Hoe overleef je een werkweek? Vijf tips!

Als we kijken naar een normale werkweek breng ik zo’n 33% van de tijd slapend door in bed, heb ik 46% vrije tijd en besteed ik 21% van mijn tijd aan werk. Het voelt misschien alsof je veel meer tijd besteed aan werk, maar als je het zo in verhouding ziet, valt het eigenlijk best wel mee! Gelukkig heb ik veel plezier in mijn werk en heb ik de luxe dat ik maar een contract heb voor 32 uur en dus elke week een parttime vrije dag heb.

Mijn ervaring met een volledige werkweek

Zeker in het begin, toen ik net klaar was met school en opeens vol aan de bak moest, viel zo’n normale werkweek, toen nog van 40 uur, mij enorm zwaar. Het idee dat ik nog tot mijn 67e moest werken maakte mij enorm verdrietig en werken voelde als een enorme aanslag op mijn dagelijkse leven. Door aan de slag te gaan met het in kaart brengen van mijn energienemers en energiegevers, kwam ik erachter dat mijn leven op dat moment bestond uit enorm veel energienemers. Het werk dat ik deed, vond ik eigenlijk niet zo leuk. De reistijd was een groot struikelblok en eenmaal thuis moest ik nog vanalles doen en kon ik geen rust vinden. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en voelt het niet meer alsof ik een werkweek moet overleven, maar is het uiteindelijk een onderdeel van mijn dagelijkse leven geworden en haal ik er zelfs plezier en energie uit!

Omdat er veel mensen zijn, zeker van mijn leeftijd, die een werkweek zien als een enorme belemmering, heb ik vijf tips op een rijtje gezet, waardoor een werkweek allemaal wat minder vervelend en misschien zelfs leuk wordt! Deze tips zijn op basis van mijn eigen ervaringen, het kan natuurlijk nog steeds voor iedereen anders zijn.

Hoe overleef je een werkweek? Vijf tips!

Fijn begin van een nieuwe werkdag!

Doe iets dat je leuk vindt!

Het allerbelangrijkste onderdeel om een werkweek te overleven; Zorg dat je iets doet dat je leuk vindt! Als je met veel tegenzin je werkzaamheden uitvoert, duurt een dag heel erg lang en zie je de minuten wegtikken. We hebben het natuurlijk niet altijd helemaal voor het zeggen, als je de ambitie hebt om directeur te worden van een groot bedrijf, is het logisch dat je onderaan het trappetje moet beginnen en als je misschien even geen baan kan vinden, moet je misschien in de tussentijd iets doen wat je minder leuk vindt. Zolang je iets doet wat je leuk vindt en met een tevreden gevoel naar huis gaat, gaan de dagen een stuk sneller en is de werkweek alweer voorbij voordat je het doorhebt !

Maak het jezelf gemakkelijk

Het lastigste aan een werkweek van 40 uur vond ik niet per se het werk, maar alles wat ik daarnaast nog moest doen. Soms had ik dagen dat ik om 7:00 de deur uitging en rond 20:00 weer thuis was. Dan moest ik nog bedenken wat ik wilde eten, boodschappen doen, koken en ook nog zorgen dat het huis er een beetje fatsoenlijk uitzag. Om die reden heb ik drie dingen veranderd, om een werkweek voor mezelf iets gemakkelijker te maken.

  1. We doen nu elke zaterdag wekelijkse boodschappen. Zo hoeven we niet meer op de dag zelf te bedenken wat we gaan eten en wat we daarvoor allemaal moeten halen, maar hoeven we het alleen nog maar klaar te maken.
  2. Ik ben een dag minder gaan werken en ging van een fulltime contract naar een contract van 32 uur. Zo kan ik op mijn parttime vrije dag mijn hele todo lijstje langs en bijvoorbeeld contact hebben met bepaalde instanties die in de weekenden gesloten zijn en natuurlijk, niet onbelangrijk, dingen doen die ik leuk vind!
  3. Schoonmaken is iets wat ik met veel tegenzin doe en ook nog eens veel tijd in beslag neemt. Daarom krijgen we eens per twee weken weken wat hulp wat betreft het huishouden. Op die manier ‘koop’ je toch iets meer vrije tijd en houd je meer tijd over om dingen te doen die je leuk vindt!

Blijf in beweging

Hoewel je in eerste instantie misschien niet verwacht dat je van sporten energie krijgt, is het in de meeste gevallen toch écht zo. Als je ’s avonds op de bank ploft is de kans groot dat je waarschijnlijk geen zin meer hebt om naar de sportschool te gaan of nog een rondje te gaan hardlopen, maar in 90% van de gevallen voel je je daarna een stuk fitter en heb je weer genoeg energie voor de volgende werkdag en de rest van de werkweek!

Daarnaast kan het er natuurlijk ook bij helpen om je hoofdje weer even leeg te maken. Hoe je in beweging blijft bepaal je zelf. Het hoeft ook echt niet elke dag. We hoeven natuurlijk niet allemaal te trainen voor een marathon, maar zo nu en dan een klein rondje hardlopen of een stukje fietsen heeft al een hele positieve uitwerking!

Hoe overleef je een werkweek? Vijf tips!Hoe overleef je een werkweek? Vijf tips!

Zorg voor een goede balans

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen werk en privé. Werken is één ding, maar als je daarnaast nog een aantal uur reistijd hebt, kan je dat in sommige gevallen opbreken. Als je elke ochtend om 7:00 de deur uitgaat en ’s avonds pas laat thuiskomt, kan je dat vervelend vinden, maar er zijn ook genoeg mensen die daar geen enkel probleem mee hebben en het zelfs heel erg fijn vinden. Het verschilt echt per persoon.

Toen ik een tijdje in Amsterdam werkte en elke dag van Rotterdam naar Amsterdam moest met de auto of trein, vond ik dat alles behalve prettig. Je bent toch al snel vier uur reistijd per dag kwijt en de een gebruikt die tijd om in de auto tot rust te komen, nog eventjes in de trein door te werken of zoals in mijn geval, enorm gefrustreerd te raken. Inmiddels werk ik alweer bijna een jaar in Rotterdam en vind ik het heerlijk om een in een halfuurtje naar werk te fietsen of tien minuten in de metro te zitten. Dat is voor mij de juiste balans.

Neem genoeg rust

Naast werken en in beweging blijven is het ook belangrijk om zo nu en dan even te ontspannen zodat je weer kan opladen voor een nieuwe werkweek. Je kan twee weken op een strand gaan liggen, maar ontspannen kan op veel meer andere manieren. Of ontspannen het goede woord is weet ik eigenlijk niet, écht ontspannen is niet mijn grootste kwaliteit, maar het staat voor mij gelijk aan het doen van leuke dingen. ’s Avonds een film of serie kijken, een tijdschrift lezen op de bank, Pinterest afstruinen voor fijne inspiratie of zo nu en dan een dagje weg naar een nog onbekende stad!

Hoe ervaren jullie een werkweek?