Hypo-unawareness tijdens de nacht

Mijn bloedsuikertjes zijn helemaal van slag. Waar ik laatst mijn eerste echte low had na het eten, had ik er nu eentje midden in de nacht. Low wil zeggen dat het bloedglucose dusdanig laag is, dat de meter het niet meer kan meten. In het geval van mijn Freestyle Libre betekent dit dat de bloedglucosewaarde onder de 2.2 mmol/l is. Na mijn overstap naar de Freestyle Libre kwam ik er vrij snel achter dat ik aanhoudende nachtelijke hypo’s had. Normaal gesproken werd ik altijd wakker van een hypo in de nacht; badend in het zweet en een beetje verward, maar ik werd tenminste wel wakker. Blijkbaar is de gevoeligheid steeds iets minder geworden en heb ik hypo-unawareness tijdens de nacht ontwikkeld…

Wat is hypo-unawareness?

Als je een hypo niet meer voelt aankomen kun je spreken van hypo-unawareness. Signalen zoals trillen en transpireren krijg je niet meer goed door, waardoor je er eigenlijk iets te laat bij bent. Overdag voel ik mijn hypo’s nog redelijk goed aankomen, maar ook dat wordt steeds iets minder. In de nacht slaap ik tijdens een hypo gewoon door en zie ik regelmatig de volgende ochtend dat mijn bloedglucosewaarden de hele nacht te laag zijn geweest.

Appelsap en dextro voor als ik een hypo heb

Het gaat even niet zo lekker..

De laatste paar weken zit ik in de nacht vaak te laag en overdag te hoog. Ik ben een klein beetje ontregeld, zo lijkt het. Voor mijn gevoel heeft de honeymoonfase definitief afscheid genomen en moet ik het nu allemaal zelf doen. Daardoor moet ik alles opnieuw leren; mijn lichaam reageert nu bijvoorbeeld heel anders op bepaalde voedingsmiddelen zoals een pizza en brood, maar ook als ik insuline bijspuit. Overdag is het allemaal nog goed in de gaten te houden, maar vooral in de nacht is het natuurlijk moeilijk te controleren.

Gek genoeg werd ik in de nacht van vrijdag op zaterdag wél wakker van een nachtelijke hypo. Ik heb dan misschien wel last van hypo-unawareness, maar blijkbaar word ik nog wel wakker als het écht te laag wordt. Gelukkig maar! Op mijn bloedglucosemeter stond weer low.. Omdat ik zo’n lage bloedglucosewaarde een beetje eng vind maakte ik mijn vriend wakker, zodat hij eventueel kon helpen als het opeens toch niet goed zou gaan. Na een pakje appelsap, wat dextro en brosse eierkoekjes ging mijn bloedglucose weer omhoog.

Nachtelijke hypo's getoond op een Freestyle Libre

Het vreemde was dat ik rond vijf uur ’s ochtends eventjes wakker werd en mij omdraaide. Normaal gesproken slaap ik vrij vast, dus dat was al vreemd. Nog vreemder was dat ik op dat moment een lucide droom had; ik droomde dat ik samen met mijn vriend bij een zwembad was, op het dak van een mooi hotel. Opeens begon het out of nowhere te stormen, écht hard te stormen. Zo hard dat al onze spulletjes wegwaaiden, waaronder mijn bloedglucosemeter. Ik rende erachteraan, want ik moest mijn bloedglucosemeter hebben! En logisch achteraf gezien, mijn lichaam probeerde mij toch iets te vertellen.. 😉

Een dag om snel te vergeten

Gisteren was één van de slechtste dagen die ik ooit heb gehad, wat diabetes betreft. Na mijn nachtelijke snackavontuur had ik een flinke piek en na mijn ontbijt werd ik getrakteerd op mijn derde low; terwijl ik normaal gesproken altijd een klein piekje heb na mijn ontbijt! Er leek geen einde aan te komen. Ondertussen begon ik mij met de minuut slechter te voelen, van zulke heftige hypo’s word je blijkbaar hartstikke misselijk. Richting het einde van de dag begon ik mij langzaam weer iets beter te voelen en wat het weer even voorbij met de hypo’s.

Wat is jouw ervaring met hypo-unawareness?