Het verlengen van je rijbewijs met diabetes

Het verlengen van je rijbewijs als je diabetes hebt

Het aanvragen of verlengen van je rijbewijs kan lastiger zijn als je diabetes hebt. Ik zeg bewust ‘kan’, want het hoeft namelijk niet in alle gevallen zo te zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld zonder enige tramalant mijn rijbewijs kunnen verlengen en viel het mij allemaal heel erg mee. Ik baalde achteraf gezien zelfs een beetje omdat ik vier maanden geldigheid had verspeeld door het zo op tijd te doen.

Iedereen is anders, niemand is hetzelfde

Toen ik hoorde dat mijn rijbewijs minder lang geldig is omdat ik diabetes type 1 heb, reageerde ik nogal gepikeerd. Want waarom? Ik kan prima rijden. Ook met diabetes. Maar er zijn inderdaad wel bepaalde risico’s, die ‘gewone mensen’ niet hebben. Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van een hypo, wanneer je die niet voelt aankomen. En niemand is hetzelfde. Geen enkel persoon. En dus ook geen enkel persoon met diabetes. Het is daardoor eigenlijk wel begrijpelijk dat ze ‘ons’ vaker willen controleren.

Als je voor het eerst je rijbewijs aanvraagt, dan ben je verplicht om te melden dat je diabetes hebt. Als je pas later diabetes krijgt, zoals in mijn geval, dan ben je wettelijk niet verplicht om het te melden tijdens het verlengen van je rijbewijs. Maar het CBR vindt wel dat je een morele plicht hebt om dit wel te doen. Omdat ik het daarmee eens ben, besloot ik bij het verlengen van mijn rijbewijs aan te geven dat ik diabetes heb.

Horrorverhalen vs. succesverhalen

Een verschrikkelijk proces, lange wachttijden en heel veel frustratie. Als je het internet mag geloven, dan is het aanvragen van een nieuw rijbewijs als je diabetes type 1 hebt geen pretje, verre van zelfs. Het CBR krijgt ervan langs en overal wordt vermeld dat het een lang en moeizaam proces is. Ik was mij alleen nog maar aan het inlezen en ik voelde me al moedeloos voordat ik eraan begonnen was.

Online zijn het een hoop horrorverhalen, wat een vertekend beeld geeft. En dat is iets wat ik graag zou willen veranderen. Want bij mij is het verlengen van mijn rijbewijs eigenlijk heel vlot verlopen. En ik ben blij dat ik mijn succesverhaal kan delen, ook om het evenwicht van de horrorverhalen online een beetje te herstellen.

Het verlengen van mijn rijbewijs

Als gevolg van alle negatieve ervaringen die ik had gelezen, stond er zes maanden voordat mijn rijbewijs zou verlopen een herinnering in mijn agenda. Met flink wat uitroeptekens. Zo was ik er ‘zeker’ van dat ik genoeg tijd zou hebben en niet in de problemen zou raken. Nu is het niet zo dat ik een auto voor de deur heb staan en actief gebruik maak van mijn rijbewijs, maar toch. Ik heb dit soort dingen graag goed en op tijd geregeld.

Een herinnering in je agenda als je diabetes hebt en het tijd is om je rijbewijs te verlengen.

De aanvraag bij het CBR

Omdat ik besloten had om bij het CBR aan te geven dat ik diabetes heb, vroeg ik aan het einde van de maand (de 29ste) een gezondheidsverklaring aan. Hier betaalde ik €37,80 voor. Wat ik op zich jammer vond, maar het zij zo. Het invullen ging heel makkelijk online en daar was ik in vijf minuten mee klaar. Direct daarna kreeg ik het besluit dat ik gekeurd moest worden door een arts, omdat ik had ingevuld dat ik diabetes heb. Het formulier dat door de arts ingevuld moest worden telde drie pagina’s en kon ik direct downloaden. En dat allemaal in een kwartiertje!

De keuring door mijn arts

Diezelfde dag belde ik nog naar mijn arts om een afspraak te maken. En ik moet toegeven dat ik hier wel een beetje geluk mee heb gehad; ik kon namelijk de volgende dag al terecht. Op de 30ste vulde ik samen met mijn arts het formulier in, dat ik vervolgens 3 dagen later per post naar het CBR heb gestuurd. Beetje ouderwets wel; jammer genoeg gaat nog niet alles digitaal. Hier heb ik overigens zelf drie dagen ‘verloren’, want ik had dat formulier ook al op de 30ste kunnen versturen.

Het besluit vanuit het CBR

Op de 7e van de nieuwe maand kreeg ik vanuit het CBR het bericht dat ik rijgeschikt was verklaard. Dat betekent dat de volledige doorlooptijd voor mij slechts 10 dagen is geweest! Vervolgens had ik een maand de tijd om met het besluit van het CBR mijn rijbewijs te verlengen bij de gemeente. Als ik had geweten dat het allemaal zo soepel zou gaan, dan had ik nog wel even gewacht met het verlengen van mijn rijbewijs. Nu heb ik namelijk mijn rijbewijs eigenlijk vier maanden ’te vroeg’ verlengd.

Zoals ik eerder al zei: iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Voor mij ging het nu allemaal erg gemakkelijk en snel, maar het biedt geen garantie dat dat de volgende weer zo zal zijn.

Wat is jouw ervaring met het verlengen van je rijbewijs met diabetes?