Leuke boeken en schrijvers voor jongvolwassenen

Leuke boeken en schrijvers voor jongvolwassenen

Op vakantie verander ik meestal in een boekenwurm. Ook afgelopen vakantie in Lissabon was ik regelmatig bij het zwembad te vinden met een boek in mijn handen. Sindsdien heb ik de smaak weer aardig te pakken! Het leuke aan lezen vind ik niet alleen dat je wordt meegesleurd in een verhaal, maar ook dat je een band opbouwt met de schrijver of schrijfster en je in sommige gevallen de schrijfstijl steeds meer gaat waarderen. Als resultaat daarvan komt het vaak voor dat je gelijk alle boeken van de desbetreffende schrijver wilt lezen. Op zo’n moment weet je dat je een favoriete schrijver te pakken hebt!

Mijn favoriete genres, schrijvers en boeken!

Of het in bepaalde genres in te delen is, weet ik niet, maar de boeken die ik graag lees zijn: vrolijk, avontuurlijk, hedendaags en lopen in de meeste gevallen goed af. In de afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat ik niet gelukkig word van droevige verhalen; terwijl het naast droevig natuurlijk ook hartstikke mooi kan zijn. Als ik een boek lees wil ik soms even moeten glimlachen of grinniken. Iets wat ik regelmatig heb bij de boeken die geschreven zijn door Graeme Simsion, Jojo Moyes en Lisette Jonkman; een drietal schrijvers die erg geliefd zijn onder jongvolwassenen.

Graeme Simsion

Van de mensen om mij heen en het grote land der internet had ik al een aantal keer vernomen dat de boeken van Graeme Simsion superleuk zouden zijn. Vorig jaar tijdens het weekendje in Maastricht zag ik het eerste boek van Graeme liggen bij de boekhandel: het Rosie Project, . Ik besloot het boek te kopen. In Lissabon begon ik met lezen en een paar dagen later in Nederland had ik het boek alweer uit. Hoewel ik de eerste paar bladzijden erg moest wennen aan de ietwat vreemde schrijfstijl, was dat juist later hetgeen wat ik het meest kon waarderen en wat de boeken in mijn ogen uniek maakt.

Het boek van Graeme Simsion bij het zwembad

Het Rosie Project gaat over Don Tillman, een autistische docent uit Australië. Hij besluit op zoek te gaan naar een vrouw en voor deze zoektocht een lange vragenlijst op te stellen. Met de vragenlijst probeert hij de perfecte vrouw te vinden, totdat hij Rosie tegen het lijf loopt! Naast het Rosie Project heeft Graeme Simsion nog een tweede boek geschreven, het Rosie Effect, dit is een vervolg waar ik natuurlijk niet al te veel over kan vertellen, aangezien dat het einde van het eerste boek zou verklappen. De boeken lezen makkelijk weg, zijn boeiend en vooral erg vermakelijk! Zodra er weer een nieuw boek van Graeme Simsion in de winkel ligt, koop ik deze gelijk!

Jojo Moyes

Mijn favoriete boek van Jojo Moyes is Voor jou. Het was het eerste boek waarbij ik moest huilen tijdens het laatste hoofdstuk; wat wel iets zegt over de intense en meeslepende schrijfstijl. Ik kan mij nog goed herinneren dat het best even duurde voordat ik geboeid werd door het boek. Maar toen dat eenmaal gebeurde kon ik niet meer loslaten. Voor jou gaat over een liefdesverhaal tussen Louisa en Will dat mij ergens wel een beetje deed denken aan de bekende film Intouchables.

Afgelopen week ben ik begonnen aan een tweede boek van Jojo Moyes. De laatste liefdesbrief gaat over Ellie die tussen de archieven van de krant een brief vindt uit 1960. Doordat deze brief een gevoelige snaar raakt, besluit ze op ontdekkingstocht te gaan naar het verhaal achter deze brief. Ook deze keer merk ik dat ik het een beetje lastig vind om geboeid te raken, maar mede dankzij mijn vorige ervaring met Jojo Moyes, ben ik ervan overtuigd dat dit vast en zeker snel zal gebeuren!

Leuke boeken en schrijvers voor jongvolwassenen

Lisette Jonkman

De Nederlandse schrijfster Lisette Jonkman heeft inmiddels drie boeken geschreven. En er is al een vierde op komst waar helaas nog niet zoveel over bekend is. Net zoals de boeken van Graeme Simsion zijn de boeken van Lisette Jonkman erg vermakelijk; op een manier dat je soms even hardop moet lachen en de grapjes je bij blijven.

Het eerste boek Glazuur gaat over Sophie die besluit om haar leven, waar ze een beetje van baalt, helemaal om te gooien en zelf de touwtjes in handen te nemen! Boek twee en drie, Verkikkerd en Verslingerd, gaan over beautyblogger Lucy, haar studentenleven, vriendschappen, carrière en relatie. De boeken van Lisette zijn laagdrempelig en vooral heel erg herkenbaar. Hoewel ik zelf geen student meer ben, kon ik me nog steeds heel erg goed verplaatsen in de denkwijze van Lucy. De vierde roman van Lisette verschijnt binnenkort. Denk maar niet dat dit een liefdesliedje is, heeft al een mooi plekje bovenaan mijn verlanglijstje voor kerst gekregen!

Wat zijn jouw favoriete schrijvers en boeken?