Kruiden en groenten kweken zonder natuurlijk zonlicht

Kruiden en groenten kweken zonder natuurlijk zonlicht

Het zelf kweken van kruiden en groenten is niet eenvoudig. Om plantjes goed te laten groeien hebben ze zonlicht nodig. Herinner je het fotosynthese proces nog van de biologieles? Zonlicht is essentieel als je plantjes wilt laten groeien! Als je een huis op het noorden hebt, op een knus zolderkamertje woont, of een huis hebt zonder tuin of balkon, is het vaak lastig om plantjes voldoende zonlicht te geven. Gelukkig heeft Bulbo een zonlichtlamp ontworpen, waarmee je zelfs in het donkerste hoekje van je kelder zelf kruiden en groenten kan kweken!

Kruiden en groenten kweken zonder natuurlijk zonlicht

De zonlichtlamp van Bulbo

De minimalistische zonlichtlamp bestaat uit speciale LED-lampen met een lichtspectrum waardoor jouw plantjes denken dat ze in een zonovergoten tuin staan. Met de lamp kan je zelf een dag nacht ritme creëren, zodat de plantjes groeien zoals ze dat ook in natuurlijk zonlicht zouden doen. Voor een goed dag nacht ritme staat de lamp 14 tot 16 uur aan en vervolgens 8 tot 10 uur uit. Je kan natuurlijk zelf elke ochtend en avond de stekker in en uit het stopcontact halen, maar je kan ook de bijgeleverde timer gebruiken, zodat je er geen omkijken meer naar hebt en de plantjes alleen nog maar water hoeft te geven.

Naar mate de plantjes groeien kan je de lamp in hoogte verstellen. Dit doe je door aan de draaiknoppen aan de zijkant te draaien. Voor de echte pro is het ook mogelijk om de zonlichtlamp aan het plafond of aan de wand te bevestigen.

Kunstmatig zonlicht? Dat kost toch heel veel energie?

De eerste paar dagen voelde het een beetje onwennig om constant een lamp aan te hebben in huis. Hij staat hier van half acht ’s ochtends tot tien uur ’s avonds aan. Dat kost vast heel veel energie, dacht ik. Maar gelukkig blijkt dat heel erg mee te vallen. Het vermogen van de lamp is 14 watt en daarmee kom je uit op ongeveer 5 cent aan verbruikskosten per dag. Ter vergelijking, als je vier uur televisie kijkt zit je al op 11 cent en als je een pizza opwarmt in de oven zit je al op 20 cent. Dan valt 5 cent voor een hele dag zonlicht hartstikke mee!

Moestuintjes onder een lamp met kunstmatig zonlicht

Het werkt!

In samenwerking met webwarenhuis fonQ.nl mocht ik de zonlichtlamp van Bulbo onderwerpen aan de test! Op zondag 10 april besloot ik de zaden van de courgette, doperwten en sperziebonen te zaaien, met behulp van zes kleine moestuintjes. Het leek mij interessant om het verschil te zien tussen groenteplantjes zonder zonlicht en groenteplantjes met kunstmatig zonlicht. Achteraf gezien was het misschien interessanter geweest om een vergelijking te zien tussen de groenteplantjes met natuurlijk zonlicht en groenteplantjes met kunstmatig zonlicht.

Na ongeveer een week kiemden de zaden, waarna ze langzaam doorgroeiden tot aan de verhuizing. Tijdens en kort na het verhuizen hebben alle zes de moestuintjes in normaal daglicht gestaan, omdat de zonlichtlamp nog ingepakt zat. Na een aantal dagen kwam de zonlichtlamp weer tevoorschijn en konden de groenteplantjes onder de lamp weer verder groeien. Home sweet home! 😉

Moestuintjes die klaar zijn om verpot te worden

Vorige week heb ik de groenteplantjes verpot. Op dezelfde dag heb ik ook de groenteplantjes zonder zonlicht gelaten voor wat het was. Op bovenstaande foto zie je goed het verschil tussen de plantjes mét kunstmatig zonlicht en zonder zonlicht. De plantjes zonder zonlicht groeien hard, maar zijn eigenlijk alleen maar op zoek naar zonlicht, wat ze vervolgens niet vinden. Hierdoor worden ze erg lang, maar ontwikkelen de plantjes niet. De sperziebonen die onder de zonlichtlamp stonden heb ik ook gelaten voor wat het was; Dat zaadje had er geen zin in.

Inmiddels zijn we een week verder en groeien de groenteplantjes gigantisch hard onder de zonlichtlamp! Mijn vader is de afgelopen weken regelmatig langs geweest en hij stond iedere keer versteld van de snelheid waarmee de plantjes groeien.

Kruiden en groenten onder een lamp met kunstmatig zonlicht

De voor- en nadelen van de zonlichtlamp

Ieder product heeft zijn voor- en nadelen, zo ook deze zonlicht van Bulbo. Laten we beginnen met de nadelen! In gebruik is de lamp soms een beetje onhandig en voor het bedrag van €200,- verwacht je dat eigenlijk niet. Enthousiast als ik was begon ik gelijk na ontvangst de lamp in elkaar te zetten en las ik daarna pas in de handleiding dat je niet aan het binnenste wieltje had mogen draaien. Als dat niet mag, maak het dan niet mogelijk óf zet het groot op de doos. Ook is een extra handje wenselijk bij het instellen van de hoogte.

Dan de voordelen; Iedereen kan met deze lamp succesvol kruiden en groenten kweken. Zeker als je regelmatig kruiden gebruikt tijdens het koken, is het ideaal om een zonlichtlamp in je keuken te hebben staan. Daarnaast misstaat de lamp niet, dankzij het minimalistische design. Hij doet wat hij belooft.

Kweek jij wel eens zelf kruiden en groenten?