Kerstornamenten punniken

Kerstornamenten punniken

Laatst zag ik ergens een artikel met daarin gepunnikte woorden als decoratie voor in huis! Stom natuurlijk dat ik niet meer weet waar ik dat artikel heb gezien en door wie het was geschreven, maar ondanks dat was ik wel geïnspireerd! Wekenlang zat het plan in mijn hoofd. Toen ik eenmaal de benodigde spulletjes had gekocht en klaar was om te beginnen, kreeg ik opeens de ingeving om iets anders te doen en ging ik kerstornamenten punniken!

Een punnikklosje, wol en ijzerdraad

Je koopt een punnikklosje, een bolletje wol of touw, ijzerdraad en een haaknaaldje of stokje. Ik kocht mijn punnikklosje bij de Flying Tiger. Omdat ik zelf nog een haaknaald in huis had, besloot ik daarmee aan de slag te gaan, dat gaat toch iets makkelijker dan met een stokje. Omdat het al jaren geleden was dat ik had gepunnikt, had ik een opfriscursus nodig. Op de website van Mirte, genaamd handwerkles (geweldige website!!) keek ik een video over punniken en had ik in acht minuten weer geleerd hoe ik moest beginnen, hoe het basisprincipe van punniken werkt en hoe ik het moest afsluiten, super fijn! Vervolgens ben je ready to go om je eigen kerstornamenten te punniken.

Maar wat is dan het verschil met gewoon punniken? Nou, dat is er eigenlijk niet, behalve dat je voor deze DIY ijzerdraad toevoegt. Vervolgens kan je aan het einde zelf bepalen of je er een mooi woord van maakt, of dat je er een leuke ster van maakt voor in de kerstboom! Ik begon met het maken van de rode ster. Op de foto kan je zien dat de rechterkant heel erg strak gepunnikt is en de linker kant iets losser. Bij dit eerste experiment gebruikte ik wol dat best wel dik was. Nu heb ik er niet zoveel verstand van, maar voor de kenner; op de verpakking staat dat je haaknaald nummer 7 nodig hebt.

Omdat het met de dikke wol een beetje moeizaam ging, besloot ik om het kerstboomornament te maken met dunner wol, helaas heb ik daarvan niet de precieze dikte, maar op de foto’s kan je zien dat de wol van het kerstboompje een stuk dunner is! Dit punnikte ook een stuk fijner en daarom was dit ornament ook veel sneller gemaakt. Voor beide ornamenten had ik zo’n 30 centimeter gepunnikt, dat is lang genoeg om een mooi ornament van te buigen. Aan het einde wikkel je het wol om het ijzerdraad heen en buig je het mooi in elkaar zodat je niks meer van het ijzerdraad ziet!

Gaan jullie ook kerstornamenten punniken en deze in de kerstboom hangen? 😀