De dagelijkse samenvatting van een insulinepomp

Inzicht in de stabiliteit van mijn bloedglucosewaarden

Als het weer tijd is voor mijn kwartaalcontrole in het ziekenhuis, upload ik altijd netjes van tevoren al mijn pompgegevens. Zo hebben zowel de arts als mijn diabetesverpleegkundige inzicht in hoe ik het de afgelopen drie maanden heb gedaan. Van al deze gegevens kunnen online mooie rapporten gegenereerd worden. Deze vind ik echter zo ingewikkeld en overweldigend dat het mij altijd een beetje begint te duizelen. Daarom heb ik zelf een manier bedacht om inzicht te krijgen in mijn waarden. Zo kan ik op basis van deze gegevens actie ondernemen en mijn bloedsuiker stabiel houden!

Of het goed gaat? Ik denk het wel…? 

Als ik van de arts de vraag krijg hoe het gaat, wist ik in het verleden nooit zo goed wat ik moest antwoorden. Ben ik stabiel? Geen idee. Heb ik goede waarden? Denk het wel, gisteren ging het goed. Het managen van diabetes is zo complex dat ik vaak niet meer weet of het vorige week misschien minder goed ging. Om hier meer inzicht in te krijgen, heb ik op mijn eigen manier een overzicht gecreëerd. Hierdoor kan ik nu wél antwoord geven op de vragen van de arts en weet ik zelf ook beter hoe het nu eigenlijk gaat.

Mijn manier om inzicht te krijgen

Net zoals voor veel andere dingen, heb ik een mooi Excel-bestand gecreëerd met heel veel cijfertjes! Eens in de twee of drie weken neem ik een aantal waarden over uit mijn pomp, die ik vervolgens invoer in het overzicht. Hierbij kijk ik naar mijn dagtotaal aan insuline en koolhydraten, mijn gemiddelde bloedglucose en mijn time in range. Los daarvan, voer ik ook in hoeveel uur ik heb geslapen. Hiervoor gebruik ik een app op mijn telefoon.

Inzicht in de stabiliteit van mijn bloedglucosewaarden

Voor elke maand heb ik een apart tabje aangemaakt, met daarin alle totalen en gemiddelden per dag. In een overzichtstab vormt dat een aantal mooie grafieken, waarin ik kan zien of het de goede kant op gaat, of juist niet. Uiteraard heb ik ook voor mijzelf een aantal streefwaarden die ik probeer aan te houden. Om je een idee te geven:

  • Gemiddeld bloedglucose onder de 10 mmol/l;
  • Time within Range (3,2-10 mmol/l) hoger dan 75%;
  • Maximaal 200 gram koolhydraten per dag; 
  • Minder dan 30 eenheden insuline per dag.

Dankzij het overzicht kan ik in één oogopslag zien of het een ‘goede maand’ is geweest, of dat ik het één en ander moet veranderen. Zo zit ik tegenwoordig nooit meer met ‘mijn bek vol tanden’ in de stoel bij de arts, maar heb ik bijna altijd een goed verhaal en een plan voor verbetering!

Hoe zorg jij ervoor dat je inzicht hebt in de stabiliteit van je bloedglucosewaarden?