Koolhydraatarm en diervrij broodbeleg

5x koolhydraatarm en diervrij broodbeleg

Iedereen heeft zijn eigen wensen en voorkeuren, ook als het gaat om wat we eten. In mijn geval geef ik de voorkeur aan koolhydraatarme en diervrije producten. Koolhydraatarm om mijn insulinebehoefte te verlagen en grote bloedglucosespiegel schommelingen te voorkomen, en diervrij omdat ik geloof dat dat beter is voor het menselijk lichaam en het milieu. In deze blog vertel ik over mijn zoektocht naar broodbeleg alternatieven.

Niet alleen koolhydraatarm, maar ook diervrij

Koolhydraatarm eten is op zichzelf staand al best wel een uitdaging. Helemaal als je daar de voorkeur voor diervrije producten aan toevoegt. Zeg maar gedag tegen alle producten die perfect in een koolhydraatarm dieet passen: kaas, vlees en eieren. Lange tijd waren dit voor mij de producten die ik dagelijks at. Eieren op brood tijdens de lunch. Kaas en vlees als snackjes tussendoor. En dan ben ik ook nog eens een groot liefhebber van hartig! Als je op zoek gaat naar koolhydraatarme producten, kom je vooral uit op dierlijke alternatieven. Maar wat nu als je minder, of zelfs helemaal geen dierlijke producten wilt eten? Wat zijn dan je alternatieven?

De zoektocht naar broodbeleg alternatieven

Ik wilde een goede vervanging vinden voor de twee eieren die ik elke dag tijdens de lunch op brood at. En dat was geen makkelijke zoektocht, maar wel eentje die uiteindelijk is geslaagd! In mijn zoektocht kwam ik erachter dat het meeste broodbeleg al snel op de 50 gram koolhydraten per 100 gram zit. Vooral als je kijkt naar het zoete broodbeleg.

Diervrij broodbeleg met minder dan 8 koolhydraten per boterham

Toch is het is in een paar weken tijd gelukt om goede alternatieven te vinden, die zowel (relatief) koolhydraatarm zijn, als diervrij! En het is ook nog eens een fijne mix van zoet en hartig geworden.

Avocado

Het antwoord op bijna alles: avocado! Ze hebben een indrukwekkende voedingswaarde en schijnen ‘goed te zijn’ voor zo’n beetje alles. Denk hierbij aan je bloedsuikerspiegel, cholesterol, eetlust, je huid, etc. Het heeft even geduurd voordat ik avocado’s kon waarderen, maar als je er eentje hebt die goed rijp is en deze met een klein beetje peper en zout bestrooit, dan kan het heel erg lekker zijn! Inmiddels is avocado een standaard onderdeel van mijn lunch.

Avocado als broodbeleg bevat ±8 koolhydraten per boterham.

Filet Américain

Huh, filet américain is toch vlees?! Ja, klopt. Maar niet de 100% plantaardige ‘Petit Filet à l’Americain’ van de Vegetarische Slager. En het bizarre is, dat ik deze filet américain zelfs lekkerder vind dan de échte vleesvariant. In de verpakking zitten vijf kleinere verpakkingen, die goed zijn voor het besmeren van één boterham. Zo hoef je je ook geen zorgen te maken over de bederfelijkheid.

Filet Américain als broodbeleg bevat ± 3 koolhydraten per boterham.

Vers fruit

Niet alle soorten fruit zijn geschikt voor op brood, maar een aantal wel, zoals peer, appel, banaan, of mijn favoriet: aardbeien! Niets is zo lekker als een bruine boterham met aardbeien in dunne plakjes. Om het iets zoeter te maken kan je er nog een beetje suiker overheen sprenkelen, maar dan maak je het wel minder koolhydraatarm.

Aardbeien (zonder suiker) als broodbeleg bevat ± 8 koolhydraten per boterham.

Groentespread / Hummus

Het verschilt heel erg per soort groentespread / hummus of het diervrij en koolhydraatarm is. Ik ben best wel geschrokken van de hoeveelheid koolhydraten die er soms in een ‘supergezonde groentespread’ kunnen zitten. De tomaat en courgette spread van Mister Kitchen’s vind ik erg lekker en is ook nog een diervrij en vrij laag in koolhydraten.

Groentespread als broodbeleg bevat ± 6 koolhydraten per boterham.

Pindakaas

De grootste ontdekking in dit lijstje was voor mij de pindakaas. Ik had er geen seconde bij stil gestaan dat pindakaas diervrij is, én koolhydraatarm. Het staat tenslotte altijd in de buurt van de chocoladepasta en speculoos: de koolhydraatbommetjes onder het broodbeleg. Maar pindakaas is daar dus een uitzondering in. En het is ook nog eens superlekker!

Pindakaas als broodbeleg bevat ± 3 koolhydraten per boterham.

Koolhydraatarm en diervrij broodbeleg

Wel goed om te benadrukken: met avocado’s en aardbeien zal je niet zo snel de fout in gaan. Maar bij samengestelde producten zoals een groentespread of een pindakaas, kan het zomaar zijn dat daar iets aan toegevoegd is, waardoor het opeens niet meer zo koolhydraatarm of diervrij is. Bestudeer daarom goed de voedingsinformatie op het etiket, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Dit artikel is geschreven voor het online platform levenmetdiabetes.nl. Op deze website vind je tips en adviezen over je gewone, dagelijkse leven met diabetes. Voor mensen met diabetes, geschreven door mensen met diabetes. Je staat er niet alleen voor, we kunnen dit samen! 🙂

Wat voor soort broodbeleg heb jij graag op je boterham?