Zwart Moleskine notitieboek als Bullet Journal

Dit is hoe een bullet journal werkt

Vorig jaar kwam ik op de blog van Lisanne een artikel tegen over de bulletmethode, waarmee je een eigen bullet journal kan creëren. Omdat ik toendertijd zelf alles opschreef en overal lijstjes van maakte was dit een ideale methode om overzicht te houden! Inmiddels ben ik daar zelf iets minder actief mee omdat ik een beetje doorsloeg in alle lijstjes en todo’s, maar ik blijf het een hele leuke methode vinden!

Het enige wat je nodig hebt is een leuk notitieboekje. Voorheen hield ik mijn bullet journal bij een blanco boekje, maar toen ik eenmaal een notitieboekje had met ruitjes merkte ik dat dat eigenlijk veel fijner was. Volgens de ‘officiële’ bulletmethode moet je ook paginanummers en indexen gebruiken, maar omdat ik dat zelf iets teveel van het goede vond heb dat zelf nooit toegepast.

Wat ik wel deed, was het ‘loggen’ van je dag. Je begint, uiteraard, met het opschrijven van de datum. Vervolgens heb je een aantal ‘bullets’ die je kan gebruiken: taken, notities, events en zogenaamde signifiers, die vervolgens weer iets meer over de bullet vertellen. Omdat ik zelf notities en events een beetje dubbelop vond heb ik mijn eigen bullet variant gemaakt met: taken (ik noem ze todo’s), notities en geluksmomentjes.

Dit is hoe een bullet journal werkt

Op de hele drukke momenten vond ik het heel erg fijn om een beetje grip te houden aan de hand van het bullet journal. Als ik iets bedacht wat ik moest doen schreef ik het op als todo, als iemand iets interessants vertelde wat ik later eens op wilde zoeken schreef ik dat op als notitie en op de momenten dat er iets moois gebeurde schreef ik het op als een geluksmomentje. Als ik nu terug kijk in het bullet journal van begin dit jaar, kan ik precies zien waar ik toen mee bezig was!

Dit is hoe een bullet journal werkt

Inmiddels hou ik nog steeds een bullet journal bij, alleen ben ik er gewoon minder mee bezig. Mijn lijstjes begonnen steeds meer leidend te worden, waardoor zelfs doodnormale activiteiten zoals ontbijten, douchen, aankleden en dergelijke op een lijstje kwamen te staan en dat was niet helemaal meer normaal. Lijstjes zijn leuk en handig, zolang je jezelf nog wel de vrijheid kan geven om ervan af te wijken 😉

Hebben jullie wel eens van het bullet journal gehoord?