Koolhydraatarme courgette spaghetti met pesto

Koolhydraatarme courgette spaghetti met pesto

Mensen vragen mij wel eens of ik nog alles mag eten, nu ik diabetes type 1 heb. Meestal antwoord ik dan op een nonchalante manier dat ik inderdaad alles nog mag eten, zolang ik daar maar insuline voor toedien. En dat is ook zo. Daarom eet ik nog gewoon pizza, pasta, pannenkoeken, zure matten, ijs, chips, snoep, etc. Ondanks dat het kan (en ik het dus ook doe), zorgt het eten van veel koolhydraten er wel voor dat het in balans houden van mijn bloedsuikerwaarden ietsjes lastiger is.

Koolhydraatarm dieet; waarom wel/niet?

Met een BMI dat soms nog steeds een beetje richting ondergewicht gaat, is het volgen van een koolhydraatarm dieet in mijn geval niet de beste keus. Als je op zoek gaat naar koolhydraatarme recepten, zul je namelijk tot de conclusie komen dat veel van de recepten niet alleen arm zijn in koolhydraten, maar ook arm in calorieën. En die calorieën heb je nu net nodig als je de wens hebt om in gewicht aan te komen en/of je graag je huidige gewicht wilt behouden. Maar, daar is natuurlijk iets op te bedenken! Door veel te experimenteren heb ik met slechts een aantal ingrediënten een maaltijd kunnen bereiden die (super) calorierijk is én koolhydraatarm.

De ingrediënten voor koolhydraatarme courgette spaghetti met pesto

Ingrediënten voor courgette spaghetti met pesto (3 porties)

Voedingswaarden per portie: 10 koolhydraten en 482 kcal
Bereidingstijd: 15 minuten

 • 200 gram ontbijtspek
  1 koolhydraat en 660 kcal
 • 250 gram champignons
  1 koolhydraat en 47 kcal
 • 400 gram cour­get­te spa­ghet­ti
  20 koolhydraten en 116 kcal
 • 15 gram roomboter
  0 koolhydraten en 96 kcal
 • 40 gram mix van zonnebloempitten, pompoenpitten en pijnboompitten
  4 koolhydraten en 244 kcal
 • 60 gram pes­to al­la ge­n­o­ve­se
  5 koolhydraten en 285 kcal

De bereiding

Snijd de ontbijtspek in kleine stukjes en bak deze in een wokpan. Breng ondertussen een pan met water aan de kook, zodat je daar straks de courgette spa­ghet­ti in kunt bereiden. Als de ontbijtspek mooi bruin gekleurd is, voeg je de champignons toe en bak je deze ongeveer 5 minuten mee. Voeg nu de courgette spa­ghet­ti toe aan de pan met kokend water en kook de spa­ghet­ti 1 à 2 minuten. Voeg de pittenmix, pesto en roomboter toe aan de wokpan en meng het geheel door elkaar. Tot slot voeg je de gekookte courgette spa­ghet­ti toe aan de wokpan en is je maaltijd klaar!

Als extra kun je ervoor kiezen om geraspte kaas toe te voegen, voor nog meer calorieën! 😉 De afgelopen tijd heb ik dit gerecht regelmatig klaargemaakt op zondag. Als het een beetje afgekoeld is, kun je de porties verdelen over vershoudbakjes en heb je voor de eerste drie dagen van de week alvast lunch. In vergelijking met de boterhammetjes die ik normaal gesproken eet, krijg ik met deze courgette spaghetti veel meer calorieën binnen! En dat zonder mijn bloedsuikerwaarden in de war te schoppen, dankzij de lage hoeveelheid koolhydraten. Win-win!

Bereid jij wel eens koolhydraatarme maaltijden?