Een monchoutaart voor een verjaardag

Zelf koolhydraatarme monchoutaart maken

Eergisteren is mijn vriend weer een jaartje ouder geworden! Omdat ik een dagje vrij was en mijn vriend graag wilde verrassen besloot ik om een taart te maken. Of anders gezegd, een poging te wagen tot het maken van een taart, aangezien het nog nooit eerder écht gelukt is. Omdat het voor mij iets lastiger geworden is om een aantal stukken taart naar binnen te werken, ging ik op zoek naar een alternatief waarmee ik mijn bloedglucose niet volledig in de war zou schoppen. Al snel kwam ik een paar prachtige monchoutaarten tegen online, maar daar zitten aardig wat koolhydraten in. Uiteindelijk is het gelukt om op basis van andere recepten mijn eigen koolhydraatarme monchoutaart variant te maken!

De ingrediënten voor een koolhydraatarme monchoutaart

Ingrediënten voor een koolhydraatarme monchoutaart

Voedingswaarden per 1/8 stuk: 254 kcal en 13 koolhydraten

  • 5 blaadjes gelatine
  • 50 gram roomboter
  • 125 gram bastogne
  • 2 eiwitten
  • 200 milliliter slagroom
  • 100 gram monchou
  • 3 gram stevia zoetstof
  • 20 milliliter slimpie siroop
  • 20 milliliter vruchtensap
  • 100 gram aardbeien

In deze koolhydraatarme monchoutaart zitten slechts 13 koolhydraten per 1/8e stuk! Even ter vergelijking, in de monchoutaart van Dr. Oetker zitten 38 koolhydraten per stuk. Dat is toch best wel een verschil! Inplaats van één stuk kan ik nu drie stukken taart eten! 😉

De bereiding

We beginnen met de voorbereiding. Doe een stuk bakpapier om de bodem van de springvorm en sluit deze. Ik heb een springvorm van 25 centimeter gebruikt, maar als je wilt dat de taart iets hoger wordt kan je beter een iets kleinere springvorm gebruiken. Vervolgens pak je een bakje met koud water en laat je de gelatine hier alvast in weken.

Tijd om de bodem te maken! Helaas kon ik geen koolhydraatarme vervanger vinden voor de bastogne. Speculaas leek in het begin ook een interessante optie, maar daar zitten meer koolhydraten in dan bastogne. Vergruis de bastogne in een keukenmachine of met de hakmolen van een staafmixer. Verwarm de 50 gram roomboter en voeg dit toe aan de gemalen bastogne. Meng het geheel en verspreid vervolgens de bastogne over de bakbodem en druk goed aan. Daarna zet je de springvorm in de koelkast.

Sla de eiwitten stijf tot een mooi wit schuim. Doe in een andere kom de slagroom en voeg hier de zoetstof aan toe. Bij zowel de eiwitten als de slagroom heb ik een mixer gebruikt, dat gaat prima! Verwarm met twee eetlepels water de eerste twee blaadjes gelatine totdat het vloeibaar wordt. Breng vervolgens de eiwitten samen met de slagroom en gelatine en voeg 100 gram monchou toe. Meng dit tot een glad geheel. Pak de springvorm, nadat deze tien minuten in de koelkast heeft gestaan, uit de koelkast en verspreid het mengsel over de bodem. Zet daarna de springvorm weer terug in de koelkast.

Verwarm de laatste drie blaadjes gelatine met drie eetlepels water. Voeg vervolgens 20 milliliter slimpie siroop en 20 milliliter vruchtensap toe aan het pannetje en laat dit al roerend afkoelen. Als het goed afgekoeld is pak je de springvorm weer uit de koelkast. Zorg ervoor dat de springvorm wel weer even in de koelkast heeft kunnen staan! Het is belangrijk dat het eerder aangebracht monchoumengsel al een beetje stevig is geworden. Indien dat het geval is verspreid je de vloeistof zachtjes als topping. Snijd de aardbeien in plakjes en leg deze op de taart. Uiteindelijk ‘smelten’ de aardbeien samen met de topping en is het lekker stevig. Zet daarna de springvorm weer terug in de koelkast.

Laat de monchoutaart minimaal twee uur in de koelkast staan. Hoe langer je wacht, des te lekkerder en steviger de taart is. Omdat de topping aan de zijkant van de springvorm kan plakken is het handig om met een mesje de rand een beetje los te maken voordat je de springvorm open maakt. Et voilà! Je hebt een koolhydraatarme monchoutaart gemaakt!

Zelf koolhydraatarme monchoutaart maken

Hebben jullie zelf wel eens een monchoutaart gemaakt?