In beweging blijven met yoga

In beweging blijven in en om het huis

Sporten en in beweging blijven; het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ook niet als je diabetes hebt. Waar het ‘vroeger’ de standaard was om lid te zijn van een sportvereniging, is het tegenwoordig vrij normaal om vanuit huis te sporten. Of in ieder geval dicht bij huis, wanneer jij dat wilt. Het biedt een hele hoop voordelen en de mogelijkheden zijn eindeloos!

De voordelen van thuis sporten

In de afgelopen weken ben ik steeds meer thuis gaan sporten. En ik ben erachter gekomen dat dit enorm veel voordelen met zich meebrengt. Ten eerste geeft het je een hele hoop vrijheid. Je beweegt wanneer jij dat wilt en bent niet afhankelijk van lesroosters. En voel je je even niet zo lekker? Dan kan je zelf bepalen of je in plaats van in de ochtend, misschien in de middag gaat sporten. Of zelfs de volgende dag.

Een ander groot voordeel is dat sporten vanuit huis een stuk goedkoper is, of in ieder geval kan zijn. Je zit niet vast aan een abonnement bij de sportschool en er zijn talloze gratis online workouts beschikbaar. De enige kosten die je misschien hebt, zijn voor je equipment en trainingsschema. Als je tenminste bereid bent om daarvoor te betalen.

De mogelijkheden van thuis sporten

Alle begin is moeilijk. Zo ook met het in en om huis sporten. Het voelt voor mij altijd vergelijkbaar met het beginnen in een nieuw boek. Het is even inkomen, maar als je eenmaal het eerste hoofdstuk hebt gelezen, wil je graag verder blijven lezen. Als je nog niet zo bekend bent met sporten, dan kunnen de vele mogelijkheden overweldigend zijn. Er is zoveel keus. Om je een beetje op weg te helpen, heb ik een aantal van de mogelijkheden op een rijtje gezet.

Yoga

Zeker in stressvolle en onzekere periodes die invloed hebben op mijn suikerwaarde, helpt yoga mij heel erg om te ontspannen. Niet altijd, maar meestal wel. Op YouTube zijn er meerdere kanalen die zich focussen op yoga. Mijn tip om te beginnen: kies elke dag een video van een ander kanaal, totdat je ‘iemand’ hebt gevonden waarmee jij je prettig en verbonden mee voelt. Yoga wordt vaak gecombineerd met mindfulness en het is belangrijk dat je je prettig voelt bij de persoon en het format. Anders wordt het lastig om te ontspannen. 

De mogelijkheden en voordelen van thuis sporten

Hardlopen, fietsen, skeeleren

Jij bepaalt wanneer je je hardloopschoenen/skeelers aantrekt of je fiets uit de schuur pakt. Het enige waar je rekening mee moet houden is het weer en je glucosewaardes, zodat je niet te maken krijgt met een onverwachte hypo. Het is een laagdrempelige manier om buiten te kunnen sporten waarbij je ook nog makkelijk de omgeving kunt verkennen! Zo heb ik toen ik vorig jaar verhuisd ben naar een voor mij nog onbekende wijk, deze al hardlopend en fietsend ontdekt.

Workouts

Net zoals met yoga, zijn er online enorm veel video’s met workouts te vinden. Je kunt ervoor kiezen om een full body workout te doen, of om specifieke spiergroepen te trainen. Ook hierbij geldt dat het belangrijk is om een kanaal te vinden dat bij je past. In dit geval is de persoon iets minder belangrijk, en gaat het vooral om niveau, snelheid en de benodigde equipment. Dat is nu eenmaal iets wat per persoon verschilt.

Voorheen bestond mijn sportroutine eigenlijk alleen maar uit zo nu en dan een rondje hardlopen, maar sinds ik de wondere wereld van yoga en workout video’s heb ontdekt, sta ik bijna elke avond op mijn yogamatje!

Hoe zorg jij ervoor dat je in beweging blijft?