Last but not least hebben we nog een radiator aan de zijkant van het meubel, waar een hele hoop gedoe over is geweest. Op de tekening is er nog een grote radiator bij het bad te zien, maar dankzij allemaal verschillende regeltjes mocht dit niet. Omdat we wel moesten voldoen aan andere energiegerelateerde regeltjes krijgen we nu een klein mini-radiatortje naast het meubel.

Afgezien van de keuze die we hebben moeten maken voor de radiator (is toch handig om je handdoeken aan op te hangen) zijn we hartstikke blij met deze indeling en het gekozen sanitair! Nog een paar maandjes wachten en dan kunnen we het 3D model hopelijk in het echt zien; zin in!

Heb jij wel eens een badkamer uitgezocht?Disclaimer