Laten we allemaal iets minder oordelen

Een aantal dagen terug plaatste de dames van #FITGIRLCODE de bovenstaande afbeelding op Instagram. Hoewel ik probeer om me zo min mogelijk van dit soort dingen aan te trekken, schoot het toch een beetje in het verkeerde keelgat en maakte ik me er met veel tegenzin toch druk om. Ik ben size zero, maar het is niet zo dat ik daar voor heb gekozen. Ik vind het zelf al vervelend genoeg. Als anderen het vervolgens ook nog eens gaan bestempelen als een 12 jarig lichaam word ik daar niet zo gelukkig van en vind ik dat een beetje raar, waarom zou je zo oordelen? Waarom hokjes creëren en mensen ongevraagd in zo’n hokje duwen?

De dames van #FITGIRLCODE hebben het natuurlijk niet zo bedoeld, ze willen duidelijk maken dat meisjes zichzelf niet uit moeten hongeren om size zero te willen zijn. Goede boodschap, alleen een nare manier van communiceren. Ik schreef al eens eerder over de battle tussen aankomen en afvallen. Een battle waar ik nog steeds dagelijks mee bezig ben, maar steeds meer naast me neer probeer te leggen. Het is vervelend om altijd te moeten vragen aan de verkoopster of ze misschien ook nog een XXS hebben aangezien het maatje XS te klein is. Om elke dag je calorieën bij te houden, om zo de 3000-4000 te behalen op een dag. Om je na het hardlopen enorm goed te voelen maar tegelijkertijd bang te zijn dat je door de workout teveel calorieën hebt verbrand. Voor mensen die graag een size zero willen zijn klinkt dit misschien perfect, maar voor iemand die graag weer naar een gezond BMI wilt en wat minder ‘slungelig’ wilt zijn is het knap vervelend.

Er is geen goed of fout. Je moet doen waar je jezelf fijn bij voelt. Zo ben ik hardlopen enorm leuk gaan vinden, ligt mijn main focus nog steeds op krachttraining en wil ik graag aankomen, dat zijn de dingen die ik graag wil bereiken en daarom schrijf ik er over. Niet omdat het moet zoals ik het doe, of omdat ik vind dat anderen het ook moeten doen, maar gewoon omdat ik het leuk vind om er over te schrijven en omdat er vast en zeker meer mensen zijn met dezelfde doelen!

Rennen al je vriendinnen 10K? Super! Maar dat betekent echt niet dat jij dat ook moet kunnen. Sport je nooit? Prima! Hoeft ook helemaal niet, een beetje beweging is natuurlijk wel goed voor je lichaam maar waarom zou je 3-4 keer in de week moeten hardlopen of jezelf helemaal in het zweet werken in de sportschool? Als je het fijn vindt moet je het doen, maar voel je vooral niet verplicht door de vervelende we-moeten-allemaal-heel-fit-zijn-en-gezond-eten-hype. Je moet helemaal niks, wees gewoon jezelf, doe waar je behoefte aan hebt en trek je zo min mogelijk aan van wat anderen allemaal doen. (Makkelijker gezegd dan gedaan, I know!)

Geniet van jullie dag en laten we allemaal proberen om iets minder te oordelen.
Daar wordt de wereld een stuk gezelliger van.