Zo’n zestig jaar geleden maakten mijn opa en oma met hun analoge camera de mooiste foto’s. Veel van deze foto’s zijn inmiddels gedigitaliseerd, maar van een aantal beelden heb ik nog het origineel, in de vorm van dia’s. Net zoals mijn oude videobanden van vroeger en de analoge camera van mijn (andere) opa en oma, bewaar ik dit soort nostalgische spulletjes graag als aandenken.
Het instagram van vroeger; een avondje dia’s kijken
Het lijkt me geweldig om later aan mijn kinderen en misschien zelfs wel kleinkinderen uit te leggen dat er vroeger nog niet zoiets was als Instagram. Tegenwoordig maken we tientallen foto’s achter elkaar, om vervolgens de mooiste foto online te delen met je vrienden en kennissen. Vroeger ging dat nog heel anders. Toen had je één kans voor hét perfecte shot, moest je het laten ontwikkelen en organiseerde je vervolgens een avond met vrienden om samen de dia’s te bekijken.
In mijn bewaardoos vol met curiosa, waaronder kaarten, foto’s en andere spulletjes van vroeger, zat ook nog een plastic zakje met daarin de glazen dia’s van mijn opa en oma. Totaal ondergewaardeerd op de bodem van een plastic doos waar ze nooit gezien worden. Terwijl de dia’s voor mij juist heel veel waarde hebben. Daar moest verandering in komen.
Plan de campagne: het maken van een lichtbak
Ik wilde ervoor zorgen dat de dia’s een prominentere rol zouden krijgen; een plekje in huis. Ondertussen had ik het in mijn hoofd al helemaal uitgedacht. Het moest een lichtbak worden; en dan niet zo’n lelijk ding dat vooral erg praktisch is, maar een lichtbak die ook nog een mooie plek verdient in het interieur. Opeens, weken later, bedacht ik mij dat de fotolijst die ik jaren geleden had gekocht een perfecte basis zou zijn. Na een korte zoektocht vond ik de fotolijst en toverde ik de dia’s tevoorschijn. Qua afmetingen klopte het precies! Op dat moment besloot ik om het plan wat ik in mijn hoofd had zitten te realiseren. Ondanks dat het ietwat ambitieus was, is het resultaat behaald en ben ik daar verdomd trots op! Ik laat je graag zien hoe ik de lichtbak voor de dia’s heb gemaakt, zodat jij ook je dia’s een mooi plekje kunt geven in je interieur.
De benodigdheden voor een dialichtbak:
- Diepe fotolijst
- Lat
- Lineaal
- Potlood
- Verstekbak
- Kapzaag
- Houtlijm
- Led strip (incl. adapter en optioneel: schakelaar)
- Plakband
- Matte glasfolie (optioneel)
- Water (optioneel)
- Pasje (optioneel)
- Witte spuitlak (optioneel)

De basis: maak een plan
Voordat je naar de bouwmarkt rent om alle benodigdheden te kopen, is het verstandig om een plan te maken. Hoe groot is de lijst die je hebt uitgekozen? In welke verhoudingen wil je de dia’s laten zien? Zo kun je de gehele dia te laten zien (incl. het zwarte frame), of alleen de foto; waar ik voor heb gekozen. Houd er tijdens het maken van je plan ook rekening mee dat je het uiteindelijk moet doen met de materialen die in de bouwmarkt aanwezig zijn. Zo had ik het allemaal op de millimeter uitgedacht, maar kwam dit niet helemaal overeen met de maten in de bouwmarkt. Bijt je dus niet helemaal vast in je plan, maar gebruik het als leidraad en basis voor je boodschappenlijstje!
Het frame voor de 6×6 dia’s
Zaag vier latjes in verstek met de verstekbak en kapzaag. Zorg ervoor dat de latjes goed op elkaar aansluiten en lijm deze aan elkaar met houtlijm. Laat de basis van het frame goed drogen. In de tussentijd kun je de twee verticale latjes zagen voor in het frame. Vanaf hier wordt het iets lastiger omdat het millimeterwerk is. Als het latje iets te lang is kun je er nog een stukje vanaf schuren, om het latje vervolgens in het frame te duwen. Maar pas op dat je niet teveel druk uitoefent op het frame; voordat je het weet kun je opnieuw beginnen.. Ik spreek uit ervaring! 😉 Plaats de verticale latjes in het frame en bevestig deze met houtlijm. Tot slot zaag je nog zes kleinere latjes voor de horizontale verdeling. Deze latjes bevestig je op dezelfde manier. Laat het frame nu goed drogen! Houd er rekening mee dat het geheel nog iets kan uitzetten door de druk die erop staat. Om die reden heb ik het frame gelijk in de fotolijst gedaan, dan weet je zeker dat het past.

Het maken van de lichtbak
Nadat ik erachter kwam dat ik met eenvoudige kerstlichtjes niet het gewenste resultaat kon bereiken voor de lichtbak, ben ik gaan kijken naar LED strips. Online bestelde ik een LED strip van een meter lang; precies de juiste lengte voor de lijst. De meeste LED strips hebben een plaklaagje waardoor je deze eenvoudig kunt bevestigen. Breng de LED strip aan de binnenkant van de lijst aan. Je kunt dit het beste zo ver mogelijk van het frame en de dia’s vandaan doen (zoals op de foto te zien is), in verband met de warmte. Je wilt natuurlijk niet dat je dia’s beschadigd raken.
Om het licht van de LED strip meer diffuus te maken kun je het glas van de fotolijst beplakken met glasfolie. Dit doe je door het glas eerst goed te ontvetten, nat te maken met een vernevelaar om vervolgens de glasfolie aan te brengen. Doordat het glas nat is kun je de glasfolie beter positioneren, voordat je met een pasje de luchtbelletjes en het water eronder vandaan drukt.

De achterplaat van de fotolijst was in mijn geval bruin. Omdat je voor een lichtbak mooi helder licht wilt, heb ik de plaat wit gespoten. Ik had het geluk dat deze diepe fotolijst precies de juiste afmetingen had én een extra frame waardoor de LED strip makkelijk te bevestigen was. Ook miste de achterplaat al een klein hoekje, waardoor de draad van de LED strip daar precies doorheen kon. Last but not least plaats je de dia’s op de achterkant van het zelfgemaakte frame en plak je deze vast met plakband. Niet heel fancy, maar gelukkig ziet niemand de binnenkant van de lichtbak! 😉

Het was een hele klus, maar ik ben dolblij met het resultaat! Dankzij dit projectje liggen de dia’s niet meer te verstoffen, maar hebben ze een mooie prominente plek gekregen in het interieur! 🙂
Heb jij nog dia’s in huis?
Dit is zoooo prachtig :O Wat gaaf dat je nog dia’s hebt zeg!
Dankjewel!
Supergaaf!
Dankjewel! 😀
Ik ben zwaar onder de indruk. Wat een briljant idee!
Thanks!!
Ziet er echt heel leuk en mooi uit!! 🙂 Kan ik er zo eentje bestellen? 😉
Haha, jahoor! 😉
Super, ik ben er ook één aan het maken maar dan met prints op een sheet. Hoeveel led-lampjes had jouw strip? Ik zie dat je kan kiezen voor 60 lampjes per meter of voor 120? Alvast bedankt voor je reactie!
Hey! De strip die ik heb gebruikt had 60 lampjes. En dat vind ik al heel erg fel!
Compliment voor je mooie vindingrijke lichtbak.
Als ik het goed zie gaat het om 6×6 dia’s. Als dat zo is zet het er dan even bij.
Voor kleinbeeld dia’s wordt ’t wel erg klein om naar te kijken. Maar ook dan komen de “oude parels der fotografie” weer ‘ns onder de aandacht.
Ik heb zelf nog honderden dia’s. Ze komen nog maar zelden uit de magazijnen, ook al omdat ze gaandeweg zijn verkleurd. Tenzij het Kodachrome25 dia’s zijn. Die blijven heel lang goed.
Je zou ook zo’n oude röntgen lichtbak uit het ziekenhuis als basis kunnen nemen. Sinds er digitale röntgen is worden die dingen vrijwel niet meer gebruikt. Misschien moet je de TL buizen vervangen door daglicht buizen met een kleurtemperatuur van 5600K.
Ik kwam je op internet tegen i.v.m. de tweede maasvlakte. Ik wil daar ‘ns een fooshoot maken van de natuur en de industriële activiteiten. Jij was er al eens; misschien heb je tips voor mij
Hi Gerard, dankjewel! Ik heb het erbij gezet. Over de Tweede Maasvlakte; naar wat voor tips ben je op zoek? Ik zou er gewoon eens naartoe gaan en rondrijden, het is er prachtig! Genoeg moois om te fotograferen! 🙂
[…] je eigen lichtbak met behulp van led strips. Laurette maakte een mooie lichtbak van dia’s. Ze gebruikte hiervoor onder andere een diepe fotolijst en led strips. Kijk hier zie je het […]